Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση έως 3% στις τράπεζες, «απογειώθηκε» η Aegean - Ο ρόλος των ΗΠΑ

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη πτώση κατά 1,12% και διαμορφώθηκε στις 1.191,83 μονάδες, χάνοντας περίπου 13,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.205,30 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 12 μονάδες (από 1.190,36 έως 1.202,92 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 145,1 εκατ. ευρώ.

Προς χαμηλότερα επίπεδα έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, βάζοντας ένα «stop» στην ευφορία του εκλογικού αποτελέσματος και στις προσδοκίες για την επόμενη ημέρα. Οι επενδυτές, έτσι, έσπευσαν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των κεκτημένων, λαμβάνοντας υπόψη και τις διεθνείς ανησυχίες για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ.

Οι τράπεζες τέθηκαν στο επίκεντρο των πωλητών, με τις Εθνική Τράπεζα – Eurobank να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, οι οποίες υπερέβησαν το 3%. Στα υπόλοιπα blue chips, η Mytilineos διόρθωσε στα 28 ευρώ, ενώ η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κατρακύλησε κατά 5%. Αντίθετα, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή συνέχισαν ανοδικά, χάρη στις προσδοκίες για το deal με τη First Sentier, με τις Aegean και Quest να εκτοξεύονται έως 8%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη πτώση κατά 1,12% και διαμορφώθηκε στις 1.191,83 μονάδες, χάνοντας περίπου 13,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.205,30 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 12 μονάδες (από 1.190,36 έως 1.202,92 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 145,1 εκατ. ευρώ.

Κατοχύρωση με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά τα ισχυρά κέρδη του προηγούμενου διημέρου (άνω του 6%), έσπευσε να αφομοιώσει τα νέα υψηλά 9ετίας, καθώς οι επενδυτές επέλεξαν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των κεκτημένων, αφήνοντας το πόδι από το γκάζι.

Σ’ αυτό, όπως είναι εύλογο, συνέβαλε και το αρνητικό κλίμα στις αγορές του εξωτερικού, οι οποίες «ταλαιπωρούνται» από τον βραχνά του ανώτατου ορίου χρέους στις ΗΠΑ. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία, ενόσω ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων.

Μια πιθανή στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου -ένα σενάριο το οποίο, βέβαια, δεν είναι το κυρίαρχο- είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς. Αλλά ας ελπίσουμε ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και θα αποφευχθούν οι δυσάρεστες εξελίξεις.

Όσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, το επενδυτικό κλίμα παραμένει ευοίωνο. Η διαφαινόμενη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές (στις 25 Ιουνίου), εκτιμάται ότι θα διασφαλίσει την πολιτική συνέχεια της χώρας, θα επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα συντηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Παράλληλα, θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με την πρώτη ευκαιρία να έρχεται στις 9η Ιουνίου, όταν ο αμερικανικός οίκος Fitch πρόκειται να επικαιροποιήσει την ελληνική αξιολόγηση, η οποία αυτήν την στιγμή βρίσκεται ένα «σκαλί» κάτω του investment grade.

Την ίδια στιγμή, στήριξη παρέχουν και τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, τα οποία συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται ως απολύτως ικανοποιητικά, επιβεβαιώνοντας το θετικό momentum για την πλειονότητα των εισηγμένων. Σήμερα, μετά το τέλος της συνεδρίασης, είναι η σειρά των ΟΠΑΠ και Quest, ενώ την Πέμπτη θα ακολουθήσει η ΔΕΗ.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, οι αγορές διολισθαίνουν προς χαμηλότερα επίπεδα, καθώς ανησυχούν για τον κίνδυνο μιας στάσης πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου, ως απόρροια των διαφωνιών Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για το ανώτατο όριο χρέους.

Ενδεικτικά, ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,76% και τις 457 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να μειώνεται κατά 1,71%, τον βρετανικό FTSE 100 κατά 1,85%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 1,98% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 2,38%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει έως 150 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά, έχοντας το βλέμμα στα επίπεδα της προμήθειας. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +2% και τα 74,3 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +1,83% και τα 78,2 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,07% και τα 1.975 δολάρια ανά ουγγιά.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ