Πολιτική

Νέα κωλοτούμπα: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογράψει συμβάσεις για υδρογονάνθρακες, τώρα τις καταψήφισε!

Τον Ιούνιο του 2019 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, τις συμβάσεις για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης», παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.

Στην ανάδοχο κοινοπραξία μετείχαν οι Total (40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%), εκπρόσωποι των οποίων υπέγραψαν τις συμβάσεις, ενώ από την πλευρά του Δημοσίου οι υπογράφοντες ήταν ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και με υπουργό Ενέργειας τον Κωστή Χατζηδάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις συμβάσεις που ο ίδιος υπέγραψε. Ο νέος υπουργός Ενέργειας αντέδρασε έντονα και εξέφρασε την έκπληξή του για την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «καταψήφισαν τις δικές τους συμβάσεις, δεν έχουμε αλλάξει ούτε ένα κόμμα».

Σήμερα, ο πρώην υπουργός και νυν καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση:

«Επικίνδυνη εθνική kolotoumba! Πριν τρεις μήνες ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι Τσίπρας - Σταθάκης - Φάμελος, υπέγραψαν πανηγυρικά τις 4 συμβάσεις ερευνών υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και νότια Κρήτης, με καθυστέρηση 4 ετών. Στην ελληνική ΑΟΖ, που κατοχυρώσαμε με το νόμο 4001/2011 και το διεθνή διαγωνισμό του 2014. Τώρα, ως αντιπολίτευση, τις ίδιες συμβάσεις με τις δικές τους υπογραφές, τις καταψηφίζουν στη Βουλή! Όταν ο Ερντογάν, με τη «Γαλάζια Πατρίδα», αμφισβητεί τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε Αιγαίο κ Ανατολ. Μεσόγειο. Τώρα, που η Ελλάδα έχει καταστεί ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής…»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ