Πολιτική

Μηταράκης: "Δεν θα γίνουμε πύλη εισόδου για παράνομους μετανάστες"

Τα δραματικά γεγονότα στο Αφγανιστάν συζητήθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την «Αναμόρφωση των διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Μετανάστευσης & Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη».

Ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν σημείωσε πως το πρόβλημα της μετανάστευσης «επιστρέφει στο προσκήνιο» και είναι «ιδιαίτερα σημαντική η προετοιμασία της χώρας μας, σε όλα τα επίπεδα» Υπενθύμισε πως «έχουμε ξεκάθαρα διαμηνύσει, ότι δεν θα δεχθούμε, όπως την περίοδο 2015-19, να είμαστε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για παράνομες μεταναστευτικές ροές, κατά παράβαση του άρθρου 31 της Συνθήκης της Γενεύης».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, εξέφρασε την ανησυχία του για την εργαλειοποίηση νέων προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, σημειώνοντας πως «με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στο μακρινό Αφγανιστάν, η Ευρώπη βρίσκεται σε αναστάτωση, αναμένοντας πιθανή δραματική αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ανάλογη εκείνης του 2015».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες για την εργαλειοποίηση των νέων μεταναστευτικών ροών εκ μέρους της γειτονικής μας Τουρκίας, όπως συνέβη την άνοιξη του 2020 στα χερσαία σύνορα του Έβρου» και «είναι εύλογο όλοι μας να ανησυχούμε και να είμαστε επιφυλακτικοί -αν όχι δύσπιστοι- στις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της τουρκικής ηγεσίας».

«Δυστυχώς, η τακτική αυτή, της μετατροπής των μεταναστευτικών πληθυσμών σε όργανο πίεσης προς την ΕΕ και μέσο πρόκλησης χάους σε γειτονικές χώρες, βλέπουμε να επαναλαμβάνεται, μετά από την Τουρκία, και σε άλλες περιπτώσεις χωρών που συνορεύουν με κράτη-μέλη της Ένωσης», προσέθεσε ο κ. Χαρακόπουλος και καταλήγοντας επισήμανε:

«Η γεωγραφική θέση της χώρας μας στα σύνορα της Ευρώπης με την Ασία και την Αφρική, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Είμαστε υποχρεωμένοι από τη σκληρή πραγματικότητα να ακολουθήσουμε μια συμπαγή πολιτική διαχείρισης του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος, που θα συνδυάζει τόσο τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο διεθνές δίκαιο, όσο, όμως και την αδήριτη ανάγκη υπεράσπισης της εδαφικής κυριαρχίας και της κοινωνικής συνοχής στην πατρίδα μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καμίνης: Οι άνθρωποι αυτοί πλέον έχουν ένα ισχυρό προσφυγικό προφίλ

Ο εισηγητής της ΝΔ Σταύρος Κελέτσης σημείωσε πως τα δραματικά γεγονότα στο Αφγανιστάν δείχνουν ότι το μεταναστευτικό είναι ένα διαρκές θέμα που θα συνεχίσει να μας απασχολεί και χρειάζεται να υπάρχει επαγρύπνηση και ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, όπως αυτό που έχει εφαρμοστεί στα νησιά μας αλλά και στον Έβρο.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, ανέφερε πως οι ευθύνες της Δύσης είναι μεγάλες για αυτά που συμβαίνουν στο Αφγανιστάν. Πρόκειται, είπε, καταρχήν για ένα θέμα προσφυγικό και όχι μεταναστευτικό, σημειώνοντας πως «οι άνθρωποι αυτοί είναι πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από ένα αυταρχικό, αντιδημοκρατικό καθεστώς». Κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει την επανεγκατάσταση σε συνεννόηση με την Ευρώπη και τον ΟΗΕ σε γειτονικές χώρες με ασφαλείς διαδρόμους και μεταφορά απευθείας στα κράτη μέλη της ΕΕ αφού γίνουν κάποιες διαδικασίες. Να ζητήσει την έκτακτη σύνοδο της ΕΕ και των οργάνων του ΟΗΕ και «βέβαια για όσους φτάσουν στην Ευρώπη είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξει μια αναλογική κατανομή τους». Αυτές είπε ο κ. Ψυχογιός είναι ενέργειες που θα πρέπει η κυβέρνηση να τις κάνει άμεσα, και «αυτονόητα να προχωρήσει σε αναστολή επιστροφών Αφγανών από τη χώρα μας, όπως έκανε η Γερμανία και η Ολλανδία».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης επισήμανε ότι «πλέον σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν και τους πολίτες του που έχουν ζητήσει άσυλο έχουμε μια πλήρη ανατροπή». Έχουμε, είπε στη χώρα αυτή, ένα νέο καθεστώς, αυτό τον Ταλιμπάν και ζήτησε να υπάρξει μια αναθεώρηση σχετικά με τα αιτήματα ασύλου των Αφγανών ώστε να μην χαρακτηρίζονται αυτά απαράδεκτα «καθώς οι άνθρωποι αυτοί πλέον έχουν ένα ισχυρό προσφυγικό προφίλ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα τόνισε πως οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν αναδεικνύουν το πώς «χώρες και ολόκληρες περιοχές πληρώνουν ακριβά την τήρηση των γεωπολιτικών σχεδιασμών των μεγάλων χωρών, καταρρίπτοντας ακόμα και τα όποια προσχήματα για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους». «Η απόφαση του Μπάιντεν άλλωστε για αποχώρηση τώρα από το Αφγανιστάν, αποδεικνύει ότι οι λόγοι της επέμβασης των ΗΠΑ ήταν άλλοι και όχι η τρομοκρατία» σημείωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης σχολίασε πως «η Ευρώπη τρέμει εδώ και ημέρες φοβούμενη για τρομοκρατικά χτυπήματα» από τον ISIS, προσθέτοντας ότι οι βομβιστικές ενέργειες στην Καμπούλ που έχουν κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους και έχουμε πάνω από 180 τραυματίες, έχουν γίνει από τον ISIS-K που είναι ένα παρακλάδι του ISIS.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα ανέφερε πως απαιτείται μια νέα ευρωπαϊκή προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που εξαναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...