Πολιτική

Μητσοτάκης προς ΠτΔ: Προς κύρωση στη Βουλή και την επόμενη εβδομάδα η ελληνογαλλική συμφωνία

Tην πρόθεσή του να φέρει την ελληνογαλλική συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή και την επόμενη εβδομάδα αν αυτό είναι εφικτό ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

«Προσβλέπω σε μια διακομματική στήριξη μιας συμφωνίας που πιστεύω ότι αποτελεί μια σημαντική εθνική παρακαταθήκη για τη χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η συμφωνία ξεπερνά τα στεγανά της κομματικής αντιπαράθεση και δίνει δυνατότητα στη χώρα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνολικά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.  

Η μηνιαία μας συνάντηση τόνισε στην ΠτΔ, συμπίπτει με μία πολύ σημαντική στιγμή για την εξωτερική κι αμυντική πολιτική της χώρας. Υπογράψαμε χθες μια πολύ ισχυρή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε 3 σημαντικά στοιχεία.

1ον: το γεγονός ότι έχουμε μια συμφωνία με μια πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν στο ΝΑΤΟ και σε Συνθήκες της Ε.Ε.

Το 2ο : ότι αποκτούν οι ελληνικές Ε.Δ υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες. Και στην επιλογή μας βάρυνε πάρα πολύ η εισήγηση του ναυτικού. Αποκτήσαμε πιστεύω τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη τιμή. Κάνοντας μια επιλογή που θα εκσυγχρονίσει το στόλο μας για πολλές δεκαετίες και θα μας δώσει πολύ σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες στο θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου αλλά όχι μόνο
 
Και η 3η διάσταση: Αποτελεί κατά την άποψή μου το πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών., ώστε να δούμε πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, σε μια εποχή που η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη.

«Η Γαλλία είναι η πιο ισχυρή στρατιωτική χώρα στην Ε.Ε. – η μόνη που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο και με τον Πρόεδρο Μακρόν μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για μια Ευρώπη ισχυρή αλλά και αυτόνομη, η οποία θα μπορεί να υπερασπιστεί εάν αυτό απαιτηθεί και μόνη της τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα» είπε ο πρωθυπουργός. 

Ξεκαθάρισε εκ νέου πάντως, ότι «η συμφωνία αυτή δεν μπορεί καθ' οιονδήποτε τρόπο να ερμηνευτεί ως υπονόμευση της θέσης της Ελλάδας στην ευρωατλαντική συμμαχία. Το αντίθετο μάλιστα».

Πιστεύω, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πως όσο οι ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς και η Ευρώπη αποκτά ενισχυμένη δυνατότητα καλύτερης συνεργασίας στον τομέα της άμυνας – τόσο ενισχύεται το ΝΑΤΟ και ο διατλαντικός δεσμός.

«Και βέβαια ένα από βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε ως προς την αμυντική μας πολιτική στην Ευρώπη είναι της διαλειτουργικότητας. Όσο περισσότερες χώρες λοιπόν αγοράζουν κοινούς τύπος όπλων τόσο το ζήτημα αυτό επιλύεται».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, οι φρεγάτες που αποκτούμε είναι πρακτικά ίδιες με αυτές που θα αγοράζει το γαλλικό ναυτικό – τα Rafale ίδια με Γαλλίας προσθέτει και η Κροατία. Γίνονται τα πρώτα δειλά πλην όμως πολύ ουσιαστικά βήματα για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυβερνητικές πηγές: Αλλάζουμε τις ισορροπίες στη ΝΑ Ευρώπη

«Αλλάζουμε τις ισορροπίες στη ΝΑ Ευρώπη» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές για την ελληνογαλλική συμφωνία που υπεγράφη την Τρίτη και αφορά την προμήθεια 3+1 φρεγατών Belharra και κοινό αμυντικό δόγμα. «Πήγε πάρα πολύ καλά. Είναι πολλαπλά τα οφέλη. Είναι μια συμφωνία που δεν έχει προηγούμενο» ανέφεραν .

Όπως εξηγούσαν, (με τη συμφωνία) αυξάνουμε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας και εξοπλίζουμε το Π.Ν με το βλέμμα στο μέλλον. «Μιλάμε για 3 υπερσύγχρονες φρεγάτες στην πιο συμφέρουσα τιμή» σημειώνουν.

«Αλλάζουμε τις ισορροπίες στη ΝΑ Ευρώπη. Και η συμφωνία είναι ένα πρόπλασμα για την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία» ανέφεραν χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους «είναι πολύ θετική και η ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Δείχνει ότι ο πρωθυπουργός έχει άριστες σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με τη Γαλλία. Και χτίζει για τη χώρα σταθερές βάσεις». 

Σχετικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ οι ίδιες πηγές τόνιζαν αιχμηρά ότι «δεν είναι τυχαίο ότι τα επιχειρήματά του τα χρησιμοποίησαν ως επιχειρήματα η τουρκική πλευρά κι ο τουρκικός Τύπος σήμερα». 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ