Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Η σύνδεση φυσικού αερίου Βουλγαρίας - Ελλάδας πλησιάζει στο τελικό στάδιο

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 , αναμένεται να προσγειωθεί στο Αεροδρόμιο Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης, το Πρωθυπουργικό αεροσκάφος. 

Ο Πρωθυπουργός , Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί για λίγο στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου από εκεί να μεταβεί στη Ροδόπη για την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB). 

Οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Βουλγαρίας και της Ελλάδας εξέδωσαν κοινή απόφαση, με την οποία πιστοποιούν την ICGB, την εταιρεία που αναπτύσσει τη διασύνδεση φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, ως ανεξάρτητο διαχειριστή μεταφοράς (ITO), ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας και Υδάτων (EWRC) της Βουλγαρίας.

Η κίνηση αυτή ανοίγει το δρόμο για την έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) εντός του Ιουλίου, βοηθώντας έτσι τη Βουλγαρία να επιτύχει διαφοροποίηση και ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, καθώς και να λαμβάνει παραδόσεις που εξασφαλίζουν ευνοϊκές τιμές για τους τελικούς χρήστες της Βουλγαρίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η EWRC.

Η πιστοποίηση χορηγήθηκε μετά από επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδόθηκε νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα.

Η διασύνδεση θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να εισάγει ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο πλαίσιο σύμβασης με το Αζερμπαϊτζάν.

Επιπλέον, η χωρητικότητα της σύνδεσης φυσικού αερίου μπορεί να επεκταθεί σε 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, επιτρέποντας έτσι στη Βουλγαρία και στις χώρες της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΝΑ Ευρώπης) να λαμβάνουν πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου ή να εισάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ, την Αλγερία, το Κατάρ, την Αίγυπτο και άλλους προμηθευτές μέσω του τερματικού σταθμού που κατασκευάζεται επί του παρόντος στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Μακροπρόθεσμα, ο IGB θα καταστήσει δυνατή την εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο, καθώς και την αύξηση των ποσοτήτων που εισάγονται από το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες.

Ο σύνδεσμος φυσικού αερίου μήκους 182 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 220 εκατομμυρίων ευρώ (229,8 εκατ. δολάρια), συνδέει το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή της Κομοτηνής με το βουλγαρικό δίκτυο φυσικού αερίου στην περιοχή της Στάρα Ζαγόρα. Είναι πιθανό να ξεκινήσει την εμπορική της λειτουργία τον Σεπτέμβριο, δήλωσε τον Μάρτιο ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov.

Ο αγωγός θεωρείται σημαντικό στοιχείο του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκαταλείψει πλήρως τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2030.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ