Πολιτική

Δένδιας: "Η κυβέρνηση μιλάει μέσα στην Άγκυρα και μπροστά στους Τούρκους"

"Θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε κάθε παραβατικότητα επί του πεδίου, σε κάθε επιστολή, σε κάθε ανακοίνωση, σε κάθε ρητορική", τόνισε. "Η Ελλάδα δεν έχει να κάνει με τη Ρωσία που καταστρέφει".

Ηχηρά μηνύματα προς τη γείτονα, απαντήσεις στις αναφορές της Ρωσίας για τη στάση της χώρας μας στο Ουκρανικό, αλλά και επισημάνσεις ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε πραγματικότητα την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης περιείχε η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Για πρώτη φορά μετά το 1947 η Ελλάδα όχι μόνο ισχυροποιεί τις συμμαχίες της, αλλά διευρύνει τον εθνικό της χώρο, υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα εθνικά της συμφέροντα και μιλάει καθαρά και ξάστερα σε όλους…Για να ξέρουμε τι λέμε. Μιλάει καθαρά και ξάστερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι στις παρακάμερες ή στα σαλόνια των Αθηνών. Όχι στα πάνελ των τηλεοράσεων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μιλάει καθαρά και ξάστερα μέσα στην Άγκυρα μπροστά στους Τούρκους. Εκεί μιλάει καθαρά και ξάστερα…Η πατρίδα μας δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν φοβάται κανέναν. Απάντα με τόλμη και με αποφασιστικότητα σε κάθε πρόκληση, σε κάθε είδους πρόκληση…Στερεή βάση είναι το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Η χώρα μας είναι απέναντι σταθερά σε κάθε απόπειρα παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Η πατρίδα μας είναι απέναντι σε κάθε επιθετική ρητορική. Είναι απέναντι στην αναχρονιστική προκλητικότητα. Η Πατρίδα μας είναι απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό, είτε νέο οθωμανικό, είτε οποιονδήποτε άλλο", τόνισε ο κ. Δένδιας.

"Χρησιμοποιούμε διπλωματικά μέσα και με αυτά τα μέσα χτίζουμε δυνατότητα ανάσχεσης…Χτίζουμε συνεργασίες και συμμαχίες σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη…Η Ελλάδα εγγυάται την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και γίνεται κόμβος ενεργειακός στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι συνεπής, αξιόπιστη στον κόσμο και μάχεται για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Λύση, όμως, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Εστιάζοντας στο Ουκρανικό, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι σε αυτήν την κρίση η χώρα μας έκανε τη σωστή επιλογή. "Καταδικάσαμε άμεσα, ανεπιφύλακτα τη ρωσική εισβολή. Στηρίξαμε και στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όπως στηρίξαμε και στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών…Την κουλτούρα της Ρωσίας τη σεβόμαστε και την τιμάμε. Αλλά όχι τη Ρωσία που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όχι τη Ρωσία που υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, όχι τη Ρωσία που προσπαθεί να επιβάλει τη θέση της με τη βία, όχι τη Ρωσία που παραβιάζει σύνορα, όχι τη Ρωσία που καταστρέφει. Με αυτήν τη Ρωσία η Ελλάδα δεν έχει να κάνει. Η Ελλάδα έχει να κάνει με την άλλη Ρωσία", τόνισε, απαντώντας, με τον τρόπο αυτό και στις αναφορές της κ. Ζαχάροβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Εδώ δεν χωράει ουδετερότητα, ούτε δρόμος στη μέση. Μόνος δρόμος είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Μονόδρομος είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. Είναι η διεθνής νομιμότητα. Η Ελλάδα εκεί στεκόταν εκεί στέκεται και εκεί θα στέκεται…Θέλουμε φιλικές σχέσεις με όλα τα κράτη. Αλλά μη γίνονται παρερμηνείες. Θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε κάθε παραβατικότητα επί του πεδίου, σε κάθε επιστολή, σε κάθε ανακοίνωση, σε κάθε ρητορική. Γιατί δε δεχόμαστε ούτε τετελεσμένα, ούτε απειλές…Μερικοί στη γειτονιά μας έχουν μία περίεργη τακτική. Πρώτα παρανομούν και μετά διαπραγματεύομαι την παρανομία. Αυτά να τα ξεχάσουν. Αυτά ανήκουν αλλού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε αυτή τη λογική δε μπαίνει", πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ