Οι αγοραστές αρνούνται να αφήσουν το «πόδι από το γκάζι» στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο διεύρυνε για ακόμη μία φορά το υψηλό 15 ετών. Το ξεκίνημα της συνεδρίασης ήταν διστακτικό, αλλά στη συνέχεια η εγχώρια αγορά πήρε ξανά τον… ανήφορο, κρατώντας αποστάσεις από τις ήπια θετικές τάσεις των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Με αυτό τον τρόπο, το ΧΑ έφτασε στην έκτη σερί άνοδο και συνεχίζει να αγνοεί το αρνητικό πρόσημο μέσα στον Ιούλιο.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης (8/7), ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 27,66 μονάδες ή +1,44% και έκλεισε στις 1.946,88 μονάδες, που ήταν και το υψηλό ημέρας. Το χαμηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.914,79 μονάδες. Επόμενος στόχος οι 1.961,86 μονάδες της 20ής Απριλίου 2010. Το τελευταίο 6ήμερο ή εναλλακτικά εντός του Ιουλίου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη +4,22%, ενώ η απόδοση από την έναρξη του 2025 ανέρχεται σε +32,47%.
Οι τράπεζες πρωταγωνίστησαν και σήμερα, δίνοντας την απαραίτητη ώθηση στο ΧΑ προκειμένου να κατακτήσει νέες πολυετείς κορυφές. Σε νέο υψηλό 10ετίας (Νοέμβριος 2015) έκλεισαν η ΕΤΕ, η Eurobank και η Alpha Bank και νέο ρεκόρ 4ετίας (Απρίλιος 2021) κατέγραψε η Πειραιώς.
Στα ρεκόρ που αφορούν την υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Metlen κινήθηκε ενδοσυνεδριακά πάνω από τα 47 ευρώ για πρώτη φορά στα χρονικά. Η ΔΕΗ υπερέβη το υψηλό έτους των 14,4 ευρώ και έκλεισε σε νέο ρεκόρ 16ετίας (Νοέμβριος 2009). Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανανέωσε το υψηλό 25ετίας και έβαλε «πλώρη» για τα 21 ευρώ, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2000. Πάνω από τα 10 ευρώ επέστρεψε η Cenergy, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό, ενώ η ElvalHalcor κινήθηκε πάνω από τα 2,6 ευρώ σε νέο υψηλό 17ετίας (Φεβρουάριος 2008). Ρεκόρ 13 μηνών (Ιούνιος 2024) έκανε η Viohalco, μητρική των Cenergy – ElvalHalcor. Τα ιστορικά υψηλά τους διεύρυναν ακόμη η Optima bank και η Quest.
Όσο για τους βασικούς κλαδικούς δείκτες, ο τραπεζικός εδραιώνεται πάνω από τις 2.000 μονάδες σε νέο υψηλό 10ετίας (Νοέμβριος 2015), ο Large Cap κατέγραψε νέο υψηλό 14ετίας (Αύγουστος 2011) και ο Mid Cap νέο υψηλό 16ετίας (Νοέμβριος 2009). Τα νέα ρεκόρ συνοδεύθηκε από ισχυρό τζίρο και μεγάλο όγκο πακέτων.
Στάση αναμονής κρατούν οι επενδυτές στις παγκόσμιες αγορές, καθώς περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο μέτωπο των αυξημένων δασμών που θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ στους εμπορικούς εταίρους τους. Αγώνα δρόμου κάνει η ΕΕ για την επίτευξη συμφωνίας, με τις νέες επιβαρύνσεις να τίθενται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου. Πάντως, το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει περιθώριο για διαπραγματεύσεις δημιουργεί μία αίσθηση ανακούφισης στην επενδυτική κοινότητα.
Για σήμερα ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση της ΕΧΑΕ, στην πρώτη αξιολόγησή της για την ελεύθερη διασπορά των εισηγμένων. Ο κανονισμός, που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2026, προβλέπει διασπορά άνω του 25% όσες εταιρείες έχουν κεφαλαιοποίηση μικρότερη των 200 εκατ. ευρώ και free float τουλάχιστον 15% για όσες έχουν κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των 200 εκατ. ευρώ. Στις εισηγμένες που δεν πληρούν τα κριτήρια θα δοθεί προθεσμία 6+6 μηνών προκειμένου να βελτιώσουν τη διασπορά των μετοχών τους και να αποδείξουν ότι ξεκίνησαν τις διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι δασμοί Τραμπ καθορίζουν το κλίμα στις διεθνείς αγορές
Στο «κόκκινο» ξεκίνησε η εβδομάδα για τη Wall Street, αφήνοντας πίσω τα συνεχόμενα ρεκόρ των προηγούμενων ημερών. Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στους αμερικανικούς δασμούς, με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει ήδη στείλει επιστολές σε μία μικρή ομάδα χωρών. Οι αυξημένοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου. Νέες απώλειες σημειώνουν σήμερα οι βασικοί δείκτες, παρά το ανοδικό τους ξεκίνημα, με τον S&P 500 στο -0,1% και τον Dow Jones στο -0,3%.
Μικρή άνοδο καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι traders αξιολογούν τις τελευταίες εξελίξεις με τους δασμούς Τραμπ, αναμένοντας λεπτομέρειες σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες που δρομολογούνται. Ελπίζουν, δε, στην επίτευξη deal μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά +0,2% στις 544 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει +0,3% και ο γερμανικός DAX κινείται υψηλότερα κατά +0,6%. Μεικτή εικόνα παρουσίασαν οι ασιατικές αγορές, όπου οι κινεζικοί δείκτες έκλεισαν σε ανοδικό έδαφος. Στο επίκεντρο βρέθηκε η επιβολή δασμών 25% σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα.