Πολιτική

Στα μαλακά οι εγκληματικές οργανώσεις: Θεαματική μείωση των ποινών τους

Και ενώ η αναρχία στη χώρα μας έχει το πάνω χέρι, η κυβέρνηση φαίνεται να τους χαϊδεύει τα αυτιά μειώνοντας δραστικά τις ποινές.

Η δραστική μείωση στο μισό του πλαισίου ποινής, από 10 έως 20 χρόνια σε 5 έως 10, που προτείνεται για το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται και δικάζονται επί 4 έτη ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και η υπόλοιπη ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης εκπλήσσει κάθε καλόπιστο δημοκράτη, επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Διευκρινίζεται ότι η μείωση της ποινής για τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, προβλέπεται στο νέο Ποινικό Κώδικα που αναρτήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε διαβούλευση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Μάλιστα, η Ένωση επισημαίνει ότι «είναι, πράγματι, απορίας άξιο, ενόσω διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και πολλές άλλες που αφορούν κάθε είδους εγκληματικές οργανώσεις, για ποιο λόγο επιλέγεται να ελαφρυνθεί ποινικά η θέση των ηγεσιών του εγκλήματος, υποπίπτοντας στο καθεστώς της απλής επιβαρυντικής περίστασης σε ένα πλαίσιο ποινής που μειώνεται στο μισό».

Ειδικότερα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «έχει πολλές φορές στο παρελθόν επισημάνει ότι ο εξορθολογισμός των ποινών, σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και τις λοιπές αρχές που απορρέουν από το Κράτος Δικαίου, είναι αναγκαία προϋπόθεση για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση της Ποινικής Δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος.

Ωστόσο, προσθέτει ότι «στο σχέδιο νέου Ποινικού Κώδικα που δημοσιοποιήθηκε δεν ακολουθούνται με συνέπεια αυτές οι αρχές» και συνεχίζει:

«Με το νέο άρθρο 187 ΠΚ εξομοιώνεται η ποινική αντιμετώπιση της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης με αυτή των απλών μελών της, δηλαδή αυτός που δίνει τις διαταγές με αυτόν που υπακούει σε αυτές ή απλώς τις γνωρίζει.».

Τέλος, εκφράζει την ελπίδα, ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης να αντιληφθεί τις πρακτικές και συμβολικές συνέπειες αυτής της επιλογής και να την ανατρέψει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ