Κοινωνία

Πασχαλινά «βαφτίσια»: Kαταγγέλλουν ελληνοποιήσεις σε αρνιά και κατσίκια

Καταγγελίες για ελληνοποιήσεις κρεάτων ήρθαν στο φως της δημοσιότητας λίγες εβδομάδες πριν από το Πάσχα.

«Έρχεται το αρνάκι στο σφαγείο. Μπαίνει για 15 ημέρες στο παχυντήριο και ύστερα αυτό σφάζεται ως ελληνικό», ανέφερε καταγγέλλων κτηνοτρόφος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Τα εισαγόμενα τα καταλαβαίνεις από τη γεύση και την τιμή. Οπτικά δεν έχουν καμία διαφορά. Αν είναι ελληνικό έχει μπλε σφραγίδα. Αν όχι, τότε έχει την κόκκινη», ανέφερε ο κτηνοτρόφος κ. Σιμώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κομπίνες με χρηματισμούς

Αρνιά και κατσίκια περνούν τα σύνορα με φορτηγά δίχως να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος στο τελωνείο για τα παραστατικά που τα συνοδεύουν, είτε μέσω γνωστών σε κάποιους, διελεύσεων που υπάρχουν στα χωράφια κατά τη διάρκεια της βοσκής των αμνοεριφίων και έπειτα από συνεννόηση με τον έμπορο γειτονικής χώρας.

Οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για χρηματισμό των υπάλληλων των συνόρων.

Ο Ιωάννης Χατζηπασχάλης, πρόεδρος τελωνειακών κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας ανέφερε πως «η τελωνειακή υπηρεσία διενεργεί τους ελέγχους που προβλέπονται κατά την είσοδο των αμνοεριφίων από χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατόπιν επικινδυνότητας που υποδεικνύεται από κεντρικό και όχι τοπικό πληροφοριακό σύστημα σε συνεργασία με τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Απαραίτητοι οι εντατικοί έλεγχοι στα σύνορα

Οι κτηνοτρόφοι επισημαίνουν πως για να παταχθούν οι ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων είναι απαραίτητοι οι εντατικοί έλεγχοι στα σύνορα μέχρι τα δημόσια κτηνιατρεία που δηλώνονται τα ζώα.

Ακόμη και πάνω από 10 ευρώ το κιλό αναμένεται να φύγουν τα αμνοερίφια από τις κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ τα ελληνοποιημένα, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, θα τα δώσουν οι έμποροι από 6,5 έως 7 ευρώ το κιλό. Όλα όμως θα πωληθουν στον καταναλωτή, ενόψει του Πάσχα στην ίδια τιμή, η οποία αναμένεται να φτάσει τα 15 ευρώ το κιλό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ