Οικονομία

Ευρώπη: Πάνω από 1 τρισ. ευρώ το κόστος της ενεργειακής κρίσης

Στο 1 τρισ. ευρώ έχει φτάσει έως τώρα το κόστος της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ, μεγάλο μέρος του οποίου κάλυψαν οι κυβερνήσεις με τη βοήθεια που χορήγησαν σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Σύμφωνα, όμως, με το οικονομικό ινστιτούτο Bruegel, η Γηραιά Ηπειρος θα παραμείνει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για χρόνια, τόσο ως προς την επάρκεια ενέργειας όσο και ως προς την οικονομική κατάσταση των χωρών-μελών της.

Μετά το τέλος αυτού του χειμώνα, η Ευρώπη θα πρέπει να αναπληρώσει και πάλι τους ταμιευτήρες της, αλλά χωρίς καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο, που σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσει εντεινόμενο ανταγωνισμό στην προσπάθειά της να διασφαλίσει προμηθευτές του καυσίμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Γερμανία έχει ήδη θέσει σε λειτουργία τον πρώτο πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και περιμένει να παραλάβει και άλλους δύο μέσα στο νέο έτος.

Η προσφορά αναμένεται, πάντως, να παραμείνει περιορισμένη έως το 2026, οπότε θα διατεθεί στην παγκόσμια αγορά πρόσθετη παραγωγή από πολλούς άλλους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Κατάρ.

Στη διάρκεια των θερινών μηνών οι ευρωπαϊκές χώρες έσπευσαν να γεμίσουν τους ταμιευτήρες ενέργειας παρά τις ιλιγγιώδεις τιμές και κατόρθωσαν, έτσι, να εξασφαλίσουν επάρκεια. Στο μεταξύ, όμως, οι χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες αρχίζουν να δοκιμάζουν τις αντοχές των ενεργειακών αποθεμάτων της Ευρώπης.

Την περασμένη εβδομάδα, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας προειδοποίησε πως δεν είναι αρκετή η εξοικονόμηση φυσικού αερίου, καθώς παρατηρείται τελευταίως αύξηση της κατανάλωσης.

Εχουν προηγηθεί πιέσεις προς καταναλωτές και επιχειρήσεις για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. Με συστηματικές προσπάθειες σε πολλά επίπεδα, η ΕΕ έχει κατορθώσει μέσα στο έτος να μειώσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα,.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

μάχες για το Βολτσάνκ
Ένοπλες Συρράξεις 0

Κόλαση επί της γης το Βολτσάνσκ-Ρώσος Ανταποκριτής: «Ουκρανοί και Ρώσοι πολεμάνε μέσα στα ίδια κτήρια-Χάος που θυμίζει Στάλινγκραντ»

Δεν υπάρχει ξεκάθαρα γραμμή επαφής στις ρωσο-ουκρανικές μάχες για την πόλη Βολτσάνκ του Χαρκόβου και ως αποτέλεσμα ο...