Οικονομία

Νταβός: Σίγουρη ότι έρχεται ύφεση στην Ευρώπη η Τζέιν Φρέιζερ της Citigroup

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, Τζέιν Φρέιζερ, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένη ότι η Ευρώπη οδεύει σε ύφεση.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τη Δευτέρα, η Φρέιζερ είπε ότι μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης, έχουν αφήσει την Ευρώπη ευάλωτη σε μια σημαντική ύφεση, ακόμη και όταν άλλα μέρη του κόσμου δείχνουν κάποια σημάδια ανθεκτικότητας.

«Η Ευρώπη βρίσκεται ακριβώς στη μέση των καταιγίδων από τις αλυσίδες εφοδιασμού, από την ενεργειακή κρίση και προφανώς ακριβώς την εγγύτητα σε ορισμένες από τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν στην Ουκρανία», είπε στο CNBC.

Ερωτηθείσα εάν αυτοί οι παράγοντες την άφησαν πεπεισμένη ότι η Ευρώπη θα βιώσει ύφεση, απάντησε: «Ναι».

Το ευρωπαϊκό ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ μια ευρύτερη άνοδος του πληθωρισμού πυροδοτεί μια κρίση κόστους ζωής.

Η επικεφαλής της Wall Street δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την ύφεση. Ωστόσο, η πρόβλεψή της τον Οκτώβριο του 2021 για έναν «βίαιο χειμώνα» για τις αγορές αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό ακριβής, με τα χρηματιστήρια να ξεκινούν ένα μεγάλο sell off στις αρχές του 2022 με απώλειες να εκτείνονται μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν επιδείξει «περισσότερη ανθεκτικότητα» στην οικονομία, την αγορά εργασίας και μεταξύ των καταναλωτών, μπορεί ακόμη να παρακάμψουν την ύφεση, είπε η Φρέιζερ. Ωστόσο, πολλά εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο η Federal Reserve θα εφαρμόσει τη στρατηγική της για αύξηση των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται ολοένα και πιο ψηλά.

«Υπάρχει κάποιο buffer εκεί», είπε. «Για να δούμε αν χρησιμοποιείται με σύνεση ή όχι».

Η Ασία, εν τω μεταξύ, αναρρώνει καλά από την πανδημία του Covid-19 και επιδεικνύει «αίσθημα αισιοδοξίας», είπε.

Πάντως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Κριστίν Λαγκάρντ απέρριψε την ιδέα ότι η Eυρωζώνη οδεύει προς ύφεση.  «Προς το παρόν, δεν βλέπουμε ύφεση στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε η Λαγκάρντ στο Bloomberg Television την Τρίτη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. «Δεν το έχουμε αυτό ως βασικό σενάριο», πρόσθεσε. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ