Πολιτική

Γεραπετρίτης από Λιβύη: Δεν υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου

Στις συναντήσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών θα αναπτύξει τις πάγιες θέσεις της Αθήνας, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτοντας την ανυπόστατη λογική του τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ επί τάπητος θα τεθεί και το μεταναστευτικό.

Στην συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα που δε μπορεί να λυθεί μέσω του διαλόγου».

«Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα στην Τρίπολη. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, σας μεταφέρω μήνυμα ειρήνης, φιλίας και καλής γειτονίας. Η Λιβύη αποτελεί για την Ελλάδα τον φυσικό γείτονα. Αποτελεί έναν σύμμαχο του πολιτισμού και της ιστορίας και η επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε μαζί την πορεία για μια ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη. Δεν υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου και εκείνα τα οποία μας ενώνουν, όπως η γεωγραφία και η ιστορία είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μας διχάζουν. Για τον λόγο αυτό προσβλέπω στη συνεργασία μας και ευελπιστώ η επίσκεψή μου να αποτελέσει την αρχή μιας καλής και εποικοδομητικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και των κυβερνήσεων μας», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη φωνή της Λιβύης στην Ευρώπη και τον κόσμο», πρόσθεσε.

Υπ. Εξωτερικών της Λιβύης: «Ας είναι αυτό το ταξίδι, απαρχή για μια καλή τροπή στις διμερείς σχέσεις»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Λιβύης, Ταχέρ Αλ-Μπάουρ, ανέφερε ότι «είμαστε οι λαοί της Μεσογείου. Οι σχέσεις Λιβύης-Ελλάδας είναι καλές ανά τους αιώνες. Είναι φυσικό και επόμενο ότι πάντα υπάρχουν ζητήματα που επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Φυσικά αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο στην πορεία των σχέσεων μεταξύ των κρατών μας».

«Ας είναι αυτό το ταξίδι, απαρχή για μια καλή τροπή στις διμερείς σχέσεις», συμπλήρωσε.

Στη σκια του τουρκολυβικού μνημονίου

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών- προγραμματισμένη ήδη από τα τέλη Ιουνίου- πραγματοποιείται και υπό τις επιπλέον σκιές που δημιουργήθηκαν μετά την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης από την Τρίπολη στα Ηνωμένα Έθνη, με βάση την οποία η μεταβατική κυβέρνηση αμφισβητεί τη μέση γραμμή ως λογική αφετηρία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, υιοθετώντας ουσιαστικά τις παράνομες προβλέψεις του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Τμήμα του χάρτη τον οποίο επισυνάπτει η Τρίπολη στην Ρηματική Διακοίνωσή της προς τον ΟΗΕ, για τα σύνορα με την Ελλάδα.

Μέσω της εν λόγω κίνησης η Λιβύη αμφισβήτησε ουσιαστικά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, αλλά και τη δικαιοδοσία ερευνών στα θαλάσσια τεμάχια Κρήτη- 1 και Κρήτη-2 για το οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron, ενώ διαπιστώνεται ότι η Τρίπολη σύρεται στις θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά τη μέθοδο οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, αγνοώντας την ύπαρξη των ελληνικών νησιών– ανεξαρτήτως μεγέθους- και προβάλλοντας τη θέση ότι αυτά δεν διαθέτουν κυριαρχικά δικαιώματα πέραν των χωρικών υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις υποχωρούν τρέχονταςαπό την Σουβέιντα-Οι Δρούζοι ξεβράκωσαν στρατιώτες του Αλ Τζολάνι (Νέα Βίντεο)

Κλαίνε οι Τζιχαντιστές από την ήττα τους στην Ν.Συρία-Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις υποχωρούν κακήν κακώς από τη...