κορωνοϊός και κινητό
Κυβέρνηση

Ενιαία Ψηφιακή Πύλη: Καταχωρείς το ΤΚ και βλέπεις τα περιοριστικά μέτρα της περιοχή σου

Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοιό που ισχύουν στην περιοχή τους με ένα κλικ ακόμα και από το κινητό τους τηλέφωνο θα μπορούν να βλέπουν οι πολίτες το προσεχές διάστημα, καθώς στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήδη δουλεύουν για τη δημιουργία της σχετικής πλατφόρμας, στην οποία το μόνο στοιχείο που θα πρέπει να εισάγεται από τον χρήστη είναι ο Ταχυδρομικός Κώδικας μιας περιοχής.

Η πλατφόρμα θα φιλοξενηθεί στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του gov.gr, ενώ ήδη εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει και μία σχετική αυτόνομη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του στο Kontra ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, η ιδέα προέκυψε από μία ανάρτηση του ιδρυτή του taxibeat, Νίκου Δρανδάκη στο facebook με την οποία πρότεινε την ενημέρωση για τα μέτρα με το πάτημα του Τ.Κ.

«Δεν ξέρω κανέναν που να είναι σίγουρος ποια μέτρα ισχύουν σήμερα στην περιοχή του/της (εκτός από όσους είναι όλη μέρα στην τηλεόραση). Πόσο τέλειο θα ήταν να υπάρχει μια ιστοσελίδα όπου βάζεις τον ταχ. κώδικα σου και σου επιστρέφει τα μέτρα που ισχύουν σήμερα στην περιοχή σου; Ακόμα καλύτερα, να στέλνεις ένα SMS σε πενταψήφιο με τον ΤΚ σου και σου επιστρέφει αμέσως το ίδιο αποτέλεσμα;» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανάρτηση.

«Το είδαν οι επιτελείς του Μαξίμου και οι συνεργάτες μου και είπαμε ότι πρέπει να το κάνουμε» υπογράμμισε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι τα μετρα είναι δυναμικά και σε μεγάλο βαθμό τοπικά, οπότε με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί η σύγχυση. Όπως επισημαίνουν από το υπουργείο, η συγκεκριμένη υπηρεσία ίσως αποτελέσει και τμήμα μίας αυτόνομης εφαρμογής, η οποία όμως θα παρέχει και άλλες υπηρεσίες. Ωστόσο αυτό είναι ακόμα υπό επεξεργασία και δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις.

Την επεξεργασία της πλατφόρμας ενημέρωσης για τα περιοριστικά μέτρα ανά περιοχή είχε αποκαλύψει το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών: «Όλο το τελευταίο διάστημα, ιδίως από τον Αύγουστο και μετά, έχουμε συνεχή λήψη μέτρων, προκειμένου να τιθασευτεί το πρόβλημα. Και ενδεχομένως, σε συγκεκριμένες περιοχές που εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, να υπάρχει μία σύγχυση.

Ακριβώς, γι’ αυτό το λόγο αναπτύσσουμε εφαρμογή σε συνεργασία του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία θα μπορεί με το κινητό του ο κάθε πολίτης να πληκτρολογεί τον ταχυδρομικό του κώδικα και να γνωρίζει ακριβώς τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην περιοχή που βρίσκεται. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για αποφυγή σύγχυσης. Θα γνωρίζει ο καθένας ποια είναι τα μέτρα που ισχύουν».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ