Πολιτική

Καϊλή: Προσφυγή στο βελγικό ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο – Ταξιδιωτικές μεταρρυθμίσεις από την ΕΕ μετά τα «δώρα» του Κατάρ

Μετά την απόρριψη της έφεσης της Εύας Καϊλή, με την οποία παραμένει προφυλακισμένη για ακόμη δύο μήνες (για φερόμενες πράξεις εγκληματικής οργάνωσης, διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες), η Ελληνίδα πολιτικός προσφεύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο του Βελγίου.

Όπως ανακοίνωσε ο εκ των συνηγόρων της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αυτό θα δώσει την ευκαιρία στην εντολέα του για νέο αίτημα αποφυλάκισης στον ένα μήνα αντί για δύο:

«Πήγαμε στον Άρειο Πάγο, γιατί έτσι, πετυχαίνουμε απ’ τους δύο μήνες να πάμε στον ένα μήνα για να έχουμε δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης».

Μετά τις αποκαλύψεις για δωρεάν πτήσεις του αρχηγού μεταφορών της ΕΕ προς το Κατάρ, η ΕΕ μεταρρυθμίζει τους ταξιδιωτικούς κανόνες 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια στιγμή και μετά τον σάλο που ξέσπασε από την πρόσφατη αποκάλυψη για τις δωρεάν πτήσεις του αρχηγού μεταφορών του μπλοκ προς το Κατάρ, η ΕΕ αποφάσισε να μεταρρυθμίσει τους ταξιδιωτικούς κανόνες.

Σύμφωνα με το Politico, οι Επίτροποι ή οι επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, θα πρέπει τώρα να υπογράφουν τα ταξίδια των γενικών διευθυντών.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ ενημερώθηκαν το πρωί, πως τα εξουσιοδοτημένα ταξίδια που πληρώνονται από τρίτους θα είναι πλέον «περιορισμένα».

Επιπλέον, οι γενικοί διευθυντές — ο υψηλότερος αξιωματούχος σε κάθε γενική διεύθυνση — θα πρέπει να συμβουλεύονται τον αρμόδιο επίτροπο που είναι προσαρτημένος στη Γενική Διεύθυνσή τους, ή τους επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου τους, όταν επιδιώκουν να εγκρίνουν τα έξοδα για τις δικές τους αποστολές.

Οι γενικοί διευθυντές μπορούν να επιτρέπουν μόνο ταξίδια που πληρώνονται από τις αρχές των κρατών μελών, διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη ή η G7, ή δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια όταν η αποστολή εκτελείται για ακαδημαϊκούς σκοπούς.

Η σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν, έρχεται μια ημέρα αφότου η διαμεσολαβήτρια της ΕΕ Έμιλι Ο’Ράιλι, άνοιξε έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χειρίζεται τα ταξιδιωτικά έξοδα που καταβάλλονται από τρίτους και μέρες μετά τις αποκαλύψεις του Politico, ότι ο Χένρικ Χόλολεϊ, ο γενικός διευθυντής του τμήματος μεταφορών της Επιτροπής, πήρε δωρεάν πτήσεις από την κυβέρνηση του Κατάρ ενώ η ομάδα του διαπραγματευόταν μια σημαντική αεροπορική συμφωνία ζωτικής σημασίας για την αεροπορική εταιρεία του κράτους του Κόλπου

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την αποκάλυψη, ο Εσθονός πέταξε δωρεάν σε business class στην Qatar Airways εννέα φορές μεταξύ 2015 και 2021. Έξι από τις δωρεάν πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη σύναψη της συμφωνίας πρόσβασης στην αγορά και τέσσερις από αυτές πληρώθηκαν από την κυβέρνηση του Κατάρ ή έναν όμιλο με συνδέσμους με το Κατάρ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ