Πολιτική

Ευρεία συναίνεση στη Βουλή για τον γάμο των ομοφύλων - Ποιοι είπαν πως δεν θα ψηφίσουν

Με συνθήκες ευρύτατης συναίνεσης που μπορεί να εξασφαλίσει την θετική ψήφο τουλάχιστον 180 βουλευτών, παρά τις διακομματικές διαφοροποιήσεις, ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην τελική ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης 15/2 μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, αναμένεται να καταγραφεί η πολιτική σύμπτωση των ευρύτερων πτερύγων της Βουλής, από την Αριστερά έως την Κεντροδεξιά.

Ηδη κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στις αρμόδιες επιτροπές του κοινοβουλίου οι εισηγητές των Ν.∆., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσαν ότι στηρίζουν επί της αρχής τις ρυθμίσεις, διαμορφώνοντας δυνητική πλειοψηφία 243 βουλευτών, όσους δηλαδή διαθέτουν τα πέντε συγκεκριμένα κόμματα.

Ωστόσο, ο τελικός πήχης θα βρίσκεται πιο χαμηλά καθώς 55-60 βουλευτές από την πλειοψηφία, την αξιωματική αντιπολίτευση και τη Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να διαφοροποιηθούν καταψηφίζοντας ή απέχοντας από την ψηφοφορία.



Χρυσομάλλης: Διαφωνώ με το νομοσχέδιο, θα το καταψηφίσω
 

Τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο εξέφρασε ο Μίλτος Χρυσομάλλης λέγοντας μεταξύ άλλων: «Πιστεύω στην πυρηνική οικογένεια. Με το νομοσχέδιο που συζητούμε δεν λύνουμε κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, δημιουργούμε προβλήματα στο όνομα ενός τεχνικού δικαιώματος ή ενός άκρατου δικαιωματισμού».

Ο βουλευτής της Μεσσηνίας με την ΝΔ τόνισε στο κλείσιμο της ομιλίας του πως «η μεγάλη προοδευτική παράταξη της ΝΔ παρέμεινε σταθερή στα 50 χρόνια ιστορίας της γιατί κατόρθωσε να ενσωματώσει διαφορετικές ιδέες και απόψεις με επιτυχία, γιατί όλοι εμείς προερχόμαστε από διάφορες πολιτικές προσεγγίσεις, φιλελεύθεροι, συντηρητικοί, κεντρώοι, δεξιοί, συνυπάρχουμε για τα πολλά στα οποία συμφωνούμε, αλλά και γι’ αυτά στα οποία διαφωνούμε. Γιατί η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα, που εκφράζει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων. Αυτές τις ανησυχίες φωνάζω κι εγώ σήμερα με την αρνητική ψήφο μου, τοποθετούμενος κατά συνείδηση και όχι απέχοντας. Δεν δύναμαι να φανταστώ μια κοινωνία που ο πατέρας και η μητέρα θα αντικατασταθούν από το γονέα 1 και γονέα 2, και τα παιδιά θα στερούνται τα οφέλη που μόνο από κοινού ο πατέρας και η μητέρα προσφέρουν. Γιατί έχουμε την ευθύνη να διατηρήσουμε ότι κληρονομήσαμε, να προστατεύσουμε την κοινωνία μας και πάνω απ’ όλα τα παιδιά μας».

Άννα Καραμανλή: Kαταψηφίζω τον γάμο των ομόφυλων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών

Την ανάγκη διατήρησης των προτύπων μητέρας - πατέρα και προστασίας του θεσμού της οικογένειας επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Άννα Καραμανλή προαναγγέλοντας ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
 

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σημείωσε πως “οι ειδικοί λένε ότι κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να ανήκει κάπου. Η πρώτη αίσθηση του ανήκειν είναι στην οικογένεια. Δεν ξέρω πότε φτάσαμε να λέμε πως είναι “Οκ” δεν τρέχει κάτι με το να μην υπάρχει η μητέρα. Αν λοιπόν το νομοσχέδιο σημαίνει ένα ακόμα βήμα της αποσάθρωσης του θεσμού της οικογένειας εγώ δεν μπορώ να συναινέσω και καταψηφίζω” ενώ υποστήριξε πως με την τοποθέτηση της δεν εκφράζει μόνο την προσωπική της άποψη αλλά και την “άποψη όλων όσοι με εμπιστεύονται και με στηρίζουν να τους εκπροσωπώ στο κοινοβούλιο”.

“Σήμερα συζητάμε τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Γιατί γάμος είναι υιοθεσία. Άρα περνάμε στον θεσμό της οικογένειας. Μη γελιόμαστε. Μην κρυβόμαστε πίσω απ το δάχτυλο μας. Όλα καταλήγουν στα παιδία.

Το 2018 καταψήφισα την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Το παιδί χρειάζεται αγάπη. Χρειάζεται όμως και πρότυπα. Χρειάζεται μητέρα και πατέρα. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των παιδιών. Όχι να περιορίσουμε τα δικαιώματα άλλων συνανθρώπων μας” είπε η βουλευτής για να προσθέσει “Ψηφίζω με μόνο γνώμονα το συμφέρον των παιδιών. Ως μητέρα και μονογονέας στήριξα την συν-επιμέλεια. Στηρίζω και στήριξα κάθε προσπάθεια άρσης αδικιών κατά της λοατκι κοινότητας. Καθαρά λέω ότι πρέπει γίνουν περισσότερα. Καθαρά επίσης λέω ότι όταν μιλάμε για οικογενειακή σχέση με παιδία τότε προτάσσω τα δικαιώματα των παιδιών”

Υπέρ η Λινού

Υπέρ του νομοσχεδίου που αφορά την ισότητα στον γάμο δήλωσε στην ομιλία της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού, αλλά ταυτόχρονα έβαλε και έναν αστερισκό στο θέμα της παρένθετης κύησης.

Η βουλευτής βορείου τομέα, στην έναρξη της ομιλίας της επικαλέστηκε τα λόγια του Μητροπολίτη Περγάμου που σε σύσκεψη Επισκόπων είπε δημόσια, «δεν έχουμε το δικαίωμα να ταπεινώνουμε την εικόνα του Θεού. Είναι ανάγκη οι σεξουαλικές μειονότητες να προστατεύονται από κάθε αδικία και διάκριση» και όπως είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η άποψη αυτή την εκφράζει απόλυτα. «Σαφώς και είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε αυτά τα δικαιώματα» πρόσθεσε και ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι τροπολογίες που τέθηκαν τόσο από το κόμμα της όσο και από τη Νέα Αριστερά.

Η κ. Λινού, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για το θέμα της παρένθετης κύησης, τονίζοντας ότι υπάρχουν οι κίνδυνοι όπως όπως πώληση, εκμετάλλευση, πώληση οργάνων, σεξουαλική εκμετάλλευση. Η κ. Λινού τόνισε επίσης πως «η παρένθετη κύηση επιτρέπεται μόνο αν ζουν μόνιμα στην Ελλάδα. Για ασφάλεια γυναίκας το πιο σημαντικό είναι δημιουργία αρχείου με τις άδειες που χορηγήθηκαν για παρένθετη κύηση, όλες τις παρένθετες κυήσεις και τους τοκετούς. Αυτό θα βοηθήσει στην ασφάλεια των παιδιών και γυναικών».

Στο τέλος της ομιλίας της η Αθηνά Λινού απηύθυνε έκκληση προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό ζητώντας να διορθώσουν τον νόμο με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν. «Είναι ένα δυνητικά προοδευτικό νομοσχέδιο, όμως η υλοποίηση του είναι επισφαλής. Μια τέτοια κίνηση εκ μέρους σας θα αυξήση τη σύμπνοια και θα κάνει ευκολότερη την ψήφιση για εμάς».

Θάνος Πλεύρης: Δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο, επιλέγει την αποχή

Δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι θα απέχει από την ψηφοφορία, λέγοντας πως θα τηρήσει στάση που δεν θα δώσει το δικαίωμα σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την διαφωνία του για μικροπολιτικούς λόγους.

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο κ.Πλεύρης εξήρε την στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του κόμματος της ΝΔ στο θέμα, αφού παρέχει την ελευθερία στους βουλευτές να διαφωνούν και να εκφράζουν ανοιχτά και εντός του Κοινοβουλίου τη διαφωνία τους, απεναντίας των άλλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) που μεν έχουν διαφωνούντες βουλευτές στους κόλπους τους, δεν μιλάει ωστόσο ουδείς γι αυτό.

Ο Θάνος Πλεύρης εξήγησε επίσης το σκεπτικό της αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν εφορμάται από ομοφοβικά κίνητρα, αλλά είναι ξεκάθαρα αξιακή.

«Είναι θέμα συνείδησης και συνείδηση σημαίνει πως αντέχεις και αναγνωρίζεις τον πολιτικό σου ρόλο. Συνεπώς δεν μπορώ να ψηφίσω τις συγκεκριμένες διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση αλλά θα επιλέξω στάση που δεν θα δώσει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί κανείς τη διαφωνία μου για μικροπολιτικούς λόγους» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.

Ο Θάνος Πλεύρης, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως σήμερα είναι μια ιστορική συνεδρίαση δεδομένου ότι ερχόμαστε εδώ να συζητήσουμε για ένα έντονο κοινωνικό θέμα, που απασχολεί πάρα πολύ κόσμο.

Τόνισε ότι ως βουλευτής έκρινε ότι πρέπει να πάρει τον λόγο για να εκφράσει τη διαφωνία του «η οποία είναι διαφωνία αρχής, αξιών και συνείδησης και δεν είναι διαφωνία ομοφοβικού παραληρήματος». «Κι αυτή τη διαφωνία, δεν θα τη χαρίσουμε στους ακραίους ανθρώπους. Διότι το γεγονός ότι το 50% των Ελλήνων διαφωνούν στον γάμο και παραπάνω στην τεκνοθεσία, δεν σχετίζεται με όλα αυτά τα οποία ακούστηκαν σε αυτή την αίθουσα» ανάφερε και καταφέρθηκε εναντίον του Κυριάκου Βελόπουλου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει αρχηγός κόμματος, που ζητάει από τους βουλευτές να πουν αν είναι ομοφυλόφιλοι και με βάση αυτό το κριτήριο θα μπορούν να ψηφίζουν ή όχι λες και όταν θα ψηφίζουμε τους Ποινικούς Κώδικες θα πρέπει να αποσυρθούν οι δικηγόροι. Άρα δεν θα ψηφίζουν κι οι Χριστιανοί για θέματα που άπτονται της θρησκείας».

«Είναι δυνατόν να ακούγονται αυτά τα πράγματα και είναι δυνατόν να πούμε ότι η διαφωνία εκφράζεται από αυτούς τους ανθρώπους; Όχι. Γιατί εγώ θέλω, τελειώνοντας αυτή την ομιλία, να μπορώ να αντικρίσω αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι θα ακούσουν πράγματα που θα διαφωνούν, αλλά τους σέβομαι. Γιατί το πρώτο και το κυρίαρχο είναι να υπάρχει σεβασμός. Διαφωνώ με την ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία. Οφείλω να πω ότι όποιος λέει συμφωνώ με τον γάμο, αλλά διαφωνώ με την τεκνοθεσία αυτό είναι το πιο ομοφοβικό διότι είναι σαν να λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι για τα παιδιά. Δεν θα ακούσετε τέτοια από μένα. Η δική μου διαφωνία είναι αξιακή. Διαφωνώ με την αλλαγή του προτύπου της οικογένειας και στην αλλαγή του προτύπου του γάμου. Το ότι διαφωνώ όμως δεν θα υποστηρίξω και θέματα τα οποία δεν πιστεύω ως νομικός" ανάπτυξε την θέση του.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι δεν προκύπτει συνταγματικό θέμα, διευκρίνισε όμως ότι δεν πλήττεται το θέμα της ισότητας, άρα δεν μπορούμε να επικαλούμαστε το άρθρο 4 και 5 του Συντάγματος διότι αυτά -όπως είπε- τα έχει λύσει ο Άρειος Πάγος. Και διότι, προσέθεσε, ισότητα είναι η αντιμετώπιση ίδιων καταστάσεων- καθώς άλλο ο γάμος ετερόφυλων, άλλο ο γάμος ομόφυλων, «διότι τότε θα έμπαινε και το θέμα των πολυγαμικών εάν πηγαίναμε αποκλειστικά και μόνο με το κριτήριο της επιθυμίας». Το ότι προστατεύεται συνταγματικά ο γάμος των ετεροφύλων δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα του νομοθέτη να θεσπίσει και γάμο ομόφυλων ζευγαριών, παρατήρησε ωστόσο ο κ. Πλεύρης καλώντας όσους λένε το αντίθετο να παραδεχθούν ότι έχουν απλώς πολιτική διαφωνία. Επιπλέον, είπε ότι δεν υπάρχει και καμία υποχρέωση από το Σύνταγμα και καμία υποχρέωση από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει κρίνει ότι δεν παραβιάζουν την ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τα κράτη που δεν θεσμοθετούν τον γάμο.

«Άρα θέμα ισότητας υπό την έννοια ότι παραβιάζεται κάποιος κανόνας δικαίου δεν υπάρχει και συνεπώς δεν μπορεί να μιλάει κανένας για ατομικό, ανθρώπινο και πανανθρώπινο δικαίωμα. Αυτά τα λέει η έννομη τάξη με απόφαση του Αρείου Πάγου και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υπάρχει βέβαια μια κυρίαρχη τάση στον Δυτικό κόσμο να οδηγείται στο να αναγνωρίσει τον γάμο και την τεκνοθεσία, όμως υπάρχουν χώρες που δεν το έχουν θεσμοθετήσει. Βάσει της ωριμότητας της κοινωνίας η ελληνική κοινωνία είναι πιο κοντά στην ιταλική κοινωνία και την κυπριακή κοινωνία που δεν το έχουν θεσμοθετήσει. Και δεν μου αρέσει η ωριμότητα της ολλανδικής κοινωνίας. Άρα είναι θέμα αρχών και αξιών μιας κοινωνίας».

Σχετικώς με την επίκληση ότι προστατεύονται τα δικαιώματα των παιδιών, ο κ. Πλεύρης είπε αφενός πως τα παιδιά που είναι σε ιδρύματα είναι πολύ λιγότερα από τις αιτήσεις που υπάρχουν, ενώ τα παιδιά που μεγαλώνουν με ομόφυλους γονείς δεν κινδυνεύουν να πάνε σε ιδρύματα καθώς με βάση τον νόμο ο βιολογικός γονέας έχει δικαίωμα να υποδείξει ποιος θα είναι επίτροπος.

«Δεν θέλω να αναγνωρίσω μία οικογένεια στην οποία υπάρχουν δύο πατέρες και καμία μητέρα, ή δύο μητέρες και κανένας πατέρας το παιδί σε αυτή την περίπτωση είτε υιοθετημένο είτε βιολογικό θα έχει έναν πατέρα και μία μητέρα. Δεν είναι αριθμητικό το θέμα των γονέων δεν είναι ότι όσο περισσότερους γονείς έχουμε είναι τόσο καλύτερο για τα παιδιά. Το παιδί χρειάζεται μητέρα και πατέρα» τόνισε ο κ. Πλεύρης. Τέλος επισήμανε ότι είναι πολύ θετικό καθώς δεν πάει να αναγνωρίσει τον άκρατο δικαιωματισμό αφού δεν αναγνωρίζει το θέμα της παρένθετης μητέρας και σωστά και δεν αναγνωρίζεται το γονέας 1 και το γονέας.

Σφοδρή αντιπαράθεση Σκέρτσου - Φάμελλου

Σφοδρή αντιπαράθεση είχαν στην Βουλή ο Ακης Σκέρτσος και ο Σωκράτη Φάμελλος για την επιλογή της κυβέρνησης να μην επιβάλλει κομματική πειθαρχία στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και για το πρόσφατο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με το κράτος δικαίου.

«Σαν ενοχλεί που είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που κάνει αυτό το τολμηρό - και όχι παράτολμο - βήμα για τα δικαιώματα και την ισοπολιτεία και που αναγκάζονται να το ψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας» είπε ο κ. Σκέρτσος για να θυμίσει την σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ αλλά και τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη για την δικαιοσύνη.

Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε: «Είχατε φέρει το σύμφωνο συμβίωσης αλλά ο κ. Καμμένος δεν το ψήφιζε. Δεν προσπαθούμε να καπηλευτούμε το σύμφωνο συμβίωσης, όμως είναι γεγονός ότι ψηφίστηκε τότε και με την στήριξη βουλευτών της ΝΔ. Εσείς σήμερα έρχεστε και λέτε ότι το νομοσχέδιο είναι δικό σας. Εσείς σήμερα έρχεστε και έχετε στις τάξεις σας βουλευτή που απειλεί την Δικαιοσύνη. Και μιλάτε για κράτος δικαίου».

Στο ίδιο πλαίσιο πρόσθεσε: «Πηγαίνετε στην Ευρώπη για να καταστήσετε ανυπόληπτη την χώρα μας. Όπως ανυπόληπτη είναι και η έκθεση των "Ενωμένων Δημοσιογράφων” που ταυτίζει την Ελλάδα με αφρικανικά καθεστώτα . Έχετε δει βουλευτή της ΝΔ να πηγαίνει στην ΕΕ να ψηφίζει πορίσματα για διακοπή πόρων προς την χώρα μας; Το κάνατε εσείς. Ντροπή σας».

«Αν θέλετε να είμαστε στοιχειωδώς σοβαροί θα πρέπει να μελετήσετε καλύτερα τις εκθέσεις του κράτους δικαίου της Κομισιόν. Τις εκθέσεις για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που δείχνουν την πρόοδο της Ελλάδα. Και να έρθετε εδώ να συζητήσουμε γι αυτά και όχι τα κουρελόχαρτα που μας επικαλείστε όπως είναι η έκθεση των “Ενωμένων Δημοσιογράφων”»είπε σε άλλο σημείο.

Ειδικά για τα σχόλια της αντιπολίτευσης αναφορικά με τις διαφοροποιήσεις που έχουν ακουστεί από το “γαλάζιο” στρατόπεδο, είπε: «Ξέρετε γιατί είναι δυνατή, πιο ανθεκτική και συνεκτική η ΝΔ; Γιατί είναι καθρέφτης της κοινωνίας και δεν κουνάει το δάχτυλο. Η ΝΔ μέσα στις τάξεις έχει υπεύθυνους πατριώτες που εκπροσωπούν όλη την κοινωνία. Υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν αυτή την παρέμβαση με προβληματισμό και εκφράζουν μέρος της κοινωνίας που επίσης προβληματίζεται για το νομοσχέδιο. Μην μας κουνάτε λοιπόν το δάχτυλο».

Για μεγάλο ρήγμα στην κυβερνητική παράταξη μίλησε ο Φάμελλος

Νωρίτερα, ο κ. Φάμελλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το κράτος δικαίου ενώ για το νομοσχέδιο είπε: «Σήμερα χωρίς την στήριξη των πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει. Και αισθανόμαστε τιμή μας να στηρίζουμε την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

«Η συζήτηση αυτή έχει οδηγήσει σε μία αποκάλυψη που είναι κρίσιμη για την πολιτική κατάσταση της χώρας μας. Ένα μεγάλο ρήγμα στην κυβερνητική παράταξη, που πατάει σε πολλές βάρκες παραπλανώντας μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας», πρόσθεσε.

Συνταγματικότητα

Η συζήτηση άνοιξε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων αλλά και με κατάθεση ενστάσεων αντισυνταγματικότητας από τις ΚΟ Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη.

Να σημειωθεί ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής στην έκθεση του έκρινε σύμφωνο με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ωστόσο οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν ισχυρό προβληματισμό για παρενέργειες που θα ανακύψουν στο άμεσο μέλλον με την ληξιαρχική καταχώρηση των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών λόγω της υποχρέωσης για έμφυλη αναφορά των γονέων.

Σκέρτσος: Η ΝΔ είναι αρραγής

Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος απαντώντας στις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας αλλά και στην πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσαν Νίκη και Σπαρτιάτες είπε: «Όσοι κατέθεσαν τις ενστάσεις προσπαθούν να προκαλέσουν ρήγματα στην ΝΔ. Δεν θα το καταφέρουν. Η ΝΔ είναι αρραγής, το έχει αποδείξει διαχρονικά. Η ΝΔ είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και την κράτησε στην Ευρώπη. Αυτοί που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο θέλουν να βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρώπη».

Σχολιάζοντας την συμμαχία Νίκης - Σπαρτιατών σημείωσε: «Νίκη και Σπαρτιάτες κατέθεσαν ονομαστική ψηφοφορία και είναι αποκαλυπτικό. Η Νίκη που είναι κοντά στην θρησκεία σύρεται και δίνει κάλυψη σε ένα κόμμα που ελέγχεται ότι είναι βιτρίνα ενός εγκληματία» ενώ απευθυνόμενος στην Ελληνική Λύση σχολίασε: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εργαλειοποιείτε την θρησκεία ειδικά όταν ο αρχηγός σας έχει εμπορευτεί επιστολές του Ιησού».

Σύγκρουση Ελληνικής Λύσης - Νίκης για το... χριστιοανόμετρο

Νωρίτερα, υπήρξε σύγκρουση μεταξύ Ελληνικής Λύσης και Νίκης για το ποιος εκπροσωπεί καλύτερα τον Χριστιανισμό.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας αναπτύσσοντας τους προβληματισμούς για την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου υποστήριξε ότι παραβιάζεται το άρθρο 3 του Συντάγματος για την επικρατούσα θρησκεία σπεύδοντας παράλληλα να ψέξει την ΚΟ της Νίκης που στην δική της ένσταση δεν επικαλείται την παραβίαση των συγκεκριμένων διατάξεων.

«Γιατί αυτοί που μας το παίζουν καλοί Χριστιανοί δεν αναφέρονται στο άρθρο για την επικρατούσα θρησκεία μας;» είπε απευθυνόμενος προς το κόμμα του κ. Δημήτρη Νατσιού. Απαντώντας από την Νίκη ο κ. Γιώργος Αποστολάκης είπε «Κάποιος πρέπει να εξηγήσει ότι η αναφορά στην επικρατούσα Θρησκεία δεν απαγορεύει στην πολιτεία να ρυθμίζει διοικητικά θέματα. Κάνετε λαϊκισμό ακόμα και σε συνταγματικά ζητήματα. Γελάνε με όσα λέτε στην αίθουσα» για να προσθέσει απευθυνόμενος στο κόμμα Βελόπουλου: «Και κάτι τελευταίο για το χριστιανόμετρο της Ελληνικής Λύσης. Είναι αλήθεια μάλλον ότι εμείς δεν είμαστε τόσο κοντά στον Χριστό όσο εσείς. Γι αυτό και δεν εξασφαλίσαμε την αντιπροσωπεία των επιστολών του»

Συραγγέλα: Η πολυφωνία μας βοηθά να προχωράμε μπροστά

Με απόσπασμα από την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ που αναφέρει ότι η «Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες» ξεκίνησε την τοποθέτηση της η κυρία Μαρία Συρεγγέλα για το νομοσχέδιο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Η εισηγήτρια της πλειοψηφίας υπενθύμισε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, την στήριξη της μητρότητας κ.α. ενώ πρόσθεσε: «Θα μπορούσα να σχολιάσω το άγχος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ -πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή- για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Μην ανησυχείτε. Εμείς αντίθετα με όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουμε αποδείξει την ενότητά μας εδώ και 50 χρόνια. Και η πολυφωνία που τόσο κατακρίνετε είναι αυτή που μας βοηθάει να πάμε μπροστά ενωμένες και ενωμένοι. Αντίθετα με εσάς, εμείς δεν επιβάλουμε απόψεις αλλά λειτουργούμε με βαθιά δημοκρατικό τρόπο επιτρέποντας σε όλες τις απόψεις να ακουστούν. Θα μπορούσα να αναφερθώ στα ομοφοβικά σχόλια βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Γιατί μπορεί να κατηγορείτε εμάς ότι φλερτάρουμε με την ακροδεξιά, ότι χρειαζόμασταν φροντιστήρια και πόσα άλλα ακούσαμε. Όμως κανένας και καμία βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που ήταν σκεπτική ή σκεπτικός προς το νομοσχέδιο δεν προσέβαλε ποτέ κάποιον ούτε έκανε ομοφοβικά σχόλια».

Έλενα Ακρίτα: Η ισότητα στον γάμο είναι δικαίωμα

«Ο γάμος για όλους δεν είναι προνόμιο. Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δεν πλήρωνε φόρους. Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ψώνιζε δωρεάν από το σούπερ μάρκετ. Δικαίωμα είναι η ισότητα, ο γάμος και η οικογένεια, για όλους τους ανθρώπους που το επιθυμούν. Και το δικαίωμα δεν παζαρεύεται. Στο δικαίωμα δεν υπάρχει αντίθετη γνώμη, δεν υπάρχει αντίθετη άποψη, το δικαίωμα δεν υπόκειται σε διαδικασίες δημοψηφισμάτων. Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο: είμαστε όλοι ίσοι. Τελεία, παύλα» υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα.

Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ): Στηρίζουμε ένα απαραίτητο βήμα στην ισότητα

«Δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε. Δεν είμαστε εδώ για να δικάσουμε. Δεν είμαστε εδώ για να δικάσουμε την άλλη άποψη, την άλλη αντίληψη. Δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε την ελληνική κοινωνία για ένα θέμα στο οποίο προκαταλήψεις και στερεότυπα αξιοποιούνται από κάποιους, πολλοί εκ των οποίων έχουν και πολύ χρόνο στη δημόσια σφαίρα μόνο για εκλογικούς σκοπούς» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης για να προσθέσει: «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε ένα ακόμα απαραίτητο βήμα στην ισότητα, την άρση των διακρίσεων και την ορατότητα».

Ο ίδιος σημείωσε πως «Μπορεί, όπως ακούσαμε από την εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, να μην υπάρχει στο νομοσχέδιο γονέας 1 και γονέας 2, αλλά είναι σίγουρο ότι υπάρχει Υπουργός Επικρατείας 1 και Υπουργός Επικρατείας 2. Ο Υπουργός Επικρατείας 1, ο οποίος έρχεται σήμερα εδώ για να στηρίξει το νομοσχέδιο και ο Υπουργός Επικρατείας 2, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό. Αυτές οι παλινωδίες και το πρόταγμα της επικοινωνίας είναι που εντείνουν τελικά το διχασμό στην κοινή γνώμη και επιτρέπουν την ανάπτυξη επιχειρημάτων που δεν στέκουν στη λογική, δεν ταιριάζουν με ένα σύγχρονο κοσμικό κράτος, δεν βασίζονται στα επιστημονικά δεδομένα"

Η αγορήτρια του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα σημείωσε «Με την συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αναγνωρίζεται μια γονική σχέση ουδέτερη ως προς το φύλο. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον για την ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών» , ενώ κατήγγειλε το σχέδιο νόμου για προσπάθεια εμπορευματοποίησης της τεκνοθεσίας. Από την Ελληνική Λύση ο κ. Παύλος Σαράκης είπε ότι οι προωθούμενες διατάξεις «Αλλοιώνει τον πυρήνα της ελληνικής οικογένειας».

Η κυρία Έφη Αχτσιόγλου από την Νέα Αριστερά μίλησε για ημέρα νίκης. Ο κ. Πέτρος Δημητριάδης επανέλαβε τις αναφορές περί πληγής του έθνους και δήλωσε ότι οι Σπαρτιάτες θα καταψηφίσουν. Ο κ. Γιώργος Αποστολάκης της Νίκης είπε: «Αντί να ευνοείτε τον ομοφυλόφιλο γάμο με τόσο πάθος, πάρτε μέτρα για τον πατροπαράδοτο γάμο των κανονικών οικογενειών».

Τέλος από την Πλεύση Ελευθερίας ο κ. Σπύρος Μπιμπίλας σημείωσε: «Δεν είναι βρώμα οι γκέι άνθρωποι δεν είναι βρώμα οι διαφορετικοί, άρα δεν ξεβρωμίζει κανένας τόπος αν πούμε αυτός είναι έτσι και ο άλλος αλλιώς. Είναι άνθρωποι όπως είμαστε όλοι».

Κατάλογος ομιλητών - προγνωστικά

Να σημειωθεί ότι στον κατάλογο των ομιλητών έχουν εγγραφεί συνολικά 95 βουλευτές από όλα τα κόμματα προκειμένου να τοποθετηθούν στην διήμερη συζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί στις 2 τα ξημερώματα ενώ αύριο θα μιλήσουν - εκτός από βουλευτές - πολιτικοί αρχηγοί. Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης αναμένεται για το βράδυ της Πέμπτης λίγο πριν την ψηφοφορία ενώ νωρίτερα θα μιλήσει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και θα εκφράσει την διαφωνία του με τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το «γαλάζιο» στρατόπεδο υπολογίζεται ότι έως 23 βουλευτές θα καταψηφίσουν και περίπου 25 θα απέχουν. Την διαφωνία τους φέρονται να έχουν εκφράσει στα εσωκομματικά όργανα και περίπου 11-14 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και δεν αποκλείεται να απέχουν από την τελική ψηφοφορία ενώ προς την αποχή προσανατολίζεται και ο κ. Παύλος Πολάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

 


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ