Κυβέρνηση
Ενημερώθηκε στις:

Εξειδίκευση των μέτρων για την οικονομία από τους αρμόδιους Υπουργούς

Το σχέδιο της Κυβέρνησης που θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες για εργασία, οικονομία και τουρισμό ανακοίνωσε, πριν από λίγο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σχέδιο εξειδικεύουν, σε παρουσίαση στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, οι Υπουργοί Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Εξειδίκευση των μέτρων της Κυβέρνησης για τη στήριξη της εργασίας, της οικονομίας και του τουρισμού

Live | Εξειδίκευση των μέτρων της Κυβέρνησης για τη στήριξη της εργασίας, της οικονομίας και του τουρισμού από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Gepostet von Ελληνική Κυβέρνηση am Mittwoch, 20. Mai 2020

Σταϊκούρας: Σχέδιο σε τέσσερις φάσεις

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι οι συνέπειες της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα είναι μεγάλες και η έκβαση είναι αβέβαιη.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για σχέδιο σε τέσσερις φάσεις. Κατά την πρώτη φάση, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, είχαμε περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς δόθηκε προτεραιότητα στη δημόσια υγεία. Όπως είπε, δόθηκαν μεταξύ άλλων φορολογικά κίνητρα, ενώ έγιναν μειώσεις ενοικίων.

Σε δεύτερη φάση, η οποία αφορά τη σταδιακή επαναλειτουργία επιχειρήσεων, είπε πως η κυβέρνηση διατήρησε κάποια από τα μέτρα της πρώτης φάσης, απλώνοντας δίχτυ προστασίας σε εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Η τρίτη φάση, από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο, αφορά την προοδευτική ανάκαμψη της οικονομίας, με βάση τέσσερις πυλώνες που αφορούν την απασχόληση, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, τα φορολογικά μέτρα και το ιδιωτικό χρέος.

Η τέταρτη φάση από το φθινόπωρο θα έχει να κάνει με την ανάταξη της οικονομίας, βάσει πολιτικών με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά στα πεδία της πράσινης οικονομίας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, ώστε η χώρα να μπει σε τροχιά.

Τι θα γίνει στην τρίτη φάση

 • Επεκτείνεται το δικαίωμα αναστολής σύμβασης, η αποζημίωση ειδικού σκοπού των εργαζόμενων σε τουρισμό εστίαση, μεταφορές, πολιτισμό, τουρισμό.
 • Δημιουργείται νέος μηχανισμός στήριξης απασχόλησης.
 • Παρέχεται επίδομα ανεργίας σε εποχικά εργαζόμενους που δεν θα εργαστούν φέτος.
 • Δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων βεβαιωμένων οφειλών. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή έχουν το δικαίωμα αναστολής δόσεων.
 • Επεκτείνεται η μείωση ενοικίου σε επιχειρήσεις που πλήττονται. 

Επίσης:

 • Για ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που πλήττονται, αναστέλλεται η καταβολή οφειλών.
 • Χορηγείται δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή με βάση την απώλεια τζίρου από Μάρτιο έως Μάιο. Το αδιάθετο ποσό περνά στη δεύτερη φάση.
 • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση του τζίρου κατά ένα ποσοστό. Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο με βάση τα στοιχεία τζίρου.
 • Μειώνεται το ΦΠΑ στις μεταφορές.
 • Μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Τέλος:

 • Μειώνεται ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο έως 31 Οκτωβρίου.
 • Μειώνεται ο ΦΠΑ στα σινεμά από 24% σε 13% έως 31 Οκτωβρίου.
 • Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα έξοδα των επιχειρήσεων.
 • Δημιουργείται εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων.
 • Δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το κράτος θα επιδοτεί όσους πλήττονται και έχουν δάνεια. Καλύπτονται όλα τα κόκκινα δάνεια για τους πολίτες που επλήγησαν από την πανδημία.

Όλα τα νέα μέτρα για την στήριξη των εργαζομένων – Τι είναι ο μηχανισμος «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ»

Την κωδικοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, πραγματοποίησε ο υπουργός Εργασίας. Σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση, οι άξονες που θα κινηθεί η κυβέρνηση είναι τρεις:

 • Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.
 • Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ»
 • Ενίσχυση εποχικά απασχολούμενων και ανέργων.

Αναφορικά με τον 1ο τομέα που αφορά την επέκταση του νομοθετικού πλαισίου, ξεκαθαρίστηκε ότι για τον Μάιο οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, αλλά και όλες όσες δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού μπορούν να διατηρούν μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή. Οι υπόλοιπες έχουν το δικαίωμα να διατηρούν έως το 60% αυτών, στο ίδιο καθεστώς.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για το συγκεκριμένο μήνα περιορίζεται στα 534 ευρώ, πάντα σε αναλογία με τη διάρκεια των ημερών της αναστολής. Το κράτος καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού.

Σε ισχύ βρίσκεται επίσης και το μέτρο της παράτασης της δυνατότητας αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, παρατείνεται το μέτρο της αναστολής σύμβασης στο 100% των εργαζομένων, για όσες επιχειρήσεις συνεχίσουν να είναι κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, που πλήττονται.

Οι εργαζόμενοι επίσης θα λάβουν ως μισθό το ποσό των 534 ευρώ. Όμως παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις.

Αναφορικά με τον 2ο άξονα, δηλαδή με τον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι η Πολιτεία πρόκειται να αναπληρώσει το εισόδημα των εργαζομένων, όπου υπάρξουν μειώσεις. Ο μηχανισμός θα ισχύει από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αν και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης, εάν χρειαστεί.

Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό το μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, εφόσον εμφανίζουν το λιγότερο 20% μείωση του τζίρου τους κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Στο μηχανισμό εντάσσονται και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά, όπως και εποχικές επιχειρήσεις. Θα καλύπτονται όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης. Ειδικά για τις εποχικές θα καλύπτονται όλοι οι εργαζόμενοι μέχρι τον αριθμό που είχαν πέρσι τον ίδιο μήνα.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερική σε πλήρη. Όμως ο εργοδότης αποκτά το δικαίωμα να μειώνει τον χρόνο εργασίας κατά 50%, χωρίς να μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.

Η Πολιτεία θα αναπληρώνει σε ποσοστό 60% το εισόδημα του εργαζομένου για το χρόνο που αυτός δεν θα εργάζεται.

Εάν η καθαρή αμοιβή, μετά την προσαρμογή που θα γίνεται, είναι χαμηλότερη του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου. Ο εργοδότης θα καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νέο νόμο για το Ασφαλιστικό, από την 1η Ιουνίου μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,90 μονάδες.

Σε σχέση με τον 3ο άξονα που ανακοίνωσε ο κ. Βρούτσης και αφορά τους εποχικά απασχολούμενους και τους ανέργους, γνωστοποιήθηκε ότι θα χορηγηθεί επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον Σεπτέμβριο σε 120.000 δικαιούχους. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτονται από το κράτος για τους εποχικά απασχολούμενους μερικής απασχόλησης με στόχο την διευκόλυνση της επαναπρόσληψής τους.

Επίσης, επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που δίνονται τον Μάιο, για άλλο ένα δίμηνο. Επιπλέον, μειώνονται τα απαιτούμενα ημερομίσθια από τα 100 στα 50 για τη λήψη του εποχικού επιδόματος το επόμενο φθινόπωρο.

Ειδική αναφορά έγινε στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού. Ο προϋπολογισμός του τριπλασιάζεται από τα 10, στα 30 εκατ. ευρώ με στόχο να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ