Οικονομία

Άμπρα κατάμπρα! Καλώς ήρθατε στα "Potterian economics" -Τι μπορούν να μάθουν οι οικονομικοί εγκέφαλοι από τον διάσημο μάγο

Πολλές φορές έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε "μαθητευόμενους μάγους" τους υπευθύνους του οικονομικού επιτελείου μιας χώρας με τις αλχημείες που κάνουν για να βγει ο εκάστοτε προϋπολογισμός ή για τα οικονομικά μέτρα τα οποία λαμβάνουν. 

Θα μπορούσαν όμως στ΄ αλήθεια να διδαχτούν κάτι από τον πιο διάσημο μάγο της μοντέρνας λογοτεχνίας, τον Χάρι Πότερ; Αν δεν είσαι γνώστης της σειράς ή των βιβλίων ΜΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ! 

Μια νέα εργασία στο Oxford Open Economics, που δημοσιεύεται από το Oxford University Press, διερευνά τα "Potterian economics" - τα οικονομικά του κόσμου της σειράς Harry Potter της J.K. Rowling. Η σύγκριση αυτών των οικονομικών με τα επαγγελματικά οικονομικά μοντέλα δείχνει ότι ενώ ορισμένες πτυχές αυτής της οικονομίας είναι σύμφωνες με τα οικονομικά μοντέλα, πολλές άλλες πτυχές είναι στρεβλές, σε αντίθεση με τις απόψεις των επαγγελματιών οικονομολόγων.

Οικονομικός αλφαβητισμός 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο οικονομικός αλφαβητισμός του κοινού είναι χαμηλός και ότι αποκτά μεγάλο μέρος των γνώσεων για τα οικονομικά μέσω βιβλίων, εφημερίδων κ.λπ. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η λογοτεχνία επηρεάζει τους αναγνώστες, διαμορφώνοντας τις απόψεις τους. Επομένως, είναι πιθανό η σειρά των 7 βιβλίων να ασκεί επιρροή και να αντανακλά τις οικονομικές προοπτικές και τα συναισθήματα του κοινού. Σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση, πάνω από το 7,3% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει διαβάσει τα βιβλία Potter και εκατομμύρια άλλοι έχουν δει τις κινηματογραφικές τους εκδοχές. Δεδομένης αυτής της εξαιρετικής δημοτικότητας των βιβλίων, η επίδρασή τους στα οικονομικά συναισθήματα του κοινού μπορεί να είναι σημαντική.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα οικονομικά αυτών των βιβλίων αναμειγνύουν ιδέες από διαφορετικά μοντέλα και κοσμοθεωρίες. Για παράδειγμα, το οικονομικό μοντέλο του Πότερ ασκεί κριτική στα συστήματα που βασίζονται στην αγορά, αλλά υποτιμά την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι διεφθαρμένη, ωστόσο έχει την υποστήριξη του κοινού.

Το χρήμα που χρησιμοποιείται στα βιβλία του Χάρι Πότερ είναι κατασκευασμένο από πολύτιμα μέταλλα (όπως στο παλιό αγγλικό νομισματικό σύστημα), ωστόσο η αγοραστική του δύναμη δεν σχετίζεται με την εμπορευματική του αξία (όπως το καταπιστευματικό χρήμα). Οι ισοτιμίες μετατροπής μεταξύ του Galleon, του Sickle και του Knut είναι πρώτοι αριθμοί που καθιστούν τις συναλλαγές που περιλαμβάνουν περισσότερους από έναν τύπους νομισμάτων πολύ άβολες. Επίσης, το χρήμα δεν είναι εύκολα αποθηκεύσιμο, διαιρετό, φορητό και ομοιογενές, τα οποία είναι απαραίτητα για να χρησιμεύσει ως αποτελεσματικό μέσο ανταλλαγής ή αποθήκευσης αξίας.

Η έλλειψη διαιρετότητας αναγκάζει τους λιανοπωλητές να χρησιμοποιούν στρογγυλές τιμές, οδηγώντας σε αναποτελεσματική τιμολόγηση πλέγματος. Για παράδειγμα, οι τιμές που δηλώνονται σε Galleon αλλάζουν μόνο κατά Galleon και έτσι οι λιανοπωλητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε μικρές διαταραχές. Η έλλειψη φορητότητας σημαίνει ότι η μεταφορά κερμάτων είναι δυσκίνητη, και έτσι οι χαρακτήρες στα βιβλία του Χάρι Πότερ τα αποθηκεύουν στην τράπεζα Gringotts, όπου οι αναλήψεις και οι καταθέσεις είναι δαπανηρές, απαιτούν χρόνο και χρονοβόρες διαδικασίες.

Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι ευκαιρίες arbitrage δεν αξιοποιούνται και οι συναλλαγές που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα περνούν απαρατήρητες. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ της εμπορευματικής αξίας ενός χρυσού Galleon και της ανταλλακτικής του αξίας, το οποίο υποδεικνύει μια ευκαιρία αρμπιτράζ: Οι μάγοι θα μπορούσαν να λιώσουν τον χρυσό, να τον πουλήσουν στους μαγκλ ως εμπόρευμα και στη συνέχεια να ανταλλάξουν τα χρήματα των μαγκλ με Galleon. Ωστόσο, οι χαρακτήρες στα μυθιστορήματα δεν φαίνεται να εκμεταλλεύονται αυτή την ευκαιρία, παρόλο που υπόσχεται τεράστια κέρδη και κανένα ρίσκο. Ούτε καν οι τραπεζίτες, ακόμη και οι πιο άπληστοι, δεν φαίνεται να το παρατηρούν.

Η τράπεζα Gringotts, η οποία έχει μονοπώλιο, δεν λειτουργεί ως μεσάζων μεταξύ αποταμιευτών και επενδυτών και δεν προσφέρει δάνεια λόγω προκαταλήψεων έναντι των παρόχων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ωστόσο τα βιβλία συχνά θεωρούνται και περιγράφονται ότι απορρίπτουν τα στερεότυπα.

Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι οι χαρακτήρες στα βιβλία του Χάρι Πότερ δεν φαίνεται να βιώνουν την τεχνολογική πρόοδο, εκτός από τη βιομηχανία μαγικών σκουπόξυλων, όπου κάθε χρόνο παρουσιάζονται νέα μοντέλα.

"Ένας αφελής αναγνώστης του Χάρι Πότερ θα αποκτούσε μια στρεβλή άποψη για τα οικονομικά", δήλωσε ο Daniel Levy, ένας από τους συγγραφείς του άρθρου.

"Σκεφτείτε μερικά από τα μαθήματα που παίρνουμε από τα οικονομικά του Πότερ:

-Οι αγορές δεν είναι δίκαιες, διότι οι συναλλαγές είναι μηδενικού αθροίσματος

- η πολιτική διαδικασία δεν είναι διαφανής

- οι αγορές ενθαρρύνουν τον πελατειακό καπιταλισμό

- οι καπιταλιστές θέλουν να υποδουλώσουν το προλεταριάτο

- οι επιχειρηματίες είναι απατεώνες και δόλιοι

- οι πλούσιοι άνθρωποι είναι κακοί και ανήθικοι

- δεν πληρώνονται τόκοι στις καταθέσεις

- υπάρχει μονοπώλιο στην πληροφόρηση

- η εξουσία είναι συγκεντρωμένη

- η άγνοια για τους ξένους είναι ο κανόνας, οι εγχώριοι παραγωγοί προστατεύονται από τον ξένο ανταγωνισμό ακόμη και αν είναι αναποτελεσματικοί

- οι έλεγχοι σε χαρτί είναι ανύπαρκτοι

- η δημιουργική σκέψη είναι σπάνια

- το ανθρώπινο κεφάλαιο δεν συσσωρεύεται

- οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ισόβια εργασιακή ασφάλεια ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητά τους

- ο δημόσιος τομέας είναι ο προεπιλεγμένος εργοδότης

- η κοινωνική κινητικότητα προς τα κάτω είναι ο κανόνας

- υπάρχει συνεχής ταξική πάλη. 

"Οι ελλείψεις που αναφέρονται παραπάνω χαρακτηρίζουν πολλές πραγματικές οικονομίες", συνέχισε ο Levy. "Αυτό ίσως εξηγεί γιατί το οικονομικό μοντέλο του Πότερ έχει απήχηση στους ανθρώπους. Παρά τις ανακρίβειές του, συνάδει με τη λαϊκή οικονομία, η οποία, αν και ίσως προβληματική για την ανθρώπινη ευημερία με τη Σμιθιανή έννοια, αποτυπώνει και αντανακλά τις λαϊκές απόψεις για πολλά οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ