Για την πρόκληση της «αναγέννησης» της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας τοποθετήθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συνέχεια της εφαρμογής των Συμπερασμάτων του εκτάκτου Συμβουλίου, της ρήτρας διαφυγής και του ReARM Europe.
«Στόχος είναι η κάλυψη των αμυντικών αναγκών με μέσα υψηλής τεχνολογίας και μόχλευση με περιορισμό του οικονομικού κόστους» ανέφερε ο κ. Δένδιας για την εγχώρια αμυντική παραγωγή, ενώ περιέγραψε εκτενώς τα ζητούμενα του νέου εξοπλιστικού προγράμματος.
«Διαβλέπω έναν κίνδυνο»
Μιλώντας για τις τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις (στο cnn.gr), ο κ. Δένδιας εξήγησε πως «πρέπει να είμαστε σαφείς για το τι εννοούμε: Της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ιστορικού εγχειρήματος. Δηλαδή, της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του λόγου, της ισότητας των φύλων. Της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως αξιακού χώρου, δηλαδή», προειδοποιώντας παράλληλα πως «διαβλέπω έναν κίνδυνο». Συγκεκριμένα, «κάποιοι να προσλάβουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα ως ένα αποκλειστικά αντι-ρωσικό συνασπισμό. Να μπουν δηλαδή σε έναν πειρασμό να αθροίσουν ως φίλιες δυνάμεις στο ευρωπαϊκό εγχείρημα χώρες όπου το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Δημοκρατία δοκιμάζονται σκληρά» παρατήρησε με νόημα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κάνοντας λόγο για «χώρες που απειλούν άλλες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου το ίδιο, αν όχι πιο αυθαίρετα από τη ρωσική επιχειρηματολογία εναντίον της Ουκρανίας».
Σε αυτή τη διεθνή συνθήκη αναδεικνύεται σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας «η ανάγκη ορθολογικού αμυντικού σχεδιασμού, αποτελεσματικής αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων και ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας. Με επιπλέον, επίσης, σχεδιασμό εκ των προτέρων για την αξιοποίηση της επιδιωκόμενης διεύρυνσης των δημοσιονομικών περιθωρίων».
«Στόχος μας είναι η αναγέννηση, για να μην πω η γέννηση, της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Δηλαδή, η ανάπτυξη μέσα από την ελληνική αμυντική βιομηχανία, της ελληνικής οικονομίας και η αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, αλλά διευκρίνισε πως «ο στόχος είναι στρατηγικός. Δεν είναι ευκαιριακός. Είναι η δημιουργία ενός υγιούς παραγωγικού οικοσυστήματος προσανατολισμένου στην κάλυψη των δικών μας αναγκών, αλλά και στις εξαγωγές και επίσης στα προϊόντα διπλής χρήσης».
«Όχι» σε ένα «κρατικοδίαιτο σύμπλεγμα αντιπροσώπων»
«Αυτό που δεν είναι στόχος μας είναι ένα κρατικοδίαιτο σύμπλεγμα αντιπροσώπων και ευκαιριακά ενεργούντων που στο τέλος της μέρας το έχουμε δει, παράγει αδιαφάνεια, παράγει διαφθορά. Δεν παράγει αποτελεσματικότητα», συνέχισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Υπό αυτό το πρίσμα, «η διαφθορά δεν είναι ηθικό πρόβλημα μόνο. Είναι αναπτυξιακό πρόβλημα, διότι δεν αφαιρεί μόνο πόρους, κάνει κάτι πολύ χειρότερο από αυτό. Οδηγεί σε λανθασμένες κατευθύνσεις αφού διαστρέφει το κριτήριο των επιλογών» υποστήριξε ο Υπουργός, γνωστοποιώντας πως «η Ελλάδα μέχρι το 2004 έχει δαπανήσει για εξοπλισμούς άνω των 270 δισ. ευρώ, σε σημερινά ευρώ. Χωρίς τις διαχρονικά, να το πούμε κομψά, όχι βέλτιστες επιλογές, τα χρήματα αυτά ήταν αρκετά μοχλευόμενα για να είναι σήμερα η Πατρίδα μας εξαγωγική υπερδύναμη».
«Για τον λόγο αυτό έχω ανακοινώσει τα επιπλέον μέτρα διαφάνειας που συνοδεύουν τον εξοπλιστικό σχεδιασμό, και θέλω και σε αυτό να είμαι απολύτως ειλικρινής και καθαρός» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, ανοίγοντας ταυτόχρονα παράθυρο διαλόγου με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Όπως είπε ο ίδιος, «το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι έτοιμο να συζητήσει και να εφαρμόσει οποιοδήποτε λογικό μέτρο προτείνει, υποδείξει η Αντιπολίτευση. Οποιοδήποτε από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης».
Άλλη λύση δεν υπάρχει
Στη μεγάλη εικόνα, ο κ. Δένδιας υπερασπίστηκε το «γενετικό υλικό της φιλελεύθερης παράταξης. Της Νέας Δημοκρατίας. Ένα μοντέλο φιλελεύθερο, παραγωγικό, εξαγωγικό. Αυτό είναι, κυρίες και κύριοι, που παράγει στο τέλος της μέρας την κοινωνική συνοχή».
«Άλλη λύση δεν νομίζω ότι υπάρχει. Ή πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει προταθεί», κατέληξε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.