Οικονομία

Wall Street: Με ισχυρά κέρδη ολοκληρώθηκε η εβδομάδα - 1.000 μονάδες σε 3 μέρες για τον Dow

Το ανοδικό ξέσπασμα της Wall Street μετά από ένα μεγάλο διάστημα κατήφειας συνεχίστηκε και στη συνεδρίαση της Παρασκευής με όλους τους δείκτες να διευρύνουν τα κέρδη τους σηματοδοτώντας έτσι την καλύτερη εβδομάδα για την αγορά από το 2022!

Στο ταμπλό ο Dow Jones σημείωσε νέα άνοδο ύψους 222 μονάδων ή 0,66% φτάνοντας έτσι τις 34.061 μονάδες. Συνολικά, δηλαδή, μέσα σε τρεις μέρες τα κέρδη του βιομηχανικού δείκτη άγγιξαν τις 1.000 μονάδες!

Αντιστοίχως ο S&P 500 διευρύνθηκε σε ποσοστό 0,94% στις 4.358 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκανε άλμα ύψους 1,38% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 13.478 μονάδες.

Με τις επιδόσεις αυτές η εβδομάδα έκλεισε με σημαντικά κέρδη, δημιουργώντας τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς για την πορεία του Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Dow κέρδισε πάνω από 5%, καταγράφοντας έτσι την καλύτερη εβδομάδα του από τον Οκτώβριο του 2022.

Αντιστοίχως, ο S&P αποκόμισε κέρδη άνω του 5%, που είναι το καλύτερο πενθήμερο του από τον Ιούνιο, ενώ ενισχυμένος επίσης κατά πάνω από 6% είναι ο τεχνολογικός Nasdaq.

Όπως οι μετοχές διεύρυναν τα κέρδη τους, οι αποδόσεις των ομολόγων διεύρυναν τις απώλειες τους. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς έχασε δέκα μονάδες υποχωρώντας περαιτέρω κάτω κι από το 4,6% στο 4,57%. Θυμίζουμε ότι μόλις πριν λίγες ημέρες είχε ξεπεράσει το ιστορικό όριο του 5%. Αντιστοίχως η απόδοση του 2ετούς έχασε πάνω από 14 μονάδες στο 4,834%.

Καθοριστικός παράγοντας για την αλλαγή κλίματος στην αγορά ήταν βεβαίως η συνεδρίαση της Fed, που άφησε για δεύτερη φορά αμετάβλητα τα επιτόκια και υιοθέτησε μια μετριοπαθή γλώσσα που καλλιέργησε βάσιμες ελπίδες στους επενδυτές πως ουσιαστικά ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων έχει ήδη τερματιστεί.

Βεβαίως, ο Τζερόμ Πάουελ άφησε στρατηγικά ένα «παράθυρο» μιας πιθανής νέας παρέμβασης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, εφόσον τα στοιχεία της οικονομίας το απαιτήσουν. Όμως, η αγορά προεξοφλεί ότι δεν θα χρειαστεί.

Ήδη η κρίσιμη νέα έκθεση για την απασχόληση, που δημοσιεύτηκε σήμερα, έδειξε πως η τάση… αποθέρμανσης της αγοράς εργασίας που επιζητά διακαώς η Fed, συνεχίζεται. Οι νέες θέσεις εργασίας που προστέθηκαν τον Οκτώβριο έφτασαν μόλις τις 150.000, αντί των 170.000 που περίμεναν οι αναλυτές και πολύ κάτω από τις 297.000 του Σεπτεμβρίου. Έτσι και η ανεργία «τσίμπησε» από το 3,8% στο 3,9%.

Μετά και τα στοιχεία αυτά το εργαλείο FedWatch tool της CME που καταγράφει τις τάσεις και προβλέψεις της αγοράς ανέβασε στο 95,4% τις πιθανότητες τα αμερικανικά επιτόκια να παραμείνουν αμετάβλητα και στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα.

Εξάλλου, την ίδια ώρα και οι έτερες μεγάλες τράπεζες, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας, κινήθηκαν στο ίδιο μονοπάτι κρατώντας σταθερά τα επιτόκια στις συνεδριάσεις τους, τις τελευταίες ημέρες. Με τον τρόπο αυτό οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη έστειλαν συλλογικά σήμα παύσης που γιορτάστηκε υπέρ του δέοντος από τις αγορές.

Σε επίπεδο μετοχών, τις καλύτερες εβδομαδιαίες επιδόσεις μεταξύ των μετοχών του Dow σημείωσε η Goldman Sachs, με άλμα της τάξεως του 13% (πάνω από 4% μόνο σήμερα), έχοντας έτσι την καλύτερη εβδομάδα της από τον Απρίλιο του 2020. Από κοντά, ωστόσο, βρέθηκε επίσης η μετοχή της Nike.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι 30 επίλεκτες μετοχές του Dow θα ολοκληρώσουν το πενθήμερο σε θετικό έδαφος!

Στο δείκτη S&P 500, σε επίπεδο εβδομάδας, τα πρωτεία κέρδισαν ο κλάδος του real estate που έχει ταλαιπωρηθεί από τα αυξημένα επιτόκια, αλλά και οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι, με άνοδο άνω του 9% και 7% αντιστοίχως.

Στις Big Tech αδύναμος κρίκος της σημερινής συνεδρίασης ήταν η μετοχή της Apple, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, αν και ο απολογισμός της για το πενθήμερο παρέμεινε θετικός. Εντυπωσιακή, ωστόσο, ήταν η πορεία της Paramount Global που χθες και σήμερα κατέγραψε σημαντική άνοδο χάρη στα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε.

Θεαματικό και το σημερινό ράλι της μετοχής της Expedia, που ξεπέρασε το 18%, καθώς η γνωστή ταξιδιωτική πλατφόρμα ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ