Μιλά για τα ελληνοτουρκικά, τις εξελίξεις με τη Λιβύη και το μεταναστευτικό, σχολιάζει το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό με επίκεντρο το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά αναφέρεται και στα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών, την οικονομία, την ακρίβεια και το «πακέτο της ΔΕΘ».
H συνέντευξη ξεκίνησε με τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και στην ερώτηση αν βλέπει να διαταράσσονται τα ήρεμα νερά, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα προβλήματα είναι διαχρονικά. «Το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας προβλήθηκε περισσότερο, η Ελλάδα όμως, αντέδρασε. Προσδοκώ πάντα σε ήρεμα νερά με την Τουρκία, να αποφεύγουμε τις εντάσεις, πράγμα που έχουμε πετύχει τα δύο τελευταία χρόνια. Εάν η Τουρκία δεν αποστεί από κεντρικούς πυλώνες της Γαλάζιας Πατρίδας, είναι δύσκολο να πετύχουμε λύση», είπε.
-Ζητήματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία
– Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ καμία θεωρία γκρίζων ζωνών και να δεχθεί από την Τουρκία να της υποδείξει το τι θα κάνουμε ή το τι δεν θα κάνουμε εντός περιοχών της ελληνικής κυριαρχίας.
-Τα θαλάσσια πάρκα εκτείνονται στο εύρος των χωρικών μας υδάτων – Τα χωρικά μας ύδατα προσδιορίζονται από τα νησιά τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα και ζήτημα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών από την Τουρκία δεν υφίσταται.
-Στο σκάκι προτιμώ να παίζω με τα λευκά. Θέλω να έχω την πρωτοβουλία των κινήσεων
– Πολλές από τις αντιδράσεις είναι απότοκο πρωτοβουλιών της ελληνικής Κυβέρνησης
– Αντιπαρέρχομαι τη θεωρία της ακινησίας και της αποδοχής τετελεσμένων με μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία προφανώς προκαλεί και αντιδράσεις.
-Σε αντίθεση με την πολιτική άλλων κυβερνήσεων που παθητικά παρακολουθούσαν τα τετελεσμένα, αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει διαφορετική και πολύ πιο ενεργητική πολιτική.
-Δεν θυμάμαι κάποια σημαντική πρωτοβουλία μεταξύ του 2004 και του 2009 στα ελληνοτουρκικά, αφήνοντας αιχμές για τον Κώστα Καραμανλή. Η διπλωματία του twitter είναι εύκολη, είπε, αναφερόμενος εμμέσως στον Αντώνη Σαμαρά.
-Προσκαλούμε την Κυβέρνηση της Τρίπολης να συζητήσει με την Ελλάδα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ
Μιλώντας για το πρόγραμμα SAFE, ανέφερε πως για να μπει η Τουρκία απαιτείται ομοφωνία και πως η Ελλάδα δεν θα το επιτρέψει, όσο η κυβέρνηση Ερντογάν επιμένει σε casus belli και εγείρει ζητήματα γκρίζων ζωνών.
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε πως το γεγονός ότι υπήρχαν προβλήματα στις διασταυρώσεις των επιδοτήσεων ήταν γνωστό και ότι η κυβέρνηση προσπάθησε.
«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό, διακομματικό, πολιτικό πρόβλημα, είναι κοινωνικό. Επί σαράντα χρόνια έμαθαν να εξαρτώνται από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Υπάρχουν υποθέσεις που ήδη εκδικάστηκαν, δεν περιμέναμε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έπρεπε να εξυγιανθεί εν κινήσει», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Για την απόφαση διάλυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέφερε πως ήρθε πριν την υπόθεση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. «Είδαμε κι αποείδαμε, δεν μπορέσαμε να βρούμε λύση για να εξυγιάνουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αποφασίσαμε τον εντάξουμε στην ΑΑΔΕ. Μπορεί να κάνει ελέγχους, το κάνει και θα το κάνει καλά. Το πάρτι των επιδοτήσεων τελειώνει», είπε.
«Θα ξεκινήσουμε από αυτούς που χόρευαν στο κέντρο της πίστας, όχι από αυτούς που ήταν στην περιφέρεια. Ελέγχεται ήδη ένας μεγάλος αριθμός ΑΦΜ, από αυτούς που πήραν τα πολλά λεφτά»