Κοινωνία

Κρήτη: Επίθεση σε μετανάστες - «Δεν υπήρξε ποτέ ρατσιστική πρόθεση»

Ενώπιον της δικαιοσύνης εμφανίστηκαν σήμερα οι επτά άνδρες που κατηγορούνται για την επίθεση σε βάρος Πακιστανών στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Οι επτά είχαν παραδοθεί, το μεσημέρι της Δευτέρας, σε διαφορετικές υπηρεσίες των διωκτικών αρχών του νομού Λασιθίου, είχαν οδηγηθεί στον εισαγγελέα και είχαν λάβει προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα.

«Έγινε ένα περιστατικό το οποίο θύμωσαν κάποιοι από την περιοχή και έγινε μία φασαρία. Αυτό ήταν όλο», δήλωσε ο κ. Γιώργος Στειακάκης, ένας εκ των δικηγόρων των κατηγορούμενων. Tόνισε πως δεν τίθεται θέμα αντιπαλότητας και εχθρικής διάθεσης από μέρους των Ελλήνων και όλων των κατοίκων των χωριών των περιοχών αυτών εναντίον των Πακιστανών.

«Το περιστατικό αυτό που συνέβη πήρε τελείως διαφορετικό νόημα και διαφορετική διάσταση εξ’ αρχής. Ήταν μια συμπλοκή που έγινε μεταξύ συγκεκριμένων ατόμων η οποία έγινε για αφορμή η οποία θα εξηγηθεί στην κα Ανακρίτρια. Δεν έχει υπήρξε ποτέ ληστεία ούτε και υπήρχε ρατσιστική πρόθεση. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι, οι αλλοδαποί, εργάζονται όλοι στα σπίτια και τις περιουσίες των οικογενειών αυτών των οποίων συνεπλάκησαν», δήλωσε ο κ. Στειακάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άγρια επίθεση σε μετανάστες στην Κρήτη: Έχει γίνει μαγείρεμα στα πραγματικά περιστατικά

«Εξ αρχής το κίνητρο δεν ήταν η αφαίρεση χρημάτων από τους συγκεκριμένους ανθρώπου,. Δεν υπήρχε καν σκοπός και η βούληση να αφαιρεθούν χρήματα. Η βία δεν ήταν το μέσο για να αφαιρέσουν χρήματα. Η βία ανάγεται σε άλλα στοιχεία και άλλα αίτια τα οποία και θα εκθέσουμε ενώπιον των δικαστικών αρχών», ανέφερε ο κ. Γιώργος Λιονάκης επίσης ένας από τους δικηγόρους των κατηγορούμενων.

«Η άποψή μου είναι ότι σε ότι αφορά τα πραγματικά περιστατικά έχει γίνει ένα μαγείρεμα, μια χειρουργική επέμβαση με τέτοιο τρόπο που άλλαξαν το νομικό χαρακτηρισμό. Η αίσθησή μου είναι ότι αυτό το πράγμα περισσότερο οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε μια απουσία των κατηγορουμένων από τη βασική διαδικασία, με τις μέρες που μεσολάβησαν μέχρι να εμφανιστούν ενώπιον του εισαγγελέα, μετά την έκδοση των ενταλμάτων συλλήψεως. Και εκεί έχω την εντύπωση ότι κάποια πράγματα δεν έγινε όπως έπρεπε να γίνουν, η διαδικασία πήρε μια άλλη μορφή. Εάν είχαν εμφανιστεί και ήταν παρόντες στη διαδικασία είμαι απόλυτα βέβαιος πως η δικογραφία θα ήταν εντελώς διαφορετική, διότι ήδη μέσα στη δικογραφία θα είχαν θέσει τους ισχυρισμούς τους οι οποίοι θα διερευνούντο προανακριτικώς», δήλωσε ο δικηγόρος ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων Διονύσης Βέρας.

Ο κ. Βέρας σημείωσε πως οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται πως κίνητρο δεν ήταν η ληστεία και μάλιστα αποκάλυψε τον λόγο της επίθεσης, σύμφωνα πάντα με τους κατηγορούμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί δεν κατέβαλα κάποια μισθώματα στο θείο του ενός εκ των κατηγορουμένων και αυτό που στην ουσία τους είπαν, και μάλιστα σε κάποια κατάθεση το λένε και οι ίδιοι οι αλλοδαποί είναι «γιατί δεν δίνετε τα χρήματα τα οποία οφείλετε από τα μισθώματα στους ανθρώπους». Αυτός ήταν ο λόγος και από αυτό όλο κρατάνε το «δώστε μας τα λεφτά». Μια ολόκληρη πρόταση τη συρρικνώνουν και την περιορίζουν στο «δώστε μας τα λεφτά». Ε βέβαια όταν έχεις ξυλοδαρμούς και βάζεις και την φράση «δώστε μας τα λεφτά», ο εισαγγελέας λέει εδώ έχω μια ληστεία. Αυτό το πράγμα όμως έχω την εντύπωση πως στο ακροατήριο θα καταρρεύσει γιατί θα φανεί ξεκάθαρα ότι έχεις απλές σωματικές βλάβες ή και επικίνδυνες ακόμα σωματικές βλάβες χωρίς βέβαια τα στοιχεία εκείνα που χρειάζονται για να συγκροτηθεί το αδίκημα της ληστείας για το ποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη».

Τέλος ο κ. Βέρρας τόνισε πως ένας εκ των κατηγορουμένων παραδέχτηκε πως κρατούσε όπλο, ωστόσο δεν έχει γίνει χρήση του μέσα στο σπίτι. «Μόνο με τα χέρια έχουν χτυπηθεί, αν κάποιος έχει χρησιμοποιήσει κάποιο σκουπόξυλο ή κάτι άλλο αυτό δεν το ξέρω», δήλωσε ο κ. Βέρρας.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ