Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Τουρισμός: Πάνω από το 2019 η φετινή επιβατική κίνηση σε κάποια περιφερειακά αεροδρόμια

Στα νούμερα του 2019 και ακόμη παραπάνω διαμορφώνονται οι προσφερόμενες θέσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια για το μήνα Μάιο, με τα πρώτα στοιχεία για τον Απρίλιο σε συγκεκριμένα, δημοφιλή περιφερειακά νησιωτικά αεροδρόμια να παραπέμπουν σε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 3%- 5% έναντι του Απριλίου του 2019, προ πανδημίας, σύμφωνα με το newmoney.gr.

Συνολικά, στο πρώτο τετράμηνο του 2022, για το διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου η ανάκαμψη στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της Fraport, κατά τις πληροφορίες, υπολογίζεται γύρω στο 75% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

Tα νούμερα έχουν βελτιωθεί ήδη σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους (σ.σ. ήταν κοντά στο 70%) και βελτιώνονται περαιτέρω όσο προχωρά η θερινή σεζόν, πέραν φυσικά των νέων συνδέσεων που προστέθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες – 12 στον αριθμό μόνο για τη Μεγάλη Εβδομάδα- και αυξάνονται συνεχώς. Το ποσοστό ανάκαμψης στην Περιφέρεια τώρα είναι υψηλότερο σε σύγκριση με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου η επιβατική κίνηση σε επίπεδο τετραμήνου εμφανίζεται μειωμένη κατά 70%, ωστόσο η ανάκαμψη επιταχύνεται αν ληφθεί υπόψη ότι μόνο το μήνα Απρίλιο ξεπέρασε το 85% έναντι πάντα του 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα αεροδρόμια δημοφιλών προορισμών, όπως για παράδειγμα η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κώς τα προκαταρκτικά νούμερα του φετινού Απριλίου δείχνουν να είναι πάνω, από 3% έως 5% σε σύγκριση ακόμη και με τα νούμερα του Απριλίου του 2019, ενώ είναι χαρακτηριστικές οι νέες συνδέσεις με προορισμούς του εξωτερικού όπως π.χ. αυτή της Transavia στο δρομολόγιο Παρίσι- Σκιάθος ή η σύνδεση της γαλλικής πρωτεύουσας με την Κεφαλλονιά.

Σε ένα από τα πιο δημοφιλή μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, αυτό του Ηρακλείου στην Κρήτη, οι αφίξεις για τον Απρίλιο ήταν ελάχιστα χαμηλότερη σε σύγκριση με τα νούμερα του 2019 σε ποσοστό 3-4%. Σε επίπεδο αφίξεων, αυτές διαμορφώθηκαν στις 233 χιλιάδες περίπου, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό ήτοι 182 χιλιάδες επιβάτες αφορούν την κίνηση εξωτερικού και οι 51 χιλιάδες το εσωτερικό, ενώ προ πανδημίας οι επιβάτες εξωτερικού ήταν στις 185,6 χιλιάδες. Συνολικά, η κίνηση έχει αποκατασταθεί σε ποσοστό πάνω από 96%, ενώ για το μήνα Μάιο οι προσφερόμενες θέσεις από τις αεροπορικές ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο, φθάνοντας στα πέριξ των 540 χιλιάδων.

Mολις προ ημέρων μάλιστα, ο κ. Steve Heapy, διευθύνων σύμβουλος των Jet2.com και Jet2holidays από τη Βρετανία χαρακτήρισε την Κρήτη ώς ένα από τα “success stories” του φετινού καλοκαιριού- εξ’ ού και η ο όμιλος προσέθεσε επιπλέον πτήσεις προς το νησί, με πάνω από 7.500 θέσεις από περιφερειακά βρετανικά αεροδρόμια προς το Ηράκλειο και τα Χανιά.

Με το νέο, διευρυμένο πρόγραμμα όπως αναφέρουν οι επιτελείς του εισηγμένου ομίλου, Jet2.com και Jet2holidays θα εκτελούν πάνω από 50 πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση προς την Κρήτη από 10 βρετανικές βάσεις κατά τις περιόδους αιχμής, «περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρεία, ενώ η
Jet2.com θα είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου προς το Ηράκλειο από άποψη συχνότητας τη θερινή περίοδο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ