Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Τεκτονικές αλλαγές σε αραβική Σύνοδο για τον ορυκτό πλούτο

Η δεύτερη ημέρα του Φόρουμ Μελλοντικών Ορυκτών στο Ριάντ ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη, με σημαντικούς ομιλητές στη σκηνή για συνομιλίες υψηλού επιπέδου σχετικά με το μέλλον της εξορυκτικής βιομηχανίας.

Η τριήμερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο King Abdulaziz, άνοιξε την Τρίτη με δύο κλειστές υπουργικές συναντήσεις που έδωσαν έμφαση σε θέματα βιωσιμότητας που περιβάλλουν τον τομέα.

Εκπρόσωποι από 31 χώρες συναντήθηκαν την Τρίτη για τις συνομιλίες, όπου συμφώνησαν ότι απαιτείται βαθύτερη συνεργασία στον τομέα της εξόρυξης σε ολόκληρη την περιοχή για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού του τομέα. Η κεντρική συζήτηση πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο η εξορυκτική βιομηχανία μπορεί να τοποθετηθεί ως ηγέτης σε θέματα βιωσιμότητας και συνεργασιών.

Στις συναντήσεις συζητήθηκε ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν τα μέταλλα και τα ορυκτά στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, καθώς και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει κάθε χώρα της περιοχής στην ανάπτυξη βιώσιμων και υπεύθυνων αλυσίδων αξίας ορυκτών.

Η εκδήλωση, η οποία φιλοξενείται από το Υπουργείο Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων της Σαουδικής Αραβίας, αποσκοπεί στην ανάδειξη του ρόλου της εξόρυξης στο όραμα για το 2030 της Σαουδικής Αραβίας, αφού η κυβέρνηση την προσδιόρισε ως τον τρίτο πυλώνα της οικονομίας του Βασιλείου.

Αποτελείται από συζητήσεις σε πάνελ, εργαστήρια και ευκαιρίες δικτύωσης για βασικούς παράγοντες του κλάδου, φορείς χάραξης πολιτικής και επενδυτές.

Στα κορυφαία της συνάντησης:

- Το Υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψε συμφωνία με το αντίστοιχο υπουργείο της Τυνησίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και του εξορθολογισμού της κατανάλωσης.

-Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salam Al-Saud επανέλαβε τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας στην παγκόσμια μετάβαση σε οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα. "Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την ενεργειακή ασφάλεια για χάρη του ενεργειακού μετασχηματισμού", είπε. Ο υπουργός δήλωσε ότι ο κόσμος πρέπει να έχει υπόψη του τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες δεν είχαν το δικό τους μερίδιο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη όλα αυτά τα χρόνια, "πρέπει να τους δοθούν ευκαιρίες". Η Σαουδική Αραβία διαθέτει μεγάλη ποσότητα ουρανίου, δήλωσε ο πρίγκιπας Abdulaziz, και θα εργαστούν για την εκμετάλλευση και την ανάπτυξη του πόρου. Ο πρίγκιπας Abdulaziz ήταν αισιόδοξος όσον αφορά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, λέγοντας στους συνέδρους στο συνέδριο: "Διαθέτουμε τεράστια ποσότητα πόρων ουρανίου, τα οποία θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε με τον πιο διαφανή τρόπο. Θα φέρουμε εταίρους και θα το εξάγουμε, θα το κατασκευάσουμε και θα το αναπτύξουμε και θα αξιοποιήσουμε εμπορικά αυτόν τον πόρο". Αναφερόμενος στην προσπάθεια να απομακρυνθεί το Βασίλειο από την εξάρτησή του από το πετρέλαιο, είπε: "Δεν πρέπει να χάσουμε την ενεργειακή ασφάλεια για χάρη ενός διαφημιστικού κόλπου - αυτή η μετάβαση πρέπει να είναι καλά μελετημένη.

-Ο πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ Eric Cantor μιλάει για το ρόλο των κρίσιμων ορυκτών στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. "Αρχίζουμε να βλέπουμε τη σημασία των κρίσιμων ορυκτών στη βιομηχανία, καθώς ορισμένα έργα βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη, αλλά έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε", δήλωσε. Ο Cantor δήλωσε ότι η ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας είναι "άρρηκτα συνδεδεμένη" με την ασφάλεια των ΗΠΑ και το αντίστροφο.

-Ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Tareq El-Molla, δήλωσε ότι η νομοθεσία της χώρας δεν προσέλκυε επενδύσεις στον τομέα της εξόρυξης, και στο πλαίσιο του Οράματος 2030, και πλεον έχει αρχίσει να εργάζεται για να κάνει ευέλικτες πολιτικές γύρω από την εξόρυξη. "Η στρατηγική μας στοχεύει στην ανάπτυξη πόλεων εξόρυξης και μία από αυτές θα είναι αφιερωμένη στον χρυσό", δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός. Πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι να αυξήσουν τη συμβολή του εξορυκτικού τομέα στο ΑΕΠ στο 5% μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

-Ο διοικητής του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων Yasir Al-Rumayyan δήλωσε ότι η εξορυκτική βιομηχανία "καθίσταται σημαντικός συντελεστής για την επίτευξη των παγκόσμιων οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων".

-Ο Mark Bristow, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Barrick, τονίζει τη σημασία της εξόρυξης στην "καθημερινή ζωή". Η Barrick Gold Corporation είναι μια εταιρεία εξόρυξης που παράγει χρυσό και χαλκό με 16 εγκαταστάσεις λειτουργίας σε 13 χώρες. Έχει την έδρα της στο Τορόντο του Οντάριο του Καναδά. Όμως ο κόσμος έχει μείνει πίσω όσον αφορά τις επενδύσεις στις επιχειρήσεις ορυκτών πόρων, "λόγω της εμμονής στο περιβάλλον και των λογικών αντι-ορυχείων, έχουμε μείνει σχεδόν αμήχανοι σε σχεση με το να είμαστε μεταλλωρύχοι", είπε.

-Ο Σαουδάραβας υπουργός Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων Bandar Alkhorayef μίλησε για τις προκλήσεις της κάλυψης της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για ορυκτά, η οποία, σύμφωνα με τον Σαουδάραβα υπουργό, καθοδηγείται από μια πιο εξελιγμένη βιομηχανία, αλλά κυρίως από την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Ο Alkhorayef υπογράμμισε τον ρόλο της εξόρυξης στο σαουδαραβικό όραμα για το 2030, το οποίο θέτει μια φιλόδοξη σειρά στόχων με στόχο τη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο. "Η αξία του ορυκτού πλούτου στη Σαουδική Αραβία εκτιμάται σε περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια", είπε.

 

Καταλύτης η Αίγυπτος

 

Ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Tareq El-Molla όπως προαναφέραμε δήλωσε ότι η Αίγυπτος στοχεύει να αυξήσει τη συνεισφορά του εξορυκτικού τομέα στο ΑΕΠ στο 5% μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες και τόνισε τη σημασία της εξορυκτικής βιομηχανίας στην εξυπηρέτηση ζωτικών στόχων.

Επιβεβαίωσε ότι η σύγχρονη βιομηχανία δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της στην απομάκρυνση του άνθρακα χωρίς τα ορυκτά προϊόντα που εισέρχονται στη σύνθεσή της.

Ζήτησε να παρουσιαστεί μια κοινή αραβική πρωτοβουλία για την καθαρή ενέργεια που θα περιλαμβάνει όλες τις αραβικές χώρες στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα, η οποία θα φιλοξενηθεί φέτος στο Σαρμ Ελ Σέιχ, ως επιβεβαίωση της δέσμευσης των αραβικών χωρών στο θέμα αυτό.

Η αιγυπτιακή πρόσκληση, την οποία απηύθυνε ο Tarek El-Molla κέρδισε την ομόφωνη έγκριση των Αράβων υπουργών και τη σύσταση να ανατεθεί σε ομάδα εργασίας του Αραβικού Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Μεταλλείων η προετοιμασία της πρωτοβουλίας.

Η συνάντηση συμφώνησε να ξεκινήσει το έργο της πρώτης αραβικής ψηφιακής πλατφόρμας για αιτήσεις και προσφορές για βιομηχανικά και μεταλλευτικά προϊόντα, καθώς και να προετοιμάσει ένα ενδεικτικό σύστημα εξόρυξης για τις αραβικές χώρες.
 

Συνολικά 48 ορυκτά έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στο Βασίλειο της Σ. Αραβίας 


Από τον Ιούνιο του 2020 που ψηφίστηκε ο νέος νόμος περί εξόρυξης στο Βασίλειο, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει λάβει πάνω από 1.500 αιτήσεις αδειοδότησης.
Με εκτιμώμενη δυνητική αξία 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο εξορυκτικός τομέας της Σαουδικής Αραβίας προορίζεται για σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις κατά την επόμενη δεκαετία.

Συνολικά 48 ορυκτά έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στο Βασίλειο. Ο χρυσός, ο χαλκός και τα φωσφορικά άλατα εξορύσσονται σήμερα σε μεγάλες ποσότητες, ενώ άλλα κοιτάσματα περιλαμβάνουν ψευδάργυρο, νικέλιο και μέταλλα σπάνιων γαιών, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή υπολογιστών και έξυπνων συσκευών.

Η δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον τομέα της εξόρυξης φαίνεται σε αρκετές διεθνείς κοινοπραξίες που συνήψε η Ma'aden, η εταιρεία εξόρυξης που ανήκει στην κυβέρνηση και σε ιδιώτες μετόχους.

Το μόνο βέβαιον είναι πως θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον χωρών όπως η Κίνα που πάσχει στον τομέα των πρώτων υλών. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...