Οικονομία

Έρχονται αλλαγές για Airbnb και Golden Visa - Κίνητρα για τους ιδιοκτήτες που θέλουν να στραφούν στην ενοικίαση

«Ζεστό» χρήμα από το εξωτερικό ύψους 2,6 δισ. ευρώ, έφερε την τελευταία τριετία στην Ελλάδα η αγορά ακινήτων με Golden Visa, με αντάλλαγμα άδειες παραμονής και ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες Σέγκεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκρίθηκαν περίπου 15.000 αιτήσεις και άνοιξε ο δρόμος σε 31.000 ξένους επενδυτές και μέλη των οικογενειών τους να διαμένουν στην Ελλάδα και να μετακινούνται ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς, στις χώρες που ισχύει σύμφωνα με την ΕΡΤ.

  • Το 56% των αιτήσεων που εγκρίθηκαν αφορούν Κινέζους και ακολούθησαν οι Τούρκοι με περίπου 10%.

Ενδεχομένως μια αίσθηση των διαθέσεων της κυβέρνησης να δώσει σε λίγο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα απαντήσει στη Βουλή στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού, σε ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Το Υπουργείο Οικονομικών πάντως θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για την παρουσίαση των παρεμβάσεων, η οποία θα πρέπει να αναμένεται το Μάρτιο.

Ποιοι αγοράζουν με Golden Visa

Το αυξημένο ενδιαφέρον για τη «Χρυσή Βίζα» της Ελλάδας μπορεί να έφερε ξένο χρήμα στη χώρα, δημιούργησε όμως και προβλήματα με κυριότερο τη μεγάλη ζήτηση για ακίνητα και συνεπακόλουθα «έκρηξη» τιμών και έλλειψη στέγης για τους Έλληνες.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το skai.gr δείχνουν μια ιλιγγιώδη αύξηση της ζήτησης golden visa στη χώρα μας, η οποία εξασφαλίζει στον κάτοχό της, εκτός από άδεια παραμονής χωρίς περιορισμούς ελάχιστου χρόνου διαμονής στη χώρα, και ελεύθερη μετακίνηση χωρίς ταξιδιωτική βίζα σε όλες τις χώρες Σέγκεν.

Οι αιτήσεις από το 2021 έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί:

  • 2021: 1.997 αιτήσεις
  • 2022: 4.362 αιτήσεις
  • 2023: 8.516 αιτήσεις

Μάλιστα είναι φανερό ότι ούτε οι ίδιες οι υπηρεσίες επεξεργασίας των αιτήσεων δεν περίμεναν τέτοια ανταπόκριση (παρότι η κυβέρνηση αύξησε το όριο των 250.000 € έστω σε αυτές τις 4 περιοχές της επικράτειας και απαγόρευσε τη δυνατότητα απόκτησης 2 ή περισσότερων φθηνότερων ακινήτων ώστε σωρευτικά να πληρείται το κριτήριο) με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή από τις 8.516 αιτήσεις που έγιναν πέρυσι , 6.669 εκκρεμούν , δηλαδή το 78,5%.

Πρωταθλητές της ζήτησης για χρυσή βίζα είναι οι Κινέζοι που απέχουν παρασάγγας από τον δεύτερο. Τα στοιχεία του 2023 είναι ενδεικτικά, αφού 5.178 αιτήσεις, δηλαδή 6/10,  έγιναν από Κινέζους πολίτες.

Ακολουθούν:

  • Τουρκία 953 αιτήσεις
  • Λίβανος 359 αιτήσεις
  • Ιράν 316 αιτήσεις
  • Ισραήλ 222 αιτήσεις
  • Αίγυπτος 208 αιτήσεις
  • Ην. Βασίλειο 194 αιτήσεις
  • ΗΠΑ 153 αιτήσεις

Αιτήσεις υπήρξαν κι από χώρες όπως τον Άγιο Χριστόφορο, τα νησιά Βανουάτου, το Κιργιστάν, τη Σάντα Λουτσία, το Μακάο και την Ουγκάντα.

Αγαπημένες περιοχές είναι το κέντρο της Αθήνας, ο Πειραιάς (ο οποίος βρίσκεται ακόμη στις 250.000), η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη και η Πελοπόννησος.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 31.000 χρυσές βίζες σε ξένους επενδυτές και τις οικογένειές τους μετά από αγορές ακινήτων αξίας 2,6 δισ. ευρώ.

Δέσμη μέτρων με αλλαγές

Σε μια προσπάθεια «διόρθωσης» της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ετοιμάζει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, φέρνοντας αλλαγές και στο καθεστώς χορήγησης της Golden Visa.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υφιστάμενο όριο των 250.000 ευρώ για αγορές σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης θα αυξηθεί στα 500.000 ευρώ, όριο το οποίο ισχύει ήδη για το κέντρο, το Βόρειο και το Νότιο Τομέα της Αττικής, το Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Σήμερα το όριο των 500.000 ευρώ αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι.

Στο Νότιο Τομέα αντίστοιχα, τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας -Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης και Υμηττού. Στους υπόλοιπους Δήμους της Αττικής, ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ και για πολλούς από αυτούς – αν όχι για όλους – αναμένεται διπλασιασμός του ορίου (στις 500.000 ευρώ).

To airbnb το ράλι των ενοικίων

Για το τελευταίο, το αδιάκοπο ράλι που κάνουν οι τιμές των ενοικίων προκαλεί προβληματισμό, καθώς χιλιάδες διαμερίσματα τοποθετούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ μόλις 6% των σπιτιών που έχουν αγοραστεί με την Golden Visa κατοικούνται από αυτούς που τα αγόρασαν, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΜΙΔΑ.

Ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, μόνο για τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με το Bloomberg, τα ενοίκια εκτοξεύτηκαν κατά 12,2%. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης σε όλη την Ευρώπη!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας protothema.gr σε συγκεκριμένες περιοχές, δε, όπως η Καλλιθέα, τα Ιλίσια, ο Νέος Κόσμος, ο Αγιος Δημήτριος, η Βουλιαγμένη, ο Υμηττός, το Παγκράτι ή τα Βριλήσσια, οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί έως και κατά 62% την τελευταία πενταετία. Ιδιαίτερα οι περιοχές του κέντρου ή πέριξ του κέντρου της Αθήνας - Ανω Πατήσια, Εξάρχεια κ.ά.

Το πρόβλημα και εδώ είναι η μικρή προσφορά διαμερισμάτων σε σχέση με τη ζήτηση, φαινόμενο στο οποίο δίνει εκρηκτικές διαστάσεις η «διαρροή» επιπλέον 170.000 κατοικιών προς Airbnb. Σε αυτό προστίθενται και τα εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά διαμερίσματα που χρήζουν ανακαίνισης ή έχουν προβλήματα νομικής φύσεως, με τους ιδιοκτήτες να διστάζουν να τα νοικιάσουν και λόγω του ποσού που χρειάζεται να επενδύσουν σε αυτά, αλλά και λόγω της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης που θα έχουν αν τα νοικιάσουν. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, εξηγεί ότι «ο αριθμός είναι τεράστιος. Στον αστικό ιστό είναι εκατοντάδες χιλιάδες τα σπίτια. Δεν υπάρχει πολυκατοικία της Αθήνας που να μην έχει από ένα κλειστό σπίτι». Σε αυτό το πλαίσιο, η ΠΟΜΙΔΑ πρότεινε «να αφαιρείται αντί του 5% για αποσβέσεις και για δαπάνες το 100% για τρία χρόνια μόνο και μόνο για τα σπίτια εκείνα που ήταν κλειστά όλο το 2023 ή για σπίτια που ήταν στη βραχυχρόνια μίσθωση πέρυσι, αλλά οι ιδιοκτήτες τους είναι διατεθειμένοι να καταργήσουν τον αριθμό μητρώου ακινήτου και να τα νοικιάσουν».

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τουλάχιστον 12.000 ακίνητα στην αγορά μέσα από την παροχή φοροελαφρύνσεων και άλλων κινήτρων, τα οποία ωστόσο εξετάζονται προσεκτικά από το επιτελείο της κυβέρνησης. Μέσω του «ΘΕΜΑτος», ο επικεφαλής της Berkshire λέει ότι το πρόβλημα είναι διαφορετικό στην ελληνική αγορά σε σχέση με άλλες πόλεις και προτείνει τη λήψη διαφορετικών μέτρων για την ανάσχεση του φαινομένου. «Σε κάθε περίπτωση, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι οι όποιοι περιορισμοί και ρυθμίσεις θα έχουν προσωρινό μόνο αποτέλεσμα, καθώς το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Ακούω ακόμα και επαγγελματίες του κλάδου να προτείνουν οικονομικά κίνητρα για να βγουν παλιά και κλειστά κίνητρα στην αγορά. Προσωπικά πιστεύω ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην έλλειψη αυστηρών κανονισμών των μακροχρόνιων ενοικιάσεων. Από τη μία έχουμε κακούς ιδιοκτήτες που προσφέρουν πανάκριβα το χάλια προϊόν τους. Και από την άλλη κακούς ενοικιαστές που δεν εκτιμούν την περιουσία των άλλων. Κοιτάξτε το Παρίσι, όπου τυχαίνει να έχω συγγενείς, και να ξέρω τι γίνεται. Εχουν ένα παρόμοιο με το δικό μας μαλθακό νομικό πλαίσιο μακροχρόνιων ενοικιάσεων που έχει οδηγήσει στην ίδια έλλειψη προσφοράς και σε απίστευτα υψηλές τιμές ενοικίων».

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ