Πολιτική

Πολιτική γκάφα! Έτσι χάσαμε την ευκαιρία να είμαστε σοβαροί ενεργειακοί παίκτες στην κρίση της Ευρώπης-Υπάρχουν κοιτάσματα στην Κρήτη;

Ο Βασίλης Κοψαχείλης, διεθνολόγος και ειδικός αναλυτής της γεωοικονομίας μίλησε στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά Fm για το μεγάλο ενεργειακό στοίχημα που έχασε η Ελλάδα.

"Η Ελλάδα έχει χάσει το στοίχημα των πηγών ενέργειας και το στοίχημα του παραγωγού ενέργειας. Μόνο ως έδαφος που περνούν τα δίκτυα μπορούμε να..παίξουμε μπάλα" τονίζει ο διεθνολόγος. 

Σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να κάναμε την επένδυση στη Ρεβυθούσα αλλά εδώ και πολλά χρόνια συζητάμε ακόμη πως θα αξιοποιήσουμε τους αποταμιευτήρες Πρίνο1 και Πρίνο2.

"Κάναμε το τεράστιο λάθος να συνδέσουμε ένα καθαρά γεωοικονομικό ζήτημα με τα άλυτα επί δεκαετίες γεωπολιτικά ζητήματα που έχουμε με την Τουρκία όπως ΑΟΖ κλπ" τόνισε ο κ. Κοψαχείλης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Χαρακτήρισε εικασίες όσα λέγονται για κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης, και διευκρίνισε πως η μόνη περιοχή που υπάρχουν στοιχεία είναι μια περιοχή νότια του νομού Χανίων. "Αν δεν υπάρξει συγκεκριμένο στίγμα και δεν μπει σε αυτό το στίγμα γεωτρύπανο και σε 2-3 ακόμη κοντινά, 2-3 γεωτρήσεις να δεις στην πράξη τι υπάρχει, αυτά όλα είναι εικασίες" είπε χαρακτηριστικά. 

“Υπάρχει ένα στίγμα νοτίως των Χανίων το οποίο έχει κάποιας τεχνικής φύσεως προβλήματα, αλλά από μόνο του δεν είναι ικανό να φέρει επενδυτικά κεφάλαια και να προχωρήσουν σε περαιτέρω έρευνες” είπε.

https://www.youtube.com/watch?v=O9CIvTQiR_c

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του το ότι έχουν έρθει Total, Exxon Mobile και έχουν βάλει “ένα πόδι” δεν σημαίνει πως αύριο το πρωί ξεκινούν να ψάχνουν . Αυτά είναι επενδύσεις αυτών των εταιρειών σε βάθος πολλών χρόνων

Όσον αφορά δε τις αδειοδοτήσεις και τις καθυστερήσεις ο αναλυτής είπε πως υπάρχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα στην χώρα μας, τα οποία έχουν ερείσματα στο πολιτικό σκηνικό και ανάλογα ανεβάζουν ή κατεβάζουν την ατζέντα την πολιτική. “Αυτό είναι κοινός τόπος” σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Θα μπορούσαμε να είμαστε σοβαροί ενεργειακοί παίκτες, ιδίως σε αυτήν την κρίση, που δεν προλαβαίνει το κενό να καλυφθεί εύκολα από το μηδέν, στο χειμώνα που έχει μπροστά της η Ευρώπη και θα μπορούσαμε να έχουμε αξιοποιήσει τους φυσικούς ταμιευτήρες στο Πρίνο , να έχουμε αποθηκεύσει από τις αρχές καλοκαιριού που ήταν ακόμη φθηνό το φυσικό αέριο και να πουλάμε φυσικό αέριο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα υπόλοιπα Βλακάνια. Η Ελλάδα υπερκαλύπτει τις ανάγκες της, το θέμα είναι πως η Ελλάδα μπορεί να είναι στρατηγικός ενεργειακό κόβμος χωρίς να έχει δικές της ενεργειακές πηγές .

Η Ρωσία υπόσχεται να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη αμέσως μετά την έναρξη του Nord Stream 2

 

Για να αντιληφθούμε πλήρως το εύρος της γκάφας και γενικά όσων λέει ο αναλυτής αξίζει να αναφέρουμε πως σήμερα ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία θα αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μόλις η Μόσχα λάβει άδεια από τις αρχές της ΕΕ για την έναρξη του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 . Αυτό αναφέρει το Bloomberg με αναφορά σε πηγές κοντά στην Gazprom και στο Κρεμλίνο.

Οι ρωσικές αρχές, σύμφωνα πάντα με πηγές του Bloomberg, θα αυξήσουν τις προμήθειες μόνο όταν έχουν εγγυήσεις ότι ο αγωγός θα ξεκινήσει.

Ταυτόχρονα, οι πηγές ανέφεραν ότι σε περίπτωση θετικής απόφασης, πρόσθετοι όγκοι αερίου θα παρακάμψουν την Ουκρανία.

Βλέπετε λοιπόν πως ο “καλός παίχτης” θέτει εκείνος τους όρους του παιχνιδιού!

https://www.youtube.com/watch?v=NPSNkR7Jy_Q

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ