Κυβέρνηση
Ενημερώθηκε στις:

Η ΝΔ δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά! Συνέδριο φατριών - Αντί για το γάιδαρο χτυπούν... τον Σαμαρά οι "άριστοι"

Υπάρχει μια παροιμία που λέει "αντί για τον γάιδαρο χτυπούν το σαμάρι". Μετά το χθεσινό φινάλε του συνεδρίου της ΝΔ αυτή η παροιμία επιβεβαιώθηκε περίτρανα έστω και παραλλαγμένη κατά τι. Αντί για το σαμάρι οι "άριστοι" της κυβέρνησης Μητσοτάκη χτυπούν τον Σαμαρά. 

Επειδή είπε το αυταπόδεικτο που όμως δεν συμβαδίζει με τα πολυκομματικά οράματα του Μαξίμου και την στροφή στην κεντροαριστερά. 

Ο πρώην πρωθυπουργός έριξε και πάλι το γάντι, όπως αναμενόταν, με αιχμές για την εξωτερική πολιτική, τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ενεργειακό και τα πρόσφατα μέτρα για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και την ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Δεν υπάρχει κεντροδεξιά χωρίς τη δεξιά”, υποστήριξε ο κ.Σαμαράς, την ίδια μέρα που δημοσιευόταν συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Βήμα, στην οποία δήλωνε πως οι εκλογικές μάχες κερδίζονται στο κέντρο. Ο Κ. Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι και υπενθύμισε με νόημα ότι η ΝΔ είχε πέσει στο 18% στις πρώτες εκλογές του 2012, επί Σαμαρά, αλλά και ότι επέστρεψε στο 40%. Υπερασπίστηκε συνεπώς την επιλογή του ανοίγματος και της ανανέωσης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η ΝΔ παραμένει σταθερή στις αξίες της. Σημειωτέον ότι στον κ.Σαμαρά απάντησε και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σχολιάζοντας: “Για να είμαστε πλειοψηφικό ρεύμα απαιτείται και το κέντρο και η δεξιά”.

Στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχουμε γράψει εδώ και πολύ καιρό πως η κυβέρνηση χάνει την λαϊκή δεξιά...αλλά βαρκούλες αρμενίζουν και πως θέλει να προχωρήσει με τους "αρίστους" Αριστερούς;

Ο κ. Μητσοτάκης ταυτόχρονα όρισε τη “στρατηγική της πρώτης κάλπης”. Τόνισε ότι: “Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής ως την τελική κάλπη. Γιατί εκείνη θα κρίνει τους συσχετισμούς που θα επικυρωθούν στη δεύτερη κάλπη και είναι ο βατήρας για τη νικηφόρα τελική ευθεία”. Έστειλε έτσι ένα σαφές μήνυμα σε όσους Νεοδημοκράτες σκέφτονται ότι αφού θα γίνουν και δεύτερες εκλογές, στην πρώτη κάλπη μπορούν να επιλέξουν αποχή ή χαλαρή ψήφο διαμαρτυρίας. Όπως αναμενόταν από την έναρξη του συνεδρίου την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός είχε θέσει μετ’ επιτάσεως το στόχο της αυτοδυναμίας, εγκαταλείποντας τη συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας. Μίλησε για τα “τρία σίγμα” (σταθερότητα, συνέπεια, συνέχεια) και δήλωσε ότι ισχυρή ΝΔ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Διαμήνυσε μάλιστα ότι ο ίδιος θα είναι παρών και στο μέλλον, απαντώντας εμμέσως στα σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας με άλλον πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση η "πολυκατοικία" της δεξιάς κλωνίζεται εκ νέου. Γιατί δεν είναι μονάχα οι Σαμαρικοί που αντιδρούν στην πολιτική Μητσοτάκη αλλά και πολλοί καραμανλικοί. Όπως έχουμε ξαναγράψει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ιδίως στην Βόρεια Ελλάδα βουλευτές και στελέχη πνέουν μένεα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον πως με τις τακτικές του συρρικνώνει τα ποσοστά του κόμματος και πως κινδυνεύουν και οι ίδιοι να απωλέσουν τις έδρες τους. 

Είνια προφανές πως τα καμώματα του Μαξίμου έχουν διαιρέσει την Νέα Δημοκρατία σε φατρίες, κι αυτό χωρίς να υπολογίζονται οι χαμένες ψήφοι σε άλλα μικρότερα κόμματα που αλιεύουν στον δεξιό χώρο. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ