Οικονομία

Σχεδόν 8% το μετεκλογικό ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έκλεισε την πρώτη μετεκλογική εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον απολογισμό του πενθημέρου να εντυπωσιάζει ακόμη και τους τελευταίους σκεπτικιστές για τις προοπτικές που διανοίγονται μετά και την υπερπήδηση και του τελευταίου εμποδίου της αβεβαιότητας, ήτοι τις εκλογές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με άνοδο 1,54% στις 1.220,89 μονάδες και κινήθηκε μεταξύ 1.226,19 μονάδων (+1,98%) και 1.208,21 μονάδων (+0,48%). Ο τζίρος ανήλθε στα 152,07  εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 44,37 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,71 εκατ. τεμάχια αξίας 25,14 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το capital.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,73% στις 2.977,00 μονάδες, ενώ στο +2% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.791,89 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,10% στις 1.001,72 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας τώρα, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 7,82%, με τον FTSE 100 να έχει άνοδο 7,59%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 13,64%.

Aυτοδύναμη άνοδος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν στις μετοχές ισχύει "το καλύτερο από τα αναμενόμενα τιμολογεί υψηλότερη αποτίμηση", στην αγορά συνέβη κάτι ευθέως ανάλογο μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής, σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Η ένταση αλλά και η συνέχιση της ανόδου στην πορεία της εβδομάδας ήρθε επειδή οι κομματικοί συσχετισμοί δυνάμεων ήταν εκτός του εύρους των δημοσκοπήσεων, ενδεχομένως και εκτός κάθε εκφρασμένης πρόβλεψης, μειώνοντας το ρίσκο της ακυβερνησίας ή κάποιας μακροχρόνιας ταλαιπωρίας γύρω από τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο επόμενος γύρος των ελληνικών εκλογών έχει σενάρια που δεν είναι φιλικά προς την αγορά, ωστόσο τα σενάρια αυτά αποτελούν ενδεχόμενα όχι απίθανα αλλά με πολλές επιμέρους συνθήκες και άρα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Αυτό που η αγορά τιμολόγησε την εβδομάδα που πέρασε είναι η χώρα να βρεθεί πιο κοντά στο επενδυτικό αξιόχρεο δικαιολογώντας μια μαζικότερη θετική αναθεώρηση όχι μόνο των αποτιμήσεων στο χρηματιστήριο αλλά σε όλο το ελληνικό σύμπαν χρεογράφων και αξιών.

Παράλληλα τα καλά νέα από τα τρίμηνα των εισηγμένων επιχειρήσεων συνεχίστηκαν. Προκύπτει δε ότι το βασικό πρόβλημα που αφορά το ενεργειακό κόστος ή τα καύσιμα αρχίζει να εξομαλύνεται και μάλιστα με γρήγορο ρυθμό βελτιώνοντας τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας. Η τάση αυτή συνεχίζεται και στο δεύτερο τρίμηνο της χρήσης το οποίο μαζί με το τρίτο ήταν τα πιο καθοριστικά πέρυσι συμπιέζοντας τα περιθώρια κερδοφορίας γεγονός το οποίο δεν φάνηκε σε απόλυτα νούμερα λόγω της αύξησης της δραστηριότητας.

Επιπλέον, οι τράπεζες δείχνουν ικανές να ξεπεράσουν με άνεση τις αρχικές εκτιμήσεις τους και να προσεγγίσουν αθροιστικά καθαρή κερδοφορία άνω των 3 δισ. ευρώ. Αν και οι τραπεζικές μετοχές στο ταμπλό έχουν κάνει ένα αξιόλογο ράλι από την αρχή του έτους, οι αποτιμήσεις τους φαίνονται ακόμα ελκυστικές δεδομένης και της υπόσχεσης ότι η φετινή χρήση θα περιλαμβάνει μέρισμα. Υπό αυτό το πρίσμα η αγορά μετά το πρώτο θετικό σοκ των εκλογικών αποτελεσμάτων πριμοδότησε με ένταση τις –πολλές– εταιρείες που έχουν λόγους να αισιοδοξούν περισσότερο για την πορεία των εταιρικών τους αποτελεσμάτων.

Τεχνική εικόνα

To άλμα διαφυγής από τη συσσώρευση στις 1.130 μονάδες έγινε και μάλιστα με ένα εκκωφαντικό +6,1% τη Δευτέρα η οποία είναι η καλύτερη συνεδρίαση σε ημερήσια κέρδη για το 2023. Η ένταση των αγοραστών ήταν τέτοια που άφησε διαγραμματικές εκκρεμότητες στην περιοχή 1.134 - 1.137 μονάδων αν και πρακτικά ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη διαπραγμάτευσή του από τα επίπεδα των 1.190 μονάδων αφού οι κυριότερες δεικτοβαρείς μετοχές ξεκίνησαν με ανοδικά χάσματα άνω του 3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ταλαντωτές επέστρεψαν σε υπερτιμημένες ζώνες ξαναβρίσκοντας τα υψηλά του Φεβρουαρίου ενώ οι τζίροι που ήταν ένα βασικό ζητούμενο κινήθηκαν με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό παρά τη διόρθωση που μεσολάβησε στο μέσον της εβδομάδας υποστηρίζοντας τη διάχυση της ανόδου σε μεγάλο πλήθος εταιρειών. Αν και η αγορά χρωστάει μια διόρθωση μετά από το ισχυρό ράλι που συμπλήρωσε τέσσερις εβδομάδες ανόδου φαίνεται ότι υπάρχουν χαρτοφυλάκια τα οποία κινούνται σε δεύτερο χρόνο αναμένοντας τοπικές αδυναμίες περιορίζοντας το καθοδικό περιθώριο.

Είναι ενδεικτικό ότι το κλείσιμο της εβδομάδας γίνεται στο απόγειο της χρονιάς για τον Γενικό Δείκτη αντικατοπτρίζοντας τη δυναμική που έχει πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο. Ακόμα, η αγορά έδειξε να μην συγκινείται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στο εξωτερικό βάζοντας ένα στοιχείο θετικής αυτονόμησης σε βραχυπρόθεσμο – τουλάχιστον – ορίζοντα. Ως εκ τούτου η αγορά μπορεί να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα τιμών την ερχόμενη εβδομάδα υποστηριζόμενη από την αισιοδοξία των συμμετεχόντων και τους αυξημένους τζίρους (και συμμετοχή κωδικών) που παρατηρούνται μετά τις εκλογές της Κυριακής, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank ξεχώρισε με το +6,25% που σημείωσε, με τη ΔΕΗ να ενισχύεται κατά 4,33%. Άνω του 3% ήταν η άνοδος σε Λάμδα, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο και Εθνική και άνω του 2% σε Eurobank, Motor Oil και Coca Cola. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΟΛΠ και Σαράντη.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Quest, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή, με τις ΓΕΚ Τέρνα και ΟΠΑΠ να κλείνουν εν τέλει αμετάβλητες. Σε αρνητικά επίπεδα έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΟΤΕ, Aegean και Jumbo, αλλά καμία δεν υποχώρησε πάνω από το -1%. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ