Κυβέρνηση

A. Tσίπρας για Τουρκία: «Οι επιλογές της από εδώ και στο εξής θα έχουν τίμημα!» - Βίντεο


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη του στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής των 28 της ΕΕ ανέφερε ότι: «Οι συζητήσεις μας αφορούσαν τα κρίσιμα θέματα για το μέλλον της ΕΕ και κυρίως τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ».

Για το επίμαχο θέμα σχολίασε ότι «όπως ανακοίνωσα την Κυριακή μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όλη η εβδομάδα ήταν εβδομάδα εντατικά διεργασιών σε συνεργασία με την Κύπρο. Προκειμένου να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Τα συμπεράσματα του συμβουλίου κορυφής έρχονται σε συνέχεια της πολύ θετικής δήλωσης της συνεδρίασης των χωρών του νότου της Μεσογείου.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού συμβουλίου σήμερα έρχεται σε συνέχεια του συμβουλίου γενικών υποθέσεων. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει σαφές και ξεκάθαρο. Ένα μήνυμα αυστηρό προς την Τουρκία και προς όλες τις κατευθύνσεις».

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η ΕΕ καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο. Και ειδικότερα τις παράνομες ενέργειες εξορύξεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις άμεσα στις ευρωτουρκικές σχέσεις και αποφασίζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας», και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «εάν η Τουρκία έχει αυτήν τη στάση και αυτήν τη συμπεριφορά, θα έχει τίμημα. Οι επιλογές της Τουρκίας από δω και στο εξής θα έχουν συνέπειες»

Η ΕΕ θα κάνει μία ολοκληρωμένη εισήγηση όσον αφορά ποια θα είναι αυτά τα μέτρα. Μέτρα που μπορεί να αφορούν σε κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών ή πάγωμα της ευρωτουρκικής συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς. Κυρώσεις που θα έχουν επιπτώσεις εάν δεν σταματήσουν να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Τέλος ανέφερε ότι: «Είχα την ευκαιρία να κουβεντιάσω και με τον κ. Γιούνκερ και με την κ. Μογκερίνι τις σημαντικές αυτές αποφάσεις. Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες παραβάσεων από πλευράς Τουρκίας, που η Ευρωπαϊκή Ένωση με τόσο ξεκάθαρο τόπο καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα.

Τέτοια ξεκάθαρη απόφαση και κυρίως να συνοδεύεται με στοχευμένα μέτρα, δεν έχει παρθεί ποτέ ξανά, συμπεριλαμβανομένων και των όσων έγιναν στα Ίμια. Αυτή η μεταστροφή υπέρ των εθνικών μας θέσεων, αποτελεί επιβεβαίωση της πολυετούς προσπάθειάς μας να αναδείξουμε τα εθνικά μας συμφέρονται στην περιοχή.
Υπό αυτήν την έννοια, αποτελεί μια σημαντική επιτυχία για τις εθνικές μας θέσεις. Το ευρωπαϊκό μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο: Ανεξάρτητα από τις αιτίες που σπρώχνουν την Τουρκία σε αυτήν τη συμπεριφορά, θα πρέπει να ξέρει ότι αυτή η στάση και η συμπεριφορά, εάν τη συνεχίσει, θα έχει τίμημα». 

Συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Oι συζητήσεις μας, σήμερα και χθες στις Βρυξέλλες, αφορούσαν εξαιρετικά κρίσιμα θέματα, όπως την ηγεσία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, την Ευρωζώνη, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, την κλιματική αλλαγή και ασφαλώς τις σχέσεις με την Τουρκία, σε συνέχεια των παράνομων ενεργειών της. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίσαμε τη λήψη μέτρων -και ειδικά στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας- μέσα στον Ιούλιο. Είναι η πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, που η ΕΕ καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα και αποφασίζει τη λήψη μέτρων κατά της γείτονος για παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους, να πιέζουμε την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες και να επανέλθει σε συνομιλίες για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Μια λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, που είναι και η μόνη που μπορεί να συζητηθεί. Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε την επιλογή της Τουρκίας να παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας, αντί να προχωρεί σε συνομιλίες με τους γείτονές της για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Είμαστε απολύτως σαφείς, οι επιλογές της έχουν και θα έχουν σοβαρό τίμημα. Στο ευρωπαϊκό συμβούλιο συζητήσαμε εκτενώς για τη νέα ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Ήταν λάθος της αντιπολίτευσης να επενδύσει σε μια διχαστική προσωπικότητα όπως ο κ. Βέμπερ, ο οποίος δεν μπορούσε να ενώσει και είχε εκφραστεί κατά της Ελλάδας και του ευρωπαϊκού νότου. Συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. #EUCO

Gepostet von Alexis Tsipras am Freitag, 21. Juni 2019

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ