Πολιτική

Υπόθεση TOR-M1: Την ενοχή των Σμπώκου, Καμάρη και Χριστοδουλίδη πρότεινε η εισαγγελέας

Να κηρυχθούν ένοχοι τρεις από τους πέντε συνολικά κατηγορούμενους στη δίκη για τις μίζες από την προμήθεια των ρωσικών οπλικών συστημάτων Tor-M1 επί θητείας Άκη Τσοχατζόπουλου, ζήτησε με πρότασή της προς το δικαστήριο η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να κηρύξει ενόχους τον πρώην διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Σμπώκο, τον πρώην δικαιούχου της εταιρείας Clavis Γιώργο Καμάρη και τον διαχειριστή περιουσίας Πέτρο Χριστοδουλίδη.

Αντίθετα, σύμφωνα με την εισαγγελέα θα πρέπει να απαλλαγούν των κατηγοριών ο Γιώργος Χριστοδουλίδης, επίσης διαχειριστής περιουσίας και αδελφός του Πέτρου Χριστοδουλίδης καθώς και ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός.

Η υπό εκδίκαση υπόθεση αφορά στη διακίνηση μέρους παράνομων αμοιβών – επί θητείας Άκη Τσοχατζόπουλου - από την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων Tor M1, μέσω της εταιρείας Clavis.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, από την εν λόγω εταιρεία διακινήθηκαν ποσά περίπου 12 εκατ. ευρώ, που κατά τη δικογραφία, θεωρούνται η «αμοιβή» του Ι. Σμπώκου από τα συνολικά περίπου 90 εκατ. ευρώ που φέρονται να δόθηκαν παράνομα για την προμήθεια των Tor-M1.

Οι πέντε κατηγορούμενοι της υπόθεσης οδηγήθηκαν σε δίκη με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών. Κατά περίσταση οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας από κοινού κατά του Δημοσίου και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Αντίθετα, με το ίδιο βούλευμα είχε παύσει οριστικά λόγω θανάτου, η ποινική δίωξη σε βάρος του Βλάση Καμπούρογλου, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός σε ξενοδοχείο στην Τζακάρτα τον Οκτώβριο του 2012.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ