Οικονομία

Τον θυμάστε; Ο «μάντης της κρίσης» προειδοποιεί: Έρχεται νέος οικονομικός "Αρμαγεδδών" στην ευρωζώνη

Ποιος δεν θυμάται από την περίοδο της οικονομικής κρίσης τον "προφήτη" και οικονομικό "εσχατολόγο" Νουριέλ Ρουμπίνι;

Ο εν λόγω οικονομικός αναλυτή,  ο οποίος προέβλεψε την οικονομική κρίση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2008 δύο χρόνια νωρίτερα και είναι γνωστός ως «μάντης της κρίσης», επανέρχεται προειδοποιώντας σε άρθρο που έγραψε στη βρετανική εφημερίδα  Financial Times (FT): «Τα ρήγματα στην ευρωζώνη έχουν αρχίσει. Να δράσουμε ξανά».

Ο Νουριέλ Ρουμπίνι, γνωστός ως «ο προφήτης της κρίσης», έγραψε χθες ένα αξιοσημείωτο άρθρο στην παγκοσμίου φήμης βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times (FT).

Στο άρθρο με τίτλο «Όλοι οι κίνδυνοι στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ πραγματικοί», ο Ρουμπίνι επεσήμανε ότι η Ιταλία, ειδικότερα, βρίσκεται στο επίκεντρο της ανησυχίας με τη χαμηλή δυνητική ανάπτυξη, τα μεγάλα ελλείμματα και το τεράστιο δημόσιο χρέος.

Αναφέροντας ότι τα ρήγματα στην Ευρωζώνη έχουν επανενεργοποιηθεί και το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων της Ιταλίας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης έχει διευρυνθεί απότομα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη. Ο Ρουμπίνι είπε σχετικά ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ανησυχεί για τον «κίνδυνο αποσύνδεσης» ή τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη.

Υπενθυμίζοντας ότι οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων της Ιταλίας, οι οποίες ήταν κάτω από το 1% στην αρχή του έτους, έχουν αυξηθεί σε πάνω από 4% τις τελευταίες ημέρες, ο Ρουμπίνι είπε «Οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί» και εστίασε στην απόκλιση μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων.

 

Αργή ανάκαμψη στην ζώνη του ευρώ 

Ο 64χρονος καθηγητής δήλωσε ότι ο καταναλωτικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει ξεπεράσει το 8%, όπως στις ΗΠΑ, αλλά ότι η ΕΚΤ, σε αντίθεση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία ξεκίνησε τις αυξήσεις των επιτοκίων τον Μάρτιο, περιμένει τον επόμενο μήνα για αύξηση των επιτοκίων.

Δηλώνοντας ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι κεντρικές τράπεζες υστερούν, επεσήμανε ότι η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ μετά την πανδημία είναι πιο αργή.

Υπογράμμισε τα σοκ προσφοράς, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών της ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως ήταν ο πιο αποτελεσματικός παράγοντας για την αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σε σχέση με την τη ζήτηση. Επίσης ο Ρουμπίνι υπενθύμισε ότι οι αυξήσεις των μισθών και ο βασικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν χαμηλότερες από ό,τι στις ΗΠΑ.

 

«Όλες οι κεντρικές Τράπεζες βρίσκονται σε διάλυση»

 

Δηλώνοντας ότι οι διαταραχές της προσφοράς που μειώνουν την ανάπτυξη και αυξάνουν τον πληθωρισμό αφήνουν όλες τις κεντρικές τράπεζες σε δίλημμα, αφενός, θα πρέπει να ομαλοποιήσουν τη νομισματική τους πολιτική το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να ξεφύγουν οι πληθωριστικές προσδοκίες, αλλά ένα τέτοιο βήμα δημιουργεί κίνδυνο μιας σκληρής προσγείωσης στην οικονομία με ύφεση και αυξανόμενη ανεργία, όπως έγραψε ο Ρουμπίνι. «Εάν η ΕΚΤ ενδιαφέρεται, ακόμα κι αν ενδιαφέρεται μόνο για τη σταθερότητα των τιμών, μπορεί να ενεργήσει πιο αργά στην εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής και να διατρέχει τον κίνδυνο στρεβλώσεων του πληθωρισμού από τις προσδοκίες τους», είπε.

Με τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια, ο Roubini υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται τώρα σε σοβαρό κίνδυνο σκληρής προσγείωσης, αλλά ότι ο κίνδυνος μιας σκληρής προσγείωσης στην Ευρωζώνη είναι τόσο μεγάλος, αν όχι περισσότερο από ό,τι στις ΗΠΑ, ενώ η ανάκαμψη μετά την πανδημία ήταν πιο αργή, κι η ευρωζώνη κινδυνεύει περισσότερο από ενεργειακά σοκ από την παράταση του πολέμου στην Ουκρανία και την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων του Πεκίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Επιπλέον, ο Ρουμπίνι δήλωσε ότι η υποτίμηση του ευρώ λόγω της διαφοράς στις νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ και της Fed είναι επίσης πληθωριστική και επεσήμανε ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού στην περιφέρεια της Ευρωζώνης είναι μεγαλύτερη.

Δηλώνοντας ότι ορισμένοι δείκτες που κοιτάζουν προς το μέλλον, όπως τα στοιχεία της γερμανικής μεταποιητικής βιομηχανίας, υποδεικνύουν ότι η περιοχή μπορεί να εισέλθει σε ύφεση ακόμη και πριν η ΕΚΤ αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Γράφοντας ότι η ευρωζώνη πάσχει από αδύναμη δυνητική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, μια σκληρή προσγείωση όχι μόνο θα επιδείνωνε αυτά τα προβλήματα αλλά και θα ενέτεινε τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους ή τον κίνδυνο κατακερματισμού, ο Ρουμπίνι είπε: «Ο «κύκλος της ημέρας της κρίσης» μεταξύ των κυβερνήσεων των οφειλετών και των τραπεζών που κατέχουν αυτό το χρέος, το οποίο είναι ένα χαρακτηριστικό που χαράχτηκε στο μυαλό πολλών με την κρίση της Ευρωζώνης πριν από δέκα χρόνια, θα γίνει ξανά κομβικό σημείο».

Σχολιάζοντας ότι οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ υπόκεινται σε όρους, ο Ρουμπίνι είπε ότι το Εργαλείο Τελικών Νομισματικών Συναλλαγών της ΕΚΤ σχεδιάστηκε με αυτόν τον τρόπο το 2012, αλλά καμία κυβέρνηση δεν ζήτησε να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο.

 

Στην Ιταλία οι περισσότεροι κίνδυνοι 

Ο διάσημος καθηγητής, ο οποίος ανέφερε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων της Ιταλίας και άλλων χωρών δεν οφείλονταν μόνο στον αδικαιολόγητο πανικό των επενδυτών, επεσήμανε τον χαμηλό δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της Ιταλίας, τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και το αυξημένο και δυνητικά μη βιώσιμο δημόσιο χρέος κατά τη διάρκεια του πανδημία.

Υπενθυμίζοντας ότι έρχεται μια μόνιμη αύξηση στο κόστος μετατροπής χρέους καθώς η ΕΚΤ αλλάζει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, ο Ρουμπίνι εκτίμησε ότι ο κίνδυνος ενός κύκλου καταστροφής στην Ιταλία είναι υψηλότερος από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...