Οικονομία

Ανάκαμψη για τα ευρωχρηματιστήρια μετά το χαμηλό διμήνου

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ελπίδων ότι το σήριαλ με το ανώτατο όριο δημοσίου χρέους των ΗΠΑ βρίσκεται πλέον στο τελευταίο του στάδιο και θα λήξει σύντομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,40%, στις 453,58 μονάδες, ανακάμπτοντας μερικώς από τα χαμηλά δύο μηνών στα οποία έκλεισε την Τετάρτη.

Σχεδόν όλοι οι κλάδοι είδαν κέρδη, με τις μετοχές του εξορυκτικού να ενισχύονται κατά 2,2%, μετά την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα ενισχύθηκε περισσότερο του προβλεπομένου. Οι μετοχές των μέσων μαζικής επικοινωνίας και του ενεργειακού κλάδου κέρδισαν περί το 2%, ενώ χαμηλότερα κατά 0,1%, κινήθηκε ο κλάδος των αγαθών νοικοκυριού. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, με τα βαριά χαρτιά της ευρωζώνης, ενισχύθηκε κατά 0,94%, στις 4.257,55 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,22%, στις 15.855,85 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 0,55%, στις 7.137,43 μονάδες και τον βρετανικό FTSE 100 να καταγράφει άνοδο 0,60%, στις 7.490,70 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,96%, στις 26.563 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε κέρδη 1,31%, στις 9.168,93.

Στο πεδίο των μακροοικονομικών στοιχείων, οι επενδυτές ενσωμάτωσαν στις κινήσεις τους τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, που κινήθηκε στο 6,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο, έναντι προβλέψεων για 6,3% και έναντι του 7% που κατεγράφη τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία από Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία είχαν δείξει ήδη επιβράδυνση στην αύξηση τιμών, σε αρκετά μεγαλύτερο βαθμό από τον αναμενόμενο. Ο πληθωρισμός στην Ιταλία ξεπέρασε τις προβλέψεις, ωστόσο και πάλι υποχώρησε.

Το νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου δημοσίου χρέους των ΗΠΑ πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας με πλειοψηφία 314 έναντι 117, αργά το βράδυ της Τετάρτης. Ο στόχος είναι το νομοσχέδιο να περάσει από τη Γερουσία εντός 48 ωρών, πριν το ορόσημο της 5ης Ιουνίου, προκειμένου να αποφευχθεί μια έστω και οριακή χρεοκοπία του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ζήτημα επιβάρυνε τις διεθνείς αγορές για εβδομάδες, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει πανικό, καθώς οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι θα έληγε με έναν συμβιβασμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Ο Stoxx 600 υποχώρησε κατά 3,19% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eikon, εν μέσω αμφιβολιών για την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας, αλλά και για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων στην ευρωζώνη και διεθνώς.

Το τεχνολογικό ράλι και στις δύο όχθες του Ατλαντικού τον περασμένο μήνα οδήγησε τον τεχνολογικό κλάδο στην Ευρώπη σε κέρδη 6,71% σε μηνιαία βάση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...