Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Πόσο θα πληρώσουμε το αρνί το Πάσχα; - Τι λένε οι κτηνοτρόφοι για τις ελληνοποιήσεις

Για τις εξαγωγές των αρνιών και τις ελληνοποιήσεις ομιλούν κτηνοτρόφοι στο MEGA, που όπως λένε οι ίδιοι το κράτος τις έχει νομιμοποιήσει την στιγμή που προβάλλει την διενέργεια ελέγχων για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

«Φέτος επειδή το Πάσχα των καθολικών έπεσε πολύ νωρίτερα από το Ορθόδοξο, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τις άλλες χώρες είναι αυξημένες, γιατί εκεί προτιμούν μικρά αρνάκια, και έτσι, τα δικά μας που γεννιούνται πιο νωρίς τα στέλνουμε εκεί πέρα. Για μας έχει σημασία αυτό, γιατί ρευστοποιούμε νωρίτερα και φέτος μας βοήθησε πολύ αυτό, αλλά έχουμε πάρει και μειωμένες επιδοτήσεις ή και καθόλου, οπότε μας βοήθησε η πρώιμη ρευστοποίηση. Το οποίο σημαίνει 30% αυξημένη εξαγωγή της Ελλάδας ισούνται με 30% εισαγωγή», ανέφερε ο κτηνοτρόφος Θωμάς Μόσχος.

Και συνέχισε: «για να «βγούμε» η τιμή πρέπει να φύγει η τιμή από εμάς, από 9 ευρώ και πάνω. Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι αν γίνει η σφαγή στην Ελλάδα, τότε θεωρείται ελληνικό. Αυτό είναι η ελληνοποίηση. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε υπάρχει νόμος γι΄αυτό. Αν έρθει σφαγμένο θεωρείται εξωτερικού, όταν είναι ζωντανά και σφαχτούν εδώ δεν είναι εισαγόμενα, θεωρούνται ελληνικής εκτροφής. Αν η εισαγωγή των προϊόντων είναι κάτω των 90.000 ευρώ δεν καταγράφεται στα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ».

Eurostat: Παραμένει «αλμυρό» το κρέας στην Ελλάδα – Από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην ΕΕ τον τελευταίο χρόνο

Η Eurostat επισημαίνει πως μέχρι τον Φεβρουάριο 2024, και σε ετήσια βάση, η τιμή του κρέατος είχε αυξηθεί κατά 4,8% στην Ελλάδα, κατατάσσοντας την στην 6η θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις.

Ανά κατηγορία, το μοσχάρι τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί κατά 4,5%, το χοιρινό 7,9%, το κοτόπουλο 0,9% και τα αμνοερίφια κατά 7,2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο γενικός ρυθμός αύξησης στο κρέας κατά 4,8%, συνιστά επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση 6% του προηγούμενου μήνα. Ωστόσο, έρχεται στη συνέχεια μια ανοδικής πορείας τιμών του κρέατος η οποία συνεχίζεται ακάθεκτη χωρίς οι μειώσεις να φαίνονται στον ορίζοντα.

Άρα η αύξηση των τιμών κατά 4,8% επιπλέον έρχεται να προστεθεί σε ένα διάστημα σχεδόν τριών ετών αλλεπάλληλων αυξήσεων. Το ανώτατο σημείο τιμών που «έπιασε» χωρα μας τοποθετείται το πρώτο τρίμηνο του 2023, όταν και καταγράφηκαν διαδοχικά αυξήσεις 19,4%, 20% και 19,9%.

Αντίστοιχα με την επιβράδυνση που σημειώθηκε στην Ελλάδα, υποχώρησε και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Τον Φεβρουάριο του 2024, η τιμή του κρέατος στην ΕΕ ήταν κατά 3,3% υψηλότερη από ό,τι τον Φεβρουάριο του 2023, αλλά σε επιβράδυνση από το 3,9% σε μηνιαία βάση.

Το χοιρινό κρέας σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 5,7%, μπροστά από το αρνί και το κατσίκι (4,5%) και το μοσχάρι (3%). Τα πουλερικά, αντίθετα, κατέγραψαν μείωση 1,6% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023.

Οι ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού για το κρέας ήταν οι υψηλότεροι μεταξύ Απριλίου 2022 και Μαρτίου 2023, με ετήσιους ρυθμούς μεταβολής άνω του 10%. Ο υψηλότερος ρυθμός καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2023, όταν η τιμή ήταν 17,3% υψηλότερη σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022.

Η ετήσια αύξηση των τιμών του βοείου κρέατος, του μοσχαριού, του αρνιού και της κατσίκας παρέμεινε κάτω από 15% κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ετών. Η τιμή των πουλερικών (+24,4% τον Νοέμβριο του 2022) και του χοιρινού κρέατος (+18,8% τον Φεβρουάριο του 2023) κατέγραψε υψηλότερες διακυμάνσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...