Πολιτική

Νέα πρόεδρος στο Ελεγκτικό Συνέδριο η Σωτηρία Ντούνη

Νέα πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενός από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας, επέλεξε το υπουργικό συμβούλιο μετά από πρόταση του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη.

Η νέα πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου Σωτηρία Ντούνη είχε βαθμό αντιπροέδρου ως σήμερα στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα παραμείνει στη θέση του επικεφαλής του Δικαστηρίου για τέσσερα χρόνια.

Διαδέχθηκε τον Ιωάννη Σαρμά, επιτυχημένο κατά κοινή ομολογία πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που διατέλεσε και πριν τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Η Σωτηρία Ντούνη επιλέχθηκε απο το υπουργικό συμβούλιο μετά απο την εισήγηση του κ. Φλωρίδη με βάση την αξιολόγηση των ουσιαστικών της προσόντων ενώ επιπλέον κατέχει και την πρώτη θέση στη δικαστική επετηρίδα. Συγκέντρωσε μάλιστα τα 4/5 των ψήφων στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και είναι η πέμπτη κατά σειρά γυναίκα που βρίσκεται στην κορυφή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, μετά τον Άρειο Πάγο, το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Η κ. Ντούνη γεννήθηκε στο Κορωπί Αττικής το 1961, είναι έγγαμη και έχει δύο παιδιά. Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα Πανεπιστημίου Paris VIII στο δημοσιολογικό δίκαιο (DEA). Γνωρίζει την αγγλική και γαλλική γλώσσα.

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο υπηρετεί από το 1989 ενώ έχει ανέλθει όλες τις βαθμίδες της δικαστικής ιεραρχίας. Η επιστημονική της κατάρτιση σε συνδυασμό με την προσήλωση της στα δικαστικά της καθήκοντα χαρακτηρίζουν την νέα πρόεδρο η οποία αναλαμβάνει το Δικαστήριο μετά από μία εξαιρετικά επιτυχημένη θητεία στην προεδρία του από τον κ. Σαρμά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ