Οικονομία

Κατρακυλάει η τουρκική λίρα μετά τους τσαμπουκάδες Ερντογάν

Στις τουρκικές αγορές δεν αρέσει η διαφαινόμενη κρίση με τη Δύση μετά τη χθεσινή δήλωση του Ερντογάν για την Ελλάδα, τη Συρία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. 

Η τουρκική λίρα υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 μηνών, 16 λίρες ανά δολάριο τώρα.


Ορισμένοι επεσήμαναν επίσης ότι οι τουρκικές αγορές ανέμεναν την ανακοίνωση του Ερντογάν για την έκδοση ομολόγων που συνδέονται με τον πληθωρισμό χθες το βράδυ. Κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε. Γι' αυτό λοιπόν η τουρκική λίρα υποτιμάται.

Το ρούβλι

Αντίθετα το ρωσικό ρούβλι ενισχύθηκε την Τρίτη σε επίπεδα που είχε να δει από τον Μάρτιο του 2018 έναντι του δολαρίου, ενισχυμένο από τις εταιρείες που επικεντρώνονται στις εξαγωγές και πωλούν συνάλλαγμα για να πληρώσουν φόρους, ενώ αποδέχθηκαν μια μικρή χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Το ρούβλι έχει σταθεροποιηθεί περίπου 30% έναντι του δολαρίου φέτος, παρά την πλήρους κλίμακας οικονομική κρίση στη Ρωσία, καθιστώντας το το παγκόσμιο .

Το ρούβλι κατευθύνεται από τους κεφαλαιακούς ελέγχους που επιβλήθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου για να θωρακιστεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Ρωσίας μετά την απόφαση της Μόσχας να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία που προκάλεσε πρωτοφανείς δυτικές κυρώσεις.

Στις 0725 GMT, το ρούβλι ήταν 0,7% ισχυρότερο έναντι του δολαρίου στα 57,44, αφού σταθεροποιήθηκε στα 56,61 στο Χρηματιστήριο της Μόσχας για πρώτη φορά μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια.

Έναντι του ευρώ, το ρούβλι κέρδισε 0,9% στα 59,57, κινούμενο κοντά σε υψηλά επτά ετών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ