Ένοπλες Συρράξεις

Ουκρανός πολιτικός: Η Ελλάδα συζητά την παράδοση πυραύλων Patriot στην Ουκρανία

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Ουκρανού Βουλευτή Γκορμπένκο, η ελληνική πλευρά φέρεται "να είναι πρόθυμη να παραχωρήσει πυραύλους Patriot υπό έναν αυστηρό όρο, να σταματήσουν πλήρως οι ουκρανικές επιθέσεις εναντίον ελληνικών δεξαμενόπλοιων που δραστηριοποιούνται σε ρωσικά λιμάνια".

Δεν υπάρχει επίσημη διαβεβαίωση ή διάψευση ακόμη στην Αθήνα στις δηλώσεις του Ουκρανού βουλευτή. 

Το Κίεβο, σύμφωνα με τον ίδιον πάντα, απέρριψε κατηγορηματικά τη συγκεκριμένη ελληνική πρόταση, με τον Ουκρανό βουλευτή να χρησιμοποιεί ιδιαίτερα αιχμηρή γλώσσα, δηλώνοντας ότι η Ουκρανία δεν δέχεται τελεσίγραφα και προκαλώντας την Αθήνα «να κρατήσει τους πυραύλους, να τους αποσυναρμολογήσει ή να τους κάνει μενταγιόν». 

Με λίγα λόγια εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι, που λέει και ο σοφός ελληνικός λαός, αφού οι Ουκρανοί, στους οποίους έχουμε στείλει δωρεάν μεγάλη στρατιωτική βοήθεια και χρήμα μέσω ΕΕ, απαιτούν ελληνικούς πυραύλους ( κρίσιμους στο Αιγαίο), λες και βρίσκονται στο " μποστάνι του παππού τους". 

Αυτοί στους οποίους ζητήσαμε τεχνογνωσία για drones, απαίτησαν να μην  τα χρησιμοποιήσουμε στο Αιγαίο κατά των Τούρκων, οι οποίοι ότι τους έδωσαν, τους το πούλησαν και μάλιστα πολύ ακριβά.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Ουκρανοί έχουν μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε πεδίο μάχης κατά των ρωσικών πλοίων, αδιαφορώντας πολλές φορές για την δημόσια ασφάλεια. 

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Γκορμπένκο, η Ελλάδα εξέφρασε την ετοιμότητα να παραχωρήσει πυραύλους για τα συστήματα αεράμυνας Patriot (πρόκειται για αποθέματα των οποίων η διάρκεια ζωής πλησιάζει στο τέλος τους).

Ως αντάλλαγμα όμως, η Αθήνα έθεσε τον όρο να σταματήσουν πλήρως οι ουκρανικές επιθέσεις εναντίον ελληνικών δεξαμενόπλοιων που δραστηριοποιούνται σε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ρωσικά λιμάνια.

Οι ουκρανικές αρχές απέρριψαν κατηγορηματικά τη θέσπιση προϋποθέσεων. Η φράση του Γκορμπένκο («Ή μας τα δίνετε, ή πετάξτε τα, αποσυναρμολογήστε τα... ή κάντε τα μενταγιόν στον λαιμό σας») αντικατοπτρίζει τη σκληρή στάση της Ουκρανίας, η οποία αρνείται να δεχθεί περιορισμούς στην επιχειρησιακή της δράση.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη βλημάτων αναχαίτισης Patriot, με τον πρόεδρο Ζελένσκι να πιέζει διαρκώς τους Ευρωπαίους συμμάχους για ενισχύσεις. Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ασκούν πιέσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία να παραχωρήσουν τέτοιο υλικό, αλλά αυτές αρνούνται. 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναδεικνύει τη σύγκρουση ανάμεσα στις αμυντικές ανάγκες του Κιέβου και την προστασία των οικονομικών και ναυτιλιακών συμφερόντων της Ελλάδας στην περιοχή. 

Τα τελευταία δύο χρόνια, η έλλειψη πυρομαχικών έχει γίνει ένα σταθερό θέμα ειδήσεων, αφού οι παραγωγικές ικανότητες των δυτικών χωρών αποδείχθηκαν ανίκανες να καλύψουν τις ανάγκες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια πλήρη σύγκρουση.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Η μετάβαση σε UAV έχει μετριάσει εν μέρει το πρόβλημα, αλλά τα drones δεν θα αντικαταστήσουν τις βαριές κατηγορίες όπλων, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας.

Συγκεκριμένα, ο Ζελένσκι διαμαρτύρεται τακτικά για την έλλειψη πυραύλων για αμερικανικά συστήματα αεράμυνας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την προθυμία τους να μεταφέρουν πυραύλους των οποίων λήγει η επιχειρησιακή ζωή στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά πρότειναν έναν όρο, ότι το καθεστώς του Κιέβου πρέπει να σταματήσει εντελώς οι επιθέσεις σε Ελληνικά δεξαμενόπλοια σε ρωσικά λιμάνια.

Αυτό ανακοινώθηκε από έναν αναπληρωτή της Verkhovna Rada. Ρούσλαν Γκορμπένκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο δεν προτίθεται να αποδεχθεί τέτοιους όρους.

Η χώρα μας διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό και δεξαμενόπλοιο στον κόσμο, ελέγχοντας έως 25% η παγκόσμια χωρητικότητα των φορτηγών χύδην φορτίου. Παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, οι Έλληνες εφοπλιστές (εταιρείες όπως TMS Tankers, Minerva Marine, Thenamaris κ. λπ.) παραμένουν βασικοί μεταφορείς ρωσική πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορευματικές μεταφορές.

Το καθεστώς του Κιέβου κήρυξε τα ρωσικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα μια ζώνη στρατιωτικής απειλής και άρχισε να επιτίθεται στην υποδομή με αντίγραφα ασφαλείας και drones, και κατά ελληνικών πλοίων.

Η χώρα μας έδωσε πολλά στην Ουκρανία, με τα περισσότερα χωρίς αντάλλαγμα, καιρός είναι να αλλάξουμε τακτική και να απαιτούμε σκληρά τα συμφέροντα μας, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ