Οικονομία

Πέμπτη ανοδική συνεδρίαση για τον χρυσό αν και με οριακά κέρδη

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα φάνηκε να λειτουργεί υπέρ του χρυσού, ο οποίος αν και με οριακά κέρδη διεύρυνε το ανοδικό του σερί στις πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του χρυσού ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στα 1.789,70 δολάρια η ουγγιά, έχοντα ενισχυθεί ανεπαίσθητα κατά 0,1%.

Η πρόσφατη υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών τίτλων είχε παράσχει στήριξη στο πολύτιμο μέταλλο, ωστόσο έπειτα από μια σειρά δηλώσεων αξιωματούχων της Fed σήμερα τα ομόλογα πήραν εκ νέου την ανιούσα, καθώς οι αρμόδιοι για τη νομισματική πολιτική της χώρας πήραν αποστάσεις από το ενδεχόμενο να περιοριστεί ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι μια πιο ήπια στάση από εδώ και πέρα ίσως να είναι πιο κατάλληλη για τον κύκλο σύσφιξης που έχει ξεκινήσει η Fed, ωστόσο τα οικονομικά δεδομένα δεν δείχνουν να στηρίζουν αυτή την προσέγγιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυτό το κλίμα, η επικεφαλής της Cleveland Fed Λορέτα Μάστερ δήλωσε σήμερα ότι η Τράπεζα έχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνει με τις αυξήσεις των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός δεν έχει καν κορυφωθεί.

"Έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε, επειδή δεν έχουμε δει ακόμα αυτή την αλλαγή στον πληθωρισμό", είπε Washington Post. 

Λίγο νωρίτερα, άλλωστε, ο επικεφαλής της Chicago Fed Τσαρλς Έβανς είχε αναφέρει ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσεις είναι ακόμα στο τραπέζι για τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι τα μεγαλύτερα επιτόκια λειτουργούν ανταγωνιστικά για το χρυσό που δεν δίνει σταθερή επιστροφή της επένδυσης.

Ωστόσο, το πολύτιμο μέταλλο έδειξε να βρίσκει στήριξη από την γεωπολιτική ένταση στην ανατολική Ασία που υπογράμμισε το χαρακτήρα του ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, καθώς η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι έκανε πράξη τελικά την πρόθεσή της να επισκεφθεί την Ταϊβάν προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Όπως σημειώνει και ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda, "η αύξηση των εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν θα υποστηρίξει την όρεξη για ανάληψη κινδύνου στο προσεχές διάστημα".

Κατά τα άλλα, πτωτικές ήταν οι τάσεις στα υπόλοιπα μέταλλα, με το ασήμι να ολοκληρώνει τις συναλλαγές του στα 20,14 δολ. η ουγγιά με απώλειες 0,3%.

Το παλλάδιο πραγματοποίησε βουτιά 5% κλείνοντας στα 2.090 δολ. η ουγγιά, ο χαλκός έχασε 0,7% κινούμενος στα 3,518 δολ. η λίβρα, ενώ η πλατίνα διασώθηκε με μικρά κέρδη 0,4% στα 905 δολ. η ουγγιά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ