Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: O Γενικός Δείκτης με κέρδη άνω του 20% από τις αρχές του 2023.

Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να διατηρήσει τα ενδοσυνεδριακά κέρδη, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα

Στάση αναμονής τήρησαν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την επιφυλακτικότητα να είναι η μεγάλη «κερδισμένη» της ημέρας. Κι αυτό, διότι -παρότι ενδοσυνεδριακά αποπειράθηκε να «αγγίξει» τα υψηλά 9ετίας– η ελληνική αγορά έκλεισε σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα, έχοντας το βλέμμα στις εκλογές της Κυριακής.

 Αντίθετα, η «τριπλέτα» Mytilineos, ΟΠΑΠ και Τιτάν κατάφερε να ξεχωρίσει και να κλείσει σε θετικό έδαφος. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στον ΟΤΕ, όπου πέρασε πακέτο 11 εκατ. ευρώ στην τιμή των 13,58 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή πτώση κατά 0,10% και διαμορφώθηκε στις 1.121,65 μονάδες, χάνοντας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.122,75 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 10 μονάδες (από 1.121,60 έως 1.131,35 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 82,1 εκατ. ευρώ.

Ψυχραιμία πριν τις εκλογές

Η Λεωφόρος Αθηνών μετράει αντίστροφα για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, από τις οποίες μας χωρίζουν πλέον μόλις τέσσερις συνεδριάσεις. Και γι’ αυτό, εύλογα, όλη η προσοχή εστιάζει στα κυοφορούμενα κυβερνητικά σενάρια.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια παγίωση της διαφοράς των δύο κομμάτων (Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ) στο 6%, γεγονός το οποίο δείχνει ότι δύσκολα θα υπάρξει θρίλερ ως προς την πρώτη θέση. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο νικητής των εκλογών, εν προκειμένω μάλλον η Ν.Δ., δεν θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, είτε θα αναγκαστεί να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας, τείνοντας χείρα φιλίας στο ΠΑΣΟΚ, είτε θα επιλέξει να πάμε σε δεύτερες κάλπες, με την προσδοκία της απευθείας επίτευξης του απαιτούμενου ορίου των 151 βουλευτών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ρίσκο μιας κυβερνητικής ασυνέχειας, παρά τις πρόσκαιρες προκλήσεις, διαφαίνεται από μικρό έως ελάχιστο.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης ήδη βρίσκεται μία «ανάσα» από τα υψηλά έτους (1.133 μονάδες), τα οποία αποτελούν και υψηλά 9ετίας, μετρώντας κέρδη άνω του 20% από τις αρχές του 2023.

Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κάτω του ψυχολογικού ορίου του 4% (για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2022), με τα spreads να περιορίζονται στην περιοχή των 160 μονάδων βάσης.

Στο μεταξύ, η ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου συνεχίζεται κι αυτήν την εβδομάδα, παρέχοντας επιλεγμένα στηρίγματα. Έτσι, μετά τις Titan, Τρ. Πειραιώς, Mytilineos, Coca – Cola, ΟΤΕ και Alpha Bank, τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν οι Aegean, Eurobank και ΕΛΠΕ.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ανησυχία ανακύπτει από την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, με την σφιχτή νομισματική πολιτική να παρατείνεται έως και το φθινόπωρο. Αυτό ναι μεν αναμένεται να συμβάλλει στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υποσκάπτει τη δυναμική της οικονομίας, δεδομένου ότι χάνεται μεγάλος μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας.

Πάντως, η Κομισιόν, στις εαρινές της προβλέψεις για την Ελλάδα, περιμένει ανάπτυξη 2,4% για φέτος και 1,9% για το 2024, ενώ «βλέπει» πληθωρισμό στο 4,2% και στο 2,4%, αντίστοιχα.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στην Ευρώπη, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 465 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,5%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones παραμένει σταθερός εν μέσω των συζητήσεων για το ανώτατο όριο χρέους.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα χάρη στα «σφιχτά» αποθέματα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,97% και τα 70,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,84% και τα 74,8 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,13% και τα 2.022 δολάρια ανά ουγγιά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ