Wall Street
Οικονομία

Wall Street: Συνεχίστηκε το ράλι – Ισχυρά κέρδη στους δείκτες

Συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση το… πάρτι στη Wall Street, με τους επενδυτές να μην μπορούν να κρύψουν την ικανοποίηση τους, καθώς μετά από μια πολύμηνη και δύσκολη πορεία πιθανότατα ο ανοδικός κύκλος των αμερικανικών επιτοκίων έχει ήδη ολοκληρωθεί. Έτσι, τουλάχιστον ερμήνευσαν οι επενδυτές τα μηνύματα που εξέπεμψε, την Τετάρτη, η Federal Reserve και ο Τζερόμ Πάουελ, συμφωνα με το newmoney.gr

Το πανηγυρικό κλίμα διασφάλισε ισχυρά κέρδη και στους τρεις βασικούς δείκτες της αμερικανικής αγοράς.

Ο Dow Jones έκανε άλμα κατά 564 μονάδες ή 1,70% φτάνοντας τις 33.839 μονάδες. Έτσι, συνολικά έχει κερδίσει περίπου 700 μονάδες μέσα σε δύο συνεδριάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,89% στις 4.317 μονάδες, καταγράφοντας έτσι την καλύτερη επίδοσης του από τον περασμένο Μάιο.

Ο Nasdaq διευρύνθηκε σε ποσοστό 1,78% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 13.294 μονάδες.

Με τις επιδόσεις αυτές η εβδομάδα αναμένεται να κλείσει με κέρδη. Τόσο ο Dow όσο και ο S&P οδεύουν προς την καλύτερη εβδομάδα τους για τη φετινή χρονιά!

Στον αντίποδα σημαντική ήταν η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων, μετά από αρκετές εβδομάδες συντήρησης τους σε πολυετή υψηλά.

Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά 12 μονάδες κάτω και από το 4,7%, στο 4,669%, ενώ αντιστοίχως η απόδοση του 30ετούς έχασε 15 μονάδες στο 4,817%.

Η Fed κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της, για δεύτερη φορά μετά το συμβούλιο του Σεπτεμβρίου. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ακόμη παρέμβασης από την κεντρική τράπεζα, στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν, ουσιαστικά η εικόνα που σκιαγραφούν τα μακροοικονομικά στοιχεία για την ώρα απομακρύνουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μόλις σήμερα τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας αναφορικά με το εργατικό κόστος έδειξαν απρόσμενη πτώση για το τρίτο τρίμηνο κατά 0,8%.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη συνεδρίαση της Fed το εργαλείο FedWatch της CME κατέβασε τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων τον ερχόμενο μήνα από το 28,8% στο 17%.

Σημειωτέον πως η Fed δεν είναι η μόνη που ακολούθησε αυτό το μονοπάτι, καθώς η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, αλλά και η Τράπεζα της Αγγλίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση της, άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκια, δίδοντας έτσι αφορμή στις αγορές και στις δύο ακτές του Ατλαντικού να επιδοθούν σε ένα ράλι… ανακούφισης.

Σε επίπεδο μετοχών ελάχιστες ήταν οι εξαιρέσεις που κινήθηκαν κόντρα στο θετικό ρεύμα. Είναι χαρακτηριστικό πως στον S&P 500 και οι 11 επιμέρους κλάδοι κατέγραψαν κέρδη, με οδηγό το real estate και τις εταιρείες καταναλωτικών ειδών, ήτοι δύο κλάδους που έχουν πιεστεί έντονα από την αύξηση του κόστους ζωής.

Στις τεχνολογικές τα μεγαλύτερα κέρδη αποκόμισαν η Tesla και η Nvidia, με την Apple να ακολουθεί με τους επενδυτές να περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα της για το τρίτο τρίμηνο που θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου.

Στον Dow το ανοδικό ράλι οδήγησε η Goldman Sachs, με τη Nike, την Verizon και την Boeing να βρίσκονται κοντά. Υπολογίζεται μάλιστα πως σχεδόν οι μισές από τις μετοχές του δείκτη έχουν αποκομίσει κέρδη άνω του 4% για το σύνολο της εβδομάδας!

Στον ενεργειακό κλάδο που μετρά κέρδη της τάξεως του 3% για την εβδομάδα, τις καλύτερες επιδόσεις παρουσιάζουν η Targa Resources, η ConocoPhillips και η Hess.

Στις λίγες χαμένες της ημέρας ξεχώρισε η μετοχή της Moderna, λόγω της μεγάλης πτώσης των κερδών της εταιρείας με την καθίζηση της ζήτησης για εμβόλια κορωνοϊού. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα έφεραν σημαντική κάμψη και στις μετοχές της Marriott International, της Crocs και της SolarEdge.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ