Κυβέρνηση
Ενημερώθηκε στις:

KYΣΕΑ για την κλιμάκωση των ενόπλων συρράξεων στο Ισραήλ - "Στο τραπέζι" η ασφάλεια και το μεταναστευτικό

Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές για καραβάνια μεταναστών, εισροή τρομοκρατών και επιθέσεις σε χώρους ισραηλινού ενδιαφέροντος, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Στη συνεδρίαση θα αξιολογηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται και θα προσδιοριστούν πιθανοί κίνδυνοι για τη χώρα μας,

Με τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας να θεωρείται θέμα χρόνου και τη Χαμάς να εξαπολύει αλλεπάλληλες επιθέσεις προς ισραηλινούς στόχους, ο συναγερμός για την προοπτική μιας γενικευμένης έκρηξης στη Μέση Ανατολή έχει σημάνει για τα καλά και στην Αθήνα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί σήμερα στις 12:00 εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται, αλλά και και να προσδιοριστούν πιθανοί κίνδυνοι για τη χώρα μας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ψυχραιμία με τα ως τώρα δεδομένα, όπως μετέδωσε από χθες το protothema.gr, με βάση συζήτηση με ανώτερη κυβερνητική πηγή. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνει μια νηφάλια αξιολόγηση των δεδομένων, με βάση όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες. Άλλωστε στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης που είχε επαφές με ομολόγους του από αραβικές χώρες, αλλά και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας που χθες βρέθηκε στην υπουργική διάσκεψη του ΝΑΤΟ, παρόντος και του Αμερικανού ομολόγου του Λόιντ Όστιν. Και στο ΓΕΕΘΑ, όμως, έγιναν χθες αρκετές συσκέψεις για την αξιολόγηση της κατάστασης που διαμορφώνεται στο πεδίο, ώστε να υπάρχουν δεδομένα για τη σημερινή συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ. Συσκέψεις έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες και στις τάξεις της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ., τόσο για τα μέτρα φύλαξης στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και για πιθανούς «συνδέσμους» της Χαμάς σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ούτως ή άλλως, στη συνεδρίαση μετέχει παγίως και ο διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, πέραν του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου.

Η κεντρική εκτίμηση της κυβέρνησης, με βάση τα δεδομένα αυτή τη στιγμή, είναι ότι δεν αναμένονται οικονομικές συνέπειες τύπου Ουκρανίας, με δεδομένο ότι στις χρηματαγορές επικρατεί ψυχραιμία, ενώ και το πετρέλαιο κινήθηκε και χθες πτωτικά. Όσο για το μεταναστευτικό, στην κυβέρνηση δεν ανησυχούν τόσο για ένα νέο μεταναστευτικό κύμα μέσω Τουρκίας, όσο περισσότερο για μετακίνηση Παλαιστινίων προς την Αίγυπτο. Το θετικό για τη χώρα μας είναι ότι οι διπλωματικές σχέσεις με το Κάιρο είναι σε ανώτατο επίπεδο εξαιρετικές και υπάρχει το περιθώριο απευθείας συνεννόησης, εφόσον παραστεί ανάγκη. Και από την Ευρώπη παράλληλα έχει σταλεί το μήνυμα στην Αίγυπτο για την ανάγκη φύλαξης των συνόρων.

Βεβαίως, το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιο θα είναι το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή μας. Από την απάντηση αυτού του ερωτήματος με βάση τις εισηγήσεις των υπουργείων και την ανταλλαγή πληροφοριών από τα αρμόδια μέλη του Συμβουλίου θα φανεί, αν πρέπει να υπάρξει κάποια επικαιροποίηση στα σχέδια της χώρας μας, με δεδομένη τη γειτνίαση με την περιοχή των συγκρούσεων.

Η θέση της Τουρκίας

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν στο protothema.gr ότι η καθαρή στάση της χώρας μας υπέρ του Ισραήλ έχει εκτιμηθεί τόσο από το Τελ Αβίβ όσο και από τις ΗΠΑ που κυριαρχούν στο ΝΑΤΟ. Η σαφήνεια της Ελλάδας, πάντως, έρχεται σε αντιδιαστολή με την επαμφοτερίζουσα στάση της Τουρκίας, η οποία, από εκεί που επιχειρούσε επαναπροσέγγιση με τη Δύση, τα βάζει με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Μένει να φανεί, αν αυτή η επανατοποθέτηση της Τουρκίας σε ένα κρίσιμο ζήτημα για το ΝΑΤΟ θα έχει κάποια επίπτωση στον ελληνοτουρκικό διάλογο, αλλά και στη συζήτηση για μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό. Υπενθυμίζεται ότι για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας έχουν προγραμματιστεί δύο σημαντικά ραντεβού, αυτό της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με τον Τούρκο υφυπουργό Μπουράκ Ακτσαπάρ για τον πολιτικό διάλογο, αλλά και αυτή του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον κ. Ακτσαπάρ για τη θετική ατζέντα.

Ο Νίκος Δένδιας, πάντως, προσερχόμενος χθες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ άφησε αιχμές για την Τουρκία, επικαλούμενος την ανάγκη ενότητας της Συμμαχίας στο θέμα της Γάζας. «Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πλήρως τις προσδοκίες των Παλαιστινίων μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας των ηνωμένων εθνών όμως οι βάρβαρες επιθέσεις όπως αυτή της χαμάς την υποθηκεύουν και υποθηκεύουν αυτές τις προσδοκίες. Η Ελλάδα έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο κράτος του Ισραήλ σε αυτήν την τραγική περίσταση. Αλλά θέλω να πω ότι αυτό πρέπει να το κάνουν όλες οι χώρες της Συμμαχίας μας», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας με νόημα.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ