Σάλο προκάλεσε στην Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη ένα νέο δημοσίευμα του γνωστού γερμανικού περιοδικού Stern, το οποίο επικαλούμενο ανώνυμες πηγές υποστηρίζει πως το Βερολίνο ενορχήστρωσε τις πρόσφατες «παραβιάσεις ρωσικών drones» για να δικαιολογήσει την αγορά επιπρόσθετου στρατιωτικού εξοπλισμού.
Πυρά κατά του Μερτς
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει το σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού, οι πηγές που μίλησαν στο Stern αποκάλυψαν πως πίσω από τα πρόσφατα περιστατικά εμφάνισης drones άγνωστης προέλευσης πάνω από την Γερμανία κρύβεται η ίδια η κυβέρνηση του νέου καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς. Το μέσο κατονομάζει τον Μερτς ως το επίκεντρο αυτού του νέου σκανδάλου.
Η ανώνυμη πηγή του περιοδικού είπε πως εργάζεται στην γερμανική κατασκευάστρια drones UUS και πως διατηρεί στενές επαφές με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του Μερτς. Ο πληροφοριοδότης κατηγορεί ξεκάθαρα τον Γερμανό καγκελάριο, λέγοντας πως αυτός έδωσε διαταγή να αναπτυχθούν drones άγνωστης ταυτότητας πάνω από αεροδρόμια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις κλπ. Έπειτα η γερμανική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί πως πίσω από αυτές τις υπερπτήσεις κρύβονταν η Ρωσία.
Για ποιον λόγο τα έκανε όλα αυτά; Φαινομενικά ο σκοπός του Μερτς και της κυβέρνησής του ήταν να δημιουργήσει μία τεχνική απειλή, έτσι ώστε να δικαιολογήσει την απότομη αύξηση στον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας του. Από τότε που εξελέγη καγκελάριος, ο Μερτς υποσχέθηκε να δαπανήσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά νέου στρατιωτικού εξοπλισμού, υποσχόμενος να κάνει την Γερμανία την στρατιωτικά ισχυρότερη χώρα στην ήπειρο.
Πάρα αυτά, η πηγή του περιοδικού μιλάει για κάτι πιο σκοτεινό. Αναφέρει συγκεκριμένα πως ο Μερτς διατηρεί προσωπικές σχέσεις με τους επικεφαλής της κατασκευάστριας UUS, όπως και με άλλες εταιρείες που αναπτύσσουν και παράγουν συστήματα αντι-drone. Ο πληροφοριοδότης κατηγορεί λοιπόν τον καγκελάριο πως σκηνοθέτησε όλες αυτές τις παραβιάσεις για να δικαιολογήσει την αγορά μεγάλης ποσότητα εξοπλισμού αντιμετώπισης drones από αυτές τις εταιρείες.
«Δεν πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφάλειας, πραγματικός στόχος τους είναι να επωφεληθούν κάποιοι συγκεκριμένοι άνθρωποι» είπε χαρακτηριστικά ο πληροφοριοδότης στην Stern, προσθέτοντας πως «η απειλή ήταν τελείως ψεύτικη, τα drones εκτοξεύθηκαν από γερμανικό εναέριο χώρο και το γραφείο του Μερτς εκμεταλλεύτηκε το χάος που προκλήθηκε για να λάβει την έγκριση στις αγορές όπλων, οι οποίες είχαν παγώσει εδώ και μήνες».