Κυβέρνηση

Καταγγελία από Λίνα Μενδώνη: Η απόφαση ΣΥΡΙΖΑ άφησε την Coca-Cola να "χρησιμοποιεί" δωρεάν την Ακρόπολη

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, καταγγέλλει πως η υπουργική απόφαση Ζορμπά-Στρατή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, δεν διασφάλισε την είσπραξη εσόδων για το Δημόσιο από τη χρήση εθνικών συμβόλων.

Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στους χειρισμούς της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού αποδίδει η Λίνα Μενδώνη τον σάλο που έχει προκληθεί σχετικά με τη χρήση από την εταιρεία Coca Cola εθνικών συμβόλων, όπως η Ακρόπολη, για διαφημιστικούς λόγους, χωρίς πληρωμή των σχετικών τελών.

 

Μετά το εξώδικο που απέστειλαν προς το υπουργείο Πολιτισμού οι εταιρείες Βίκος, ΕΨΑ και ΛΟΥΞ, καταγγέλλοντάς το για παράνομη επικοινωνιακή στρατηγική, η κυρία Μενδώνη απάντησε πως με απόφαση ΣΥΡΙΖΑ δεν διασφαλίζεται η είσπραξη εσόδων από το Δημόσιο για τη χρήση εθνικών συμβόλων, ενώ ανακοίνωσε πως έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα για την ανάκληση της επίμαχης απόφασης και τη δημιουργία νέου, σαφούς και ορθού νομοθετικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Πολιτισμού εξηγεί πως η εταιρεία Coca Cola Ελλάς είχε απευθυνθεί τον Νοέμβριο 2018 στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να λάβει άδεια ελεύθερης σχεδιαστικής σύνθεσης-σκίτσου για τη διαφήμιση συλλεκτικής συσκευασίας αφιερωμένης στην Αθήνα και πως οι υπηρεσίες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, απάντησαν στους ενδιαφερομένους ότι δεν απαιτείται άδεια χρήσης για την ελεύθερη σχεδιαστική απεικόνιση από πλευράς αρμοδιοτήτων Υπουργείου Πολιτισμού.

Η κυρία Μενδώνη συνεχίζει υπενθυμίζοντας πως στις 4 Ιουλίου 2019 -τρεις μέρες πριν από τις Εθνικές Εκλογές- δημοσιεύθηκε εσπευσμένα η υπουργική απόφαση Ζορμπά-Στρατή σχετικά με τους «Όρους, προϋποθέσεις, διαδικασίες και καθορισμό των οργάνων χορήγησης άδειας παραγωγής, αναπαραγωγής και διάδοσης στο κοινό, με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, αντιγράφων και απεικονίσεων μνημείων που ανήκουν στο Δημόσιο. Μια   υπουργική απόφαση που αφορά, ανάμεσα στα άλλα, και στην παραγωγή αντιγράφων, απεικονίσεων και λοιπών αναπαραστάσεων, τρισδιάστατων ή μη, με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο -ανεξαρτήτως μεθοδολογίας- μνημείων που ανήκουν στο Δημόσιο….

 

Η υπουργός Πολιτισμού καταγγέλλει πως η υπουργική απόφαση εκδόθηκε μετά τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ της 1ης Αυγούστου 2018, δηλαδή με 11 μήνες καθυστέρηση, και με σημαντικές αλλαγές -μη αιτιολογημένες- σε σχέση με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ και τις αντιρρήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών.

«Σε αντίθεση με την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου, που δημιουργήθηκε το 2005, το 2011 και το 2012, και που αφορά στην καταβολή τελών στο Δημόσιο στην περίπτωση κινηματογραφήσεων, βιντεοσκοπήσεων, φωτογραφήσεων μνημείων και χρήσης τους στο Διαδίκτυο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε για την έκδοση αντίστοιχης απόφασης καταβολής τελών για τις προβλεπόμενες στην υπουργική απόφαση Ζορμπά-Στρατή χρήσεις. Ως εκ τούτου, δεν διασφάλισε τη διαδικασία είσπραξης εσόδων για το Δημόσιο» υπογραμμίζει η ίδια με νόημα και συμπληρώνει: «Με την υπουργική απόφαση Ζορμπά-Στρατή εισάγεται προληπτική λογοκρισία για αναπαραστάσεις, είτε αφορά στα παιδιά που ζωγραφίζουν μνημεία, είτε σε οποιονδήποτε καλλιτέχνη εμπνέεται, σχεδιάζει και απεικονίζει μνημεία, καθώς απαιτείται σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, και μάλιστα κατόπιν γνωμοδότησης του ΚΑΣ».

 

Γι’ αυτούς τους λόγους, όπως υποστηρίζει η κ. Μενδώνη, της ζητήθηκε από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού η ανάκληση της υπουργικής απόφασης Ζορμπά-Στρατή, διότι, όπως υποστηρίζουν, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή της, καθώς εκδόθηκε χωρίς σαφή νομική εξουσιοδότηση, παρουσιάζει ζητήματα συνταγματικότητας ως προς την κατοχύρωση της προστασίας της Τέχνης και αντίκειται στις διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για την πνευματική ιδιοκτησία.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε επίσης πως, με δική της απόφαση, έχει ήδη συγκροτηθεί ομάδα εργασίας ώστε μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2019 να επανεξετάσει την υπουργική απόφαση Ζορμπά-Στρατή, προκειμένου να προτείνει νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο, σύμφωνα με τον ν. 3028/2002, θα εισαχθεί εντός του έτους ενώπιον του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την κατά νόμον γνωμοδότηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ