Κυβέρνηση

Πυρκαγιές 2022-Υπήρχε κι άλλη λύση αντί για τα ρώσικα! Το πουλί του ΔΕΔΔΗΕ και τα "Firebirds" των Τούρκων που ξεφτιλίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Γελάει ο κόσμος από το πρωί με τον ΔΕΔΔΗΕ που είπε για την φωτιά στη Βούλα: «Φταίει ένα πουλί πήραν φωτιά τα φτερά του»

Να συλληφθεί επομένως αυτός ο σύγχρονος....Φοίνικας!

Όπως αντιλαμβάνεται κάθε κοινός νους τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αρμόδιοι φορείς έχουν αρχίσει τις δικαιολογίες. (Βασικά άλλη λέξη ταιριάζει αλλά πιπέρι στο στόμα) .

Και βέβαια έχει ξεκινήσει και συζήτηση τι θα γίνει ΄φετος με τις πυρκαγιές που δεν έχουμε και την συνδρομή των ρωσικών μέσων. Ειδικά για το θηριώδες αεροπλάνο ρωσικής κατασκευής, που μπορεί με μια και μόνο πτήση να μεταφέρει 40+ τόνους νερού, κι έσβησε αρκετές φωτιές πέρσι και τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα. 

Αλλά κανονικά το καλό παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι. Μόνο που η ελληνική κυβέρνηση απέχει πολύ από το "καλό παλικάρι". 

Τι θα μπορούσε να κάνει; Σε πρώτη φάση να παραδειγματιστεί από τον Ερντογάν! 

Οι δασικές πυρκαγιές, που αυξήθηκαν την καλοκαιρινή περίοδο, είχαν μετατρέψει τα δάση και της Τουρκίας σε στάχτη πέρυσι. Για αυτό το λόγο, οι Τούρκοι έφεραν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα για να προστατεύσουν τα δάση τους και αυτά τα αεροπλάνα, που αποκαλούνται «Firebirds», θα χρησιμεύσουν στα βουνά Kaz έναντι πιθανής πυρκαγιάς ή για λόγους παρατήρησης μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Αυτά μάλιστα είναι πουλιά (Birds) όχι το πουλί του ΔΕΔΔΗΕ! 

Τα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής μάρκας Air Tractor με ισπανική νηολόγηση θα χρησιμεύουν κατά των δασικών πυρκαγιών στα βουνά Kaz και στην ευρύτερη περιοχή. Η χωρητικότητα της δεξαμενής νερού του αεροσκάφους, που θα εξυπηρετεί έως τις 31 Οκτωβρίου, είναι 3.104 κιλά. Εκτός από τις δραστηριότητες πυρόσβεσης, τα δύο αεροπλάνα που θα πετούν για αναγνώριση στην περιοχή σε κρίσιμες περιόδους μπορούν να μείνουν στον αέρα για τρεις ώρες το καθένα.

Εκτός από τσιμεντένιους διαδρόμους, το αεροσκάφος, το οποίο μπορεί να λειτουργεί σε χωματόδρομους όταν είναι απαραίτητο, έχει τη δυνατότητα να ελίσσεται χωρίς δυσκολία σε χαμηλά υψόμετρα και σε δύσκολες συνθήκες εδάφους με τον ισχυρό στροβιλοκινητήρα. 

Οικονόμου: Δύσκολο καλοκαίρι με φωτιές, αλλά είμαστε έτοιμοι και φάνηκε στη Βούλα

Κι ενώ οι Τούρκοι παίρνουν αυτά τα μέτρα έχεις τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σου λέει πως όσα συνέβησαν στη Βούλα απέδειξαν πως ο μηχανισμός είναι έτοιμος για τις πυρκαγιές. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε πλήρως τον Χρ. Στυλιανίδη, τόνισε ότι χάρη στην προετοιμασία του κράτους δεν θρηνήσαμε θύματα σε Γλυφάδα- Βούλα και επικαλέστηκε την κλιματική κρίση.

Για ένα δύσκολο καλοκαίρι λόγω κλιματικής κρίσης κάνει λόγο η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι το κράτος είναι εφέτος καλύτερα προετοιμασμένο όσον αφορά στην αντιπυρική προστασία και ότι αυτό φάνηκε και στη φωτιά στη Γλυφάδα και τη Βούλα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη, εξαιτίας των ισχυρότατων βορείων ανέμων, καιρική συγκυρία, όταν εκδηλώθηκε το Σάββατο η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά σε αστικό περιβάλλον γι’ αυτό το καλοκαίρι. Σημείωσε ότι στην περιοχή υπήρξαν τρεις διαφορετικές εστίες -στην Άνω Γλυφάδα, τον Κουβαρά και τον Κρεμαστό Λαγό- ενώ την ίδια ημέρα, εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα άλλες 61 δασικές πυρκαγιές.

“Η φωτιά αυτή εξελίχθηκε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, δεδομένων των συνθηκών, επαναλαμβάνω, και της πίεσης που ασκεί η κλιματική κρίση”, υποστήριξε ο κ.Οικονόμου και πρόσθεσε:“Μετά και την περσινή εμπειρία, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν στο ότι η περιοχή μας βάλλεται σφοδρά από την κλιματική κρίση, η οποία προκαλεί υψηλότατες θερμοκρασίες σε μεγάλο διάστημα του χρόνου, αλλά και σφοδρούς ανέμους. Το κοκτέιλ αυτό είναι εκρηκτικό.

Η πίεση φέτος και για τα επόμενα χρόνια, όσο δεν λαμβάνονται διεθνώς δραστικά μέτρα για την αναστροφή της κλιματικής κρίσης, θα είναι μεγάλη. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όμως πρόσθεσε: “Για να μην υπάρχουν όμως παρεξηγήσεις και παρανοήσεις ή καλοπροαίρετες ή κακοπροαίρετες θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η πραγματικότητα αυτή δεν είναι λόγος ούτε να παρακολουθούμε μοιρολατρικά την κατάσταση, ούτε φυσικά να την επικαλούμαστε σαν δικαιολογία ως Κράτος και ως Πολιτεία.”

Υποστήριξε μάλιστα ότι: “Για αυτό και φέτος είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και έχουμε κινητοποιήσει πολλαπλάσια μέσα για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Η προετοιμασία αυτή φάνηκε και στην πυρκαγιά στην Γλυφάδα και στη Βούλα, όπου τα μέσα κινητοποιήθηκαν και οι χρόνοι αντίδρασης ήταν εντός των πρωτοκόλλων. Για αυτό και η κατάσταση παρέμεινε εντός ελέγχου και δεν θρηνήσαμε θύματα, ενώ περιορίστηκαν στο ελάχιστο δυνατό οι ζημιές, οι φθορές σε περιουσίες και υποδομές.”

Ο κ. Οικονόμου κατέληξε με αιχμές για την κριτική της αντιπολίτευσης: “Οι πυρκαγιές δεν σβήνουν με κραυγές και δαιμονοποίηση των αρμοδίων οργάνων, και των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όπου συχνά οι προσπάθειές τους είναι ηρωικές και αποδοτικές. Θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι -αυτή είναι η πραγματικότητα- και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και σκληρή δουλειά στη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου, ώστε στο τέλος της περιόδου, που αργεί ακόμη, να μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό πολύ καλύτερο από την περσινή χρονιά και σαφώς καλύτερο από το μέγεθος των προβλημάτων που η κλιματική κρίση μπορεί να προκαλέσει.”

Στο ερώτημα εάν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ο κ. Οικονόμου απάντησε: “Απολύτως. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Ίσα ίσα είχαμε τη διαχείριση μίας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς με τρεις ταυτόχρονες εστίες, με σφοδρούς ανέμους.” Επανέλαβε επίσης: “Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι και έχουμε προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και συνεχίζουμε. Η αντιμετώπιση αυτής της πολύ δύσκολης πυρκαγιάς δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο”.

Ερωτηθείς δε εάν έχει γίνει καθαρισμός, αντιπυρικές ζώνες κλπ και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι δήμαρχοι καταγγέλλουν ότι το δασαρχείο δεν τους επιτρέπει να κόψουν δέντρα για αντιπυρικές ζώνες, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι όπου υπάρχουν προβλήματα συντονισμού “είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίζουμε”. Δήλωσε επίσης ότι εφέτος έχουν διατεθεί από πολύ νωρίς τα σχετικά κονδύλια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε επίσης στις καταγγελίες του δημάρχου Ιστιαίας- Αιδηψού, Γιάννη Κοντζιά, ο οποίος χθες σε συνάντηση της επιτροπής Μπένου για τη Βόρεια Εύβοια δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στο δήμο και ότι δεν έχει πέσει ακόμη ούτε ένα κυβικό μπετόν για αντιπλημμυρικά.

Σχολίασε ότι είναι λογικό κάθε δήμαρχος να εκφράζει την αγωνία του, υποστήριξε όμως ότι “πολλές φορές ακούγονται υπερβολές και άδικα πράγματα”. Υπενθύμισε ότι ο κ.Κόντζιας είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα “success story της ελληνικής πολιτείας” το σχέδιο της κυβέρνησης των 300 εκ ευρώ για τη Βόρεια Εύβοια και επικαλέστηκε στοιχεία για κονδύλια που έχουν ήδη εκταμιευθεί για τη στήριξη πολιτών, επιχειρήσεων, δασικών συνεταιρισμών, αντιδιαβρωτικά έργα κλπ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...
Ρωσία 0

Η Ρωσία "παγώνει" το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου Zmeevik "δολοφόνου των αεροπλανοφόρων"-Οι "πυραυλικές προτεραιότητες" της Μόσχας (Βίντεο)

Η απόφαση του Κρεμλίνου να μην διασκορπίσει τους οικονομικούς του πόρους σε ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων όπως ο...