Οικονομία

Νέες αγορές μετοχών ενέργειας για τον Γουόρεν Μπάφετ μετά την πτώση του πετρελαίου

Με την πτώση των τιμών του πετρελαίου αυτό το μήνα, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ προχώρησε σε νέες αγορές μετοχών ενέργειας, καθώς ο επενδυτικός όμιλος Berkshire Hathaway αγόρασε μετοχές της Occidental Petroleum αξίας περίπου 500 εκατ. δολαρίων αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το capital.gr, η Berkshire Hathaway του Buffett αγόρασε περίπου 9,5 εκατ. μετοχές της Occidental κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας συνολικής αξίας 530 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με χρηματιστηριακή καταχώρηση.

Μετά από ένα σερί αγορών που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου, ο επενδυτικός όμιλος του Buffett κατέχει τώρα περίπου 152 εκατ. μετοχές της Occidental, ποσοστό 16,3%, αξίας σχεδόν 8,5 δισ. δολαρίων, κάτι που καθιστά την Berkshire μακράν τον μεγαλύτερο μέτοχο του ενεργειακού γίγαντα.

Η μετοχή της Occidental Petroleum δεν κατάφερε να σημειώσει κάποιο ράλι μετά τη γνωστοποίηση της είδησης, αλλά παραμένει μία από τις μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, σημειώνοντας άνοδο άνω του 90% χάρη στην τεράστια άνοδο των τιμών του πετρελαίου που σημειώθηκε φέτος.

Αν και η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύθηκε φέτος, φτάνοντας στο υψηλό των σχεδόν 140 δολαρίων ανά βαρέλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, οι τιμές έχουν μειωθεί αυτόν τον μήνα, με τις ενεργειακές μετοχές να παρουσιάζουν μειωμένα κέρδη σε σχέση με τις προηγούμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μπάφετ στοιχηματίζει ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν θα τελειώσει σύντομα και χρησιμοποιεί κάποιες από τις πρόσφατες μειώσεις ως ευκαιρία αγοράς εν μέσω προβλέψεων αναλυτών ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει πολύ πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο κλάδος ενέργειας του S&P 500 εμφάνισε τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη, σημειώνοντας άνοδο άνω του 20% σε σύγκριση με την πτώση άνω του 20% του δείκτη αναφοράς. Ενώ οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι εταιρείες ενέργειας "απολαμβάνουν ισχυρά κέρδη", άλλοι προβλέπουν ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να έχουν "κορυφωθεί" και θα μπορούσαν να μετριαστούν μέχρι το επόμενο έτος.

"Η μεταβλητότητα του πετρελαίου θα παραμείνει αυξημένη τώρα που εμφανίζονται αντίθετες απόψεις σχετικά με το πού θα κλείσουν οι τιμές για το τρέχον έτος", προβλέπει ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην Oanda. Οι τιμές βρίσκονται "υπό πίεση" εν μέσω φόβων για παγκόσμια ύφεση και υψηλό πληθωρισμό, με "όλους τους βραχυπρόθεσμους παράγοντες να μετατρέπονται σε αρνητικούς για τις προοπτικές της ζήτησης αργού".

Η άλλη αγαπημένη ενεργειακή μετοχή του Μπάφετ είναι η Chevron, η μετοχή της οποίας έχει αυξηθεί περισσότερο από 18% φέτος. Ο Μπάφετ κατέχει ένα τεράστιο μερίδιο αξίας περίπου 26 δισ. δολαρίων, μία από τις κορυφαίες συμμετοχές του δισεκατομμυριούχου επενδυτή μετά από αυτές της Apple και της Bank of America.

Σύμφωνα με το Forbes, ο Μπάφετ είναι ο ένατος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Η τελευταία επενδυτική του κίνηση τροφοδοτεί πρόσθετες εικασίες σχετικά με το αν ο Μπάφετ θα μπορούσε να αυξήσει το μερίδιό του στην Occidental στο 20% ή να προχωρήσει ακόμη περισσότερο και να προσπαθήσει να αγοράσει ολόκληρη την εταιρεία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποφασιστική κίνηση της Αθήνας με Χαρδαλιά και Φλώρο αποσόβησε «θερμό» επεισόδιο στη Ρόδο και ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Όλα τα εμπορικά πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση συντονίστηκαν με τον Ελληνικό Θάλαμο Επιχειρήσεων, αφήνοντας τους...