Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Αντιστράτηγος: Η ελληνογαλλική συμφωνία αποτελεί την πρώτη αμυντική συνθήκη μετά του Βενιζέλου στον Α' Βαλκανικό

Η διμερής στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία είναι ιστορική και ανατρέπει το γεωπολιτικό σκηνικό, όπως αυτό ισχύει σήμερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισήμανε στο ΚΥΠΕ ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ανδρέας Πενταράς.

Ερωτηθείς για την σημασία της συμφωνίας αυτής για την περιοχή αλλά και ειδικότερα για την Κύπρο, ο κ. Πενταράς είπε πως η υλοποίησή της δημιουργεί μια ισχυρή αποτρεπτική ισχύ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και πως με τις νέες γαλλικές φρεγάτες Belharra αλλά και τα γαλλικά αεροσκάφη Rafale που θα έχει η Ελλάδα, θα μπορεί να παρέχεται και στην Κυπριακή Δημοκρατία ασφάλεια και στον εναέριο χώρο και στην ΑΟΖ της.

Ο κ. Πενταράς ανέφερε πως η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας περιέχει τρία σημαντικά σημεία, τα οποία ενδιαφέρουν και στην Κύπρο.

Το πρώτο, είπε, είναι ότι υπάρχει μέσα στη συμφωνία η ρήτρα αμοιβαίας αρωγής, κάτι που σημαίνει ότι εάν η μια χώρα υποστεί επίθεση ή εν πάση περιπτώσει απειληθεί από άλλη χώρα, τότε η δεύτερη χώρα θα πρέπει να σπεύσει για την βοήθειά της. Οπότε αυτό σημαίνει ότι πλέον η Τουρκία δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης αλλά θα έχει να αντιμετωπίσει και τις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας, σημείωσε.

Το δεύτερο, πρόσθεσε, είναι τα οπλικά συστήματα τα οποία θα προμηθευτεί η Ελλάδα μέσω της συμφωνίας αυτής, και ειδικότερα οι φρεγάτες Belharra, οι οποίες από τεχνολογικής άποψης θεωρούνται οι καλύτερες που υπάρχουν σήμερα παγκοσμίως. Και τούτο διότι μπορούν να κάνουν άμυνα περιοχής, δηλαδή να καλύψουν μια τεράστια θαλάσσια έκταση, που εκτείνεται σε μια ακτίνα 150 χιλιομέτρων, εξαιτίας των οπλικών συστημάτων τα οποία διαθέτουν και των αντιαεροπορικών συστημάτων αλλά και πυραυλικών συστημάτων εναντίον στόχων επιφανείας, εναντίον θαλάσσιων στόχων, σημείωσε.

Είπε πως αυτό σημαίνει ότι με δυο φρεγάτες καλύπτεται ολόκληρη η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και της Κύπρου και της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό σημαίνει ότι στα πλαίσια της συνεργασίας που έχει η Κύπρος με την Ελλάδα στον αμυντικό τομέα μπορούν οι φρεγάτες αυτές να παρεμποδίσουν επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, όπως αυτές που ασκεί σήμερα με τις έρευνες και τις γεωτρήσεις που επιχειρεί στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσθεσε.

Μητσοτάκης και Μακρόν θα μπουν μπροστάρηδες στην προσπάθεια δημιουργίας αυτόνομης ευρωπαϊκής άμυνας

Ο κ. Πενταράς ανέφερε πως το τρίτο σημείο είναι ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα μπουν μπροστάρηδες στην προσπάθεια υλοποίησης της πρόνοιας που υπάρχει στην Συνθήκη της Λισαβόνας για δημιουργία αυτόνομης ευρωπαϊκής άμυνας, δηλαδή ευρωπαϊκού στρατού.

Δεν είναι εύκολο βέβαια, διότι σύμφωνα με την Συνθήκη της Λισαβόνας πρέπει να υπάρξει ομοφωνία όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά είναι κάτι που πιστεύω μπορεί να ξεπεραστεί, είπε ο κ. Πενταράς.

Σημείωσε πως «όταν υλοποιηθεί η δημιουργία του ευρωπαϊκού στρατού, τότε θα υπάρχει μέσα διάταξη αμοιβαίας αρωγής, που σημαίνει ότι επίθεση εναντίον ενός κράτους μέλους σημαίνει επίθεση όλων των υπολοίπων μελών της ΕΕ. Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αυτό σημαίνει ότι τα σύνορα Ελλάδας και Κύπρου πλέον διασφαλίζονται από τον ευρωπαϊκό στρατό, από την ΕΕ», επεσήμανε.

Είπε ακόμη πως η υλοποίηση της συμφωνίας δημιουργεί μια ισχυρή αποτρεπτική ισχύ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, «η οποία θα υποχρεώσει την Τουρκία να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια λύση του Κυπριακού και να μην επιμένει στα δυο κράτη ή στη συνομοσπονδία, κάτι που κάνει σήμερα στηριζόμενη πάντοτε στην πολιτική των κανονιοφόρων, στην ισχύ δηλαδή των ενόπλων της δυνάμεων».

Ο κ. Πενταράς σημείωσε πως η τελευταία φορά που η Ελλάδα υπέγραψε αμυντικές Συνθήκες ήταν με τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1912 στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, όταν ο Βενιζέλος υπέγραψε αμυντική συμμαχία με την Βουλγαρία, την Σερβία και το Μαυροβούνιο εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και με την συμφωνία αυτή διπλασίασε την Ελλάδα τότε ο Βενιζέλος με τους Βαλκανικούς Πολέμους, σημείωσε.

Επεσήμανε πως τέτοιες συμφωνίες δεν είναι συχνές. «Σήμερα στον δυτικό κόσμο δεν υπάρχει άλλη αμυντική συμφωνία μεταξύ κρατών. Υπάρχει βέβαια το ΝΑΤΟ, το οποίο είναι ένα συλλογικό σύστημα ασφάλειας. Αλλά διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες αμυντικής φύσεως δεν υπάρχουν», ανέφερε.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια τέτοια συμφωνία, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν κάποιες συγκυρίες που έχουν φέρει πολύ κοντά την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο με την Γαλλία, ο κ. Πενταράς είπε πως «είναι και οι συγκυρίες. Είναι η επιθετική πολιτική της Τουρκίας, η οποία δεν εκτείνεται μόνο εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας αλλά και σε γειτονικές άλλες χώρες, βλέπουμε την παρουσία της στην Συρία, στο Ιράκ, στην Λιβύη, στο μαλακό υπογάστριο της Γαλλίας, την είδαμε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», ανέφερε.

Οπότε, είπε, «αυτή η επιθετική στρατηγική της Τουρκίας έφερε πιο κοντά χώρες οι οποίες μοιράζονται κοινά συμφέροντα στην περιοχή. Έχουμε τις τριμερείς με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, οι οποίες επεκτείνονται και με Ιορδανία και με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από την άλλη βέβαια, αυτή η συμφωνία πιστεύω επισπεύσθηκε εξαιτίας της συμφωνίας ΗΠΑ, Αυστραλίας και Αγγλίας, η οποία μετατόπισε το γεωπολιτικό βάρος των ΗΠΑ στην Άπω Ανατολή από Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή που ήταν τα τελευταία χρόνια», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «το κενό ασφάλειας που δημιουργήθηκε στην περιοχή έρχεται να καλύψει ουσιαστικά αυτή η συμφωνία, η οποία, φαντάζομαι, γίνεται και με τις ευλογίες των ΗΠΑ».
 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ