Αυτοδιοίκηση

To «μαύρο κουτί» των αυτοδιοικητικών εκλογών: Τεράστια αποχή, αποσυσπειρώσεις και αντίθετη μετακίνηση ψηφοφόρων

Τεράστια αποχή, αποσυσπειρώσεις και αντίθετη μετακίνηση ψηφοφόρων περιλαμβάνει το «μαύρο κουτί» της ήττας των 5 υποψήφιων περιφερειαρχών της ΝΔ. Παράλληλα, αποκαλύπτει και τις «μαύρες τρύπες», τις γεωγραφικές ενότητες δηλαδή, όπου οι «γαλάζιες» απώλειες μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής ξεπέρασαν τις 10.000 – 15.000 ψήφους. Σε πολλές περιπτώσεις πίσω από τα απόλυτα νούμερα υπάρχει και το πολιτικό μήνυμα των εκλογέων οι οποίοι με την ψήφο τους τιμώρησαν εκείνους που έκριναν ότι δεν βελτίωσαν την καθημερινότητά τους. Μοναδική εξαίρεση στην «ακτινογραφία» των αποτελεσμάτων που παρουσιάζει το protothema.gr αποτελεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 

Η αποσυσπείρωση «εκτέλεσε» τον Μέτιο

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας ο νυν Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος έχασε γιατί δεν κατάφερε να πετύχει την συσπείρωση που εμφάνισε στον πρώτο γύρο. Το επιτελείο του πιθανότατα επαναπαύτηκε στο αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής όταν και έχασε σχεδόν οριακά την απευθείας εκλογή του με αποτέλεσμα στην τελική και κρίσιμη μάχη να χάσει 22 χιλ ψήφους. Τελικός νικητής αναδείχθηκε ο «γαλάζιος» αντάρτης Χριστόδουλος Κοψίδης, όχι γιατί αύξησε τις ψήφους συγκεντρώνοντας δυνάμεις από άλλες παρατάξεις αλλά γιατί οι δικές του απώλειες σε μόλις 600 ψήφους. Οι μεγαλύτερες απώλειες για τον κ. Μέτιο εντοπίζονται στην Ροδόπη (8 χιλ ψήφοι) όπου η ΝΔ διαθέτει 1 βουλευτή , ακολουθεί η Καβάλα (7 χιλ) όπου και οι 4 βουλευτικές έδρες ανήκουν στο κυβερνών κόμμα, η Ξάνθη (6 χιλ) όπου έχει εκλεγεί 1 «γαλάζιος» βουλευτής και η Δράμα (5 χιλ ψήφοι) όπου επίσης εκλέγεται 1 βουλευτής της ΝΔ. Αντίθετα στον νομό Έβρου ο οποίος επλήγη το περασμένο καλοκαίρι από την καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς, ο κ. Μέτιος πήρες την β’ Κυριακή σχεδόν 2 χιλ ψήφους περισσότερες σε σχέση με τον πρώτο γύρο ενώ ο αντίπαλός του έχασε σχεδόν 1,5 χιλ «σταυρούς».Να σημειωθεί τέλος πως από τους 22 συνολικά Δήμους που διαθέτει η Περιφέρεια, οι 14 εξέλεξαν δημοτική αρχή από την πρώτη Κυριακή γεγονός που ερμηνεύει ως ένα βαθμό την αύξηση της αποχής κατά 16 μονάδες μεταξύ α’ και β’ γύρου.


Βόρειο Αιγαίο

Αντεπίθεση Μουτζούρη και αντισυσπειρώσεις

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου φαίνεται πως λειτούργησαν αντισυσπειρώσεις, αποχή και πιθανότητα αλλαγές στην εκλογική συμπεριφορά των «γαλάζιων» ψηφοφόρων μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. Ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής που είχε και το επίσημο χρίσμα της ΝΔ απώλεσε μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής 5 χιλ ψήφους ενώ την ίδια στιγμή ο νυν Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης αύξησε την δύναμή του κατά 7 χιλ ψήφους τερματίζοντας πρώτος αν και στον α γύρο ήταν δεύτερος με διαφορά 7 χιλ «σταυρών» από τον κ. Στεφανή. Συνολικά οδηγήθηκα στην κάλπη 28 χιλ ψηφοφόροι λιγότεροι σε σχέση με τον α’ γύρο Ειδικότερα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου ο κ. Στεφανής απώλεσε 3,5 χιλ ψήφους, ο κ. Μουτζούρης τις αύξησε κατά 4 χιλ ενώ η αποχή διευρύνθηκε κατά 12 μονάδες. Να σημειωθεί ότι στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου εκλέγεται για την ΝΔ ο κ. Μπάμπης Αθανασίου ενώ το γεγονός ότι οι δύο δήμοι της περιοχής ανέδειξαν δήμαρχο από τον α’ γύρο πιθανότητα λειτούργησε αποτρεπτικά για μαζικότερη συμμετοχή. Στην Χίο ο κ. Στεφανής έχασε 1 χιλ «σταυρούς» ενώ ο αντίπαλός του τους αύξησε κατά 4 χιλ. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μουτζούρης ενίσχυσε την δεξαμενή του με εκλογείς που στον πρώτο γύρο ψήφισαν Αγλαϊα Κυρίτση (Λαϊκή Συσπείρωση – ΚΚΕ 3 χιλ ψήφοι) και Βασιλική Χοχλάκα (ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ 2.400 ψήφοι). Υπενθυμίζεται ότι στην Χίο εκλέγεται ο Νότης Μηταράκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Θεσσαλία


Τιμωρία «αποχής» για τον Αγοραστό

Η διαχείριση της εβδομάδας που μεσολάβησε μεταξύ πρώτου και τελικού γύρου αποδείχθηκε καταστροφική για τον Κώστα Αγοραστό στην Θεσσαλία καθώς στην 2η κάλπη είχε 50 χιλ. λιγότερες ψήφους. Την ίδια στιγμή ο αντίπαλός του και νέος Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας αύξησε τους «σταυρούς» κατά 27 χιλ.

Μαθηματικά η τεράστια αποχή έπληξε σχεδόν αποκλειστικά τον κ. Αγοραστό, βέβαια πολλές φορές οι ψηφοφόροι στέλνουν το πολιτικό τους μήνυμα και μέσω της συγκεκριμένης στάσης.

Το παράδειγμα της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων είναι χαρακτηριστικό. Ο κ. Αγοραστός από τις 40.233 ψήφους την πρώτη Κυριακή έπεσε στις 24.736 την δεύτερη ενώ ο αντίπαλός του αύξησε την δύναμή του κατά 4,5 χιλ ψήφους. Οι απώλειες 26 χιλ ψήφων για τον κ. Αγοραστό πιθανότατα προήλθαν από την αύξηση της αποχής κατά 30 χιλ. εκλογείς στην συγκεκριμένη ενότητα.

Να σημειωθεί πως οι 4 Δήμοι της συγκεκριμένης ενότητας εξέλεξαν αρχή από την πρώτη Κυριακή ενώ στα Τρίκαλα η ΝΔ εκλέγει 3 βουλευτές, τον κ. Κώστα Σκέρκα που είναι και υπουργός Ανάπτυξης, τον Θανάση Λιούτα και την Κατερίνα Παπακώστα όπως επίσης στην κυβέρνηση συμμετέχει ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και ο πρώην δήμαρχος Τρικκέων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στις ενότητας Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας και Σποράδων με τον κ. Αγοραστό να χρεώνεται αποκλειστικά την αποχή την στιγμή που ο κ. Κουρέτας αύξανε την δυναμική του. Να σημειωθεί επίσης πως ότι η δημόσια δήλωση στήριξης της Ελευθερίας Τζανακούλη που κατέβηκε ως γαλάζια αντάρτισσα και τερμάτισε 4η στον πρώτο γύρο προς τον κ. Αγοραστό δεν φάνηκε να ακολουθήθηκε από τους περίπου 36 χιλ ψηφοφόρους της.
 

Δυτική Μακεδονία


- Οι Κασαπιδικοί κάθισαν σπίτι

Η μάχη της περιφέρειας ήταν υπόθεση «γαλάζιου» στρατοπέδου με τον «αντάρτη» και μέχρι πρότινος βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Αμανατίδη να κερδίζει στον πρώτο γύρο με μικρή διαφορά τον επίσημο «γαλάζιο» και περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη με μικρή διαφορά σχεδόν 2 χιλ ψήφων. Στον δεύτερο γύρο ο κ. Αμανατίδης έπιασε την συσπείρωσή του και την αύξησε κατά 3 χιλ «σταυρούς» ενώ την ίδια στιγμή - όπως προκύπτει από τους αριθμούς - 10 χιλ ψηφοφόροι του κ. Κασαπίδη κάθισαν σπίτι.

Ιόνια Νησιά

- Ήττα για Κράτσα από τον πρώτο γύρο

Στα Ιόνια Νησιά όπου επίσης διεξήχθη μάχη μεταξύ «γαλάζιων» υποψηφίων η εικόνα είχε σχεδόν καθοριστεί από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου όταν και ο Ιωάννης Τρεπεκλής εμφάνισε ισχυρή δυναμική έναντι της Ρόδης Κράτσα η οποία όπως φάνηκε δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των επτανήσιων που την ανάδειξαν περιφερειάρχη τους το 2019. Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι η κυρία Κράτσα τερμάτισε πρώτη μόνο στην ενότητα Λευκάδας

Γενικότερα, στα Ιόνια Νησιά, στην Δυτική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου δόθηκαν «εμφύλιες» μάχες, οι πολίτες φαίνεται πως δεν λειτούργησαν με πολιτικά κριτήρια αλλά με βάση την καθημερινότητά τους. Έκριναν το έργο των περιφερειαρχών τους ανεπαρκές και τους καταψήφισαν.
 

Πελοπόννησος

- Νίκη Πτωχού - Σαμαρά

Η Πελοπόννησος αποτελεί την μόνη εξαίρεση στην πολιτική εικόνα που διαμορφώνει ο δεύτερος γύρος και διασώζει σε ένα βαθμό την κυβερνητική γραμμή άμυνας. Η καθαρή νίκη του Δημήτρη Πτωχού και η συντήρηση δυνάμεων μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου - όταν οι υπόλοιπες 5 γαλάζιες υποψηφιότητες σχεδόν κατακρημνίστηκαν - φαίνεται πως έχει εξίσου καθαρή εξήγηση στον τρόπο που οργανώθηκε συνολικά ο εκλογικός του αγώνας. Την στήριξη της υποψηφιότητας Πτωχού ανέλαβε προσωπικά ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με συνεχείς περιοδείες. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Πτωχός εξασφάλισε την απόλυτη πολιτική επιρροή στον πολυπληθέστερο νομό Μεσσηνίας και την αποδοχή στο παραδοσιακό κοινό της συντηρητικής παράταξης σε όλη την περιφέρεια. Στην προεκλογική περίοδο αποφεύχθηκαν άστοχες δηλώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ως δείγμα αλαζονείας. Παράλληλα ενεργοποιήθηκε το σύνολο των δυνάμεων του κ. Σαμαρά και σε συνδυασμό με την στήριξη που παρείχε κεντρικά η κυβέρνηση, ο κ. Πτωχός εξασφάλισε την πρωτιά σε 4 από τις 5 περιφερειακές ενότητες

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...