Κυβέρνηση

Υπόθεση Πετσίτη: Η ώρα της αλήθειας για τον κολλητό του Νίκου Παππά - Ανοίγουν οι λογαριασμοί του σε Ελλάδα και Κύπρο

Σφίγγει ο δικαστικός κλοιός γύρω από τον Μανώλη Πετσίτη - πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του υπουργού ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά. Ο Μ. Πετσίτης εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνας με αφορμή δημοσιεύματα που τον εμφάνιζαν να λειτουργούσε, μεταξύ άλλων, ως «εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου» και να «αβαντάριζε» την εταιρεία ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η οποία έχει «φεσώσει» τη ΔΕΠΑ με πάνω από 120 εκ. ευρώ.

Πλέον, μια νέα ιδιαιτέρως επιβαρυντική εξέλιξη για τον Μανώλη Πετσίτη έρχεται, αυτή τη φορά, από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών, σε Ελλάδα και Κύπρο, όπως επίσης και του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη αλλά και του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Θεόδωρου Κιτσάκου.

Η υπόθεση των ELFE και των οφειλών που η συγκεκριμένη εταιρεία έχει προς τη ΔΕΠΑ ερευνάται εδώ και πολύ καιρό από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Μάλιστα, για την πορεία αυτής της έρευνας και τα στοιχεία που ανακύπτουν ενημερώνονται αρμοδίως οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές ενώπιον των οποίων εκρεμμούν σχετικές δικογραφίες.

Επιπλέον, η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έχει ήδη ζητήσει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και συγγενών των ελεγχόμενων προσώπων. Παράλληλα, η αρχή έχει ήδη στείλει, ερωτήματα προς αντίστοιχες αρχές στο εξωτερικό για τη διερεύνηση των περιουσιακών στοιχείων όλων των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων.

Κεντρικά πρόσωπα όλων των προαναφερόμενων ενεργειών φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Θεόδωρος Κιτσάκος και ο Μανώλης Πετσίτης.

Οι δυο δικογραφίες

Υπενθυμίζεται πως τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη στην υπόθεση των ELFE έχουν καταγράψει δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία μάλιστα προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, αλλά και της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευάγγελος Ιωαννίδης, έδωσε εντολή για τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις και ποιες. Παράλληλα, ο κ. Ιωαννίδης διαβίβασε τα επίμαχα δημοσιεύματα στην ανάκριση ώστε να συσχετιστούν στις δυο παρεμφερείς έρευνες που είναι ανοιχτές:

Η πρώτη έρευνα αφορά στην υπόθεση του κ. Κιτσάκου, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη για τα χρέη του Ομίλου Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο Θεόδωρος Κιτσάκος σε δήλωσή του είχε υποστηρίξει ότι ο Μανώλης Πετσίτης πήγαινε στο γραφείο του ως απεσταλμένος της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ είχε αναφέρει: «Απ’ ό,τι είχα ακούσει ο Μανώλης Πετσίτης επισκεπτόταν τη ΔΕΠΑ και τη διοίκηση του κ. Σπύρου Παλαιογιάννη. Δεχόμουν στο γραφείο μου στη ΔΕΠΑ επισκέψεις υπηρεσιακού χαρακτήρα από τον κ. Πετσίτη, ο οποίος λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου».

Η δεύτερη έρευνα αφορά στην υπόθεση με τα χρέη της ELFE προς τη ΔΕΠΑ. Για την υπόθεση αυτή έχει ασκηθεί δίωξη μετά από μήνυση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου κατά του Λ. Λαυρεντιάδη και κατά 11 ακόμη προσώπων για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, καθώς και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, οι καταναλώσεις αερίου της ELFE από τη ΔΕΠΑ καλύπτονταν τα τελευταία δύο χρόνια αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες ήταν συνδεδεμένες με την ELFE, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται χωρίς όμως να υπάρχει προοπτική είσπραξής τους. Μάλιστα, ειδικά το τελευταίο 18μηνο τα χρέη είχαν αυξηθεί κατά 8 εκατ. ευρώ, καθώς η ELFE είχε πετύχει προσωρινή δικαστική προστασία. Σύμφωνα με την καταγγελία, η λιπασματοβιομηχανία κέρδιζε χρόνο αμφισβητώντας στα δικαστήρια την απόφαση της γενικής συνέλευση της ΔΕΠΑ με την οποία είχε οριστεί πως η ΕLFE θα συνέχιζε να λαμβάνει αέριο υπό την προϋπόθεση της προεξόφλησης κάθε προμήθειας με την κατάθεση μετρητών και επιταγών πελατών που δεν θα είναι συνδεδεμένες με την εταιρεία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ