Οικονομία

Οικονομικός όλεθρος! Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναγκάζει τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν μέτρα λιτότητας

Καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπαίνει στον δεύτερο μήνα της, δεν υπάρχει ακόμη ορατό τέλος σε έναν πόλεμο που τόσο οι ρωσικές όσο και οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών περίμεναν να διαρκέσει λίγες μέρες. Ωστόσο, τα οικονομικά του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι τα μόνα που επιδεινώνονται – οι δυτικές κυβερνήσεις αρχίζουν να αισθάνονται επίσης το τσίμπημα.

Στον προϋπολογισμό του για το 2023, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να του χορηγήσει 813 δισ. δολάρια σε αμυντικές δαπάνες για το επόμενο οικονομικό έτος, αύξηση 4% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2022.

Ο Μπάιντεν δεν είναι μόνος που βλέπει την ανάγκη για αυξημένο στρατιωτικό προϋπολογισμό. Η Γερμανία έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά 0,6% του ΑΕΠ, ενώ η ΕΕ έχει ανακοινώσει μια πρωτοφανή στρατιωτική βοήθεια 500 εκατομμυρίων ευρώ (552,26 εκατομμύρια δολάρια) στην Ουκρανία.

Πολλές κυβερνήσεις είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες πιέσεις κόστους που προκύπτουν από την εισροή Ουκρανών προσφύγων. Το 2016, η Γερμανία δαπάνησε 9 δισ. ευρώ για την επεξεργασία και τη φροντίδα 750.000 προσφύγων. Πάνω από πενταπλάσιος αυτός ο αριθμός (3,8 εκατομμύρια) έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με δύο εκατομμύρια αιτούντες άσυλο να θεωρείται ότι έχουν πάει μόνο στην Πολωνία.

Το φάντασμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας

Πολύ πιο σημαντική, ωστόσο, είναι η πίεση στις κυβερνήσεις να καταπολεμήσουν τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Πριν από την εισβολή, οι τιμές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική είχαν ήδη αυξηθεί με ρυθμούς που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες - σε μεγάλο βαθμό λόγω των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά την πανδημία. Η εισβολή και η απάντηση της Δύσης, με τη μορφή αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, απλώς επιδείνωσαν αυτές τις πιέσεις.

Οι τιμές της ενέργειας μπορεί να έχουν ακόμη πολύ δρόμο για να αυξηθούν. Οι δυτικές δυνάμεις εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας απαγόρευσης της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου, μια ενέργεια που θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη, απουσία αντισταθμιστικής αύξησης της παραγωγής αλλού – εξ ου και το ξέφρενο φλερτ της Ουάσιγκτον με τους μακροχρόνιους εχθρούς της, Βενεζουέλα και Ιράν.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου υπονομεύουν καθημερινά την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων συμπληρώνοντας εκ νέου τα εξαντλημένα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της χώρας. Το τέλος της γερμανικής Ostpolitik οδήγησε την ΕΕ επιτέλους να λάβει σοβαρά υπόψη την ανάγκη για ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία, αλλά η επίτευξη αυτού βραχυπρόθεσμα θα απαιτήσει μια στροφή σε πολύ πιο ακριβό υγροποιημένο φυσικό αέριο καθώς και την ταχεία κατασκευή της απαραίτητης υποδομής επεξεργασίας. Όπως και με το πετρέλαιο, οι κυρώσεις στο φυσικό αέριο απλώς θα αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές εκτός εάν κάποιος άλλος αυξήσει την παραγωγή.

Όπως υποστήριξε ο οικονομολόγος Oliver Blanchard, το συνηθισμένο βιβλίο των οικονομικά ορθόδοξων κυβερνήσεων που ανταποκρίνονται στα σοκ των τιμών των εμπορευμάτων (δηλαδή, να μείνουν πίσω και να παρακολουθούν) δεν ισχύει πλέον. Σε μεγάλο μέρος της Δύσης, ο πληθωρισμός είναι ήδη αρκετά υψηλός ώστε περαιτέρω αυξήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν οξύ πόνο σε όσους έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα, καθώς και δυνητικά σοβαρή ζημιά στην οικονομική ανάπτυξη. Καθώς η Δύση αντιμετωπίζει τη σημαντικότερη γεωπολιτική της αντιπαράθεση στη ζωντανή μνήμη, αυτές οι απειλές θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Οι κυβερνήσεις κάνουν τις κινήσεις τους για την αύξηση των τιμών της ενέργειας

Το επιχείρημα για κρατική παρέμβαση έχει ήδη κερδίσει έδαφος σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, όπου οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν ένα μείγμα από άμεσες μεταφορές μετρητών, ανώτατα όρια τιμών, φορολογικές περικοπές και επιδοτήσεις για να βοηθήσουν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας.

Οι δημοσιονομικές πιέσεις έχουν έρθει ακριβώς τη στιγμή που πολλές δυτικές κυβερνήσεις ήλπιζαν να κάνουν περικοπές στις κρατικές δαπάνες, οι οποίες έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συντηρητική κυβέρνηση επέλεξε να εμμείνει σε αυτά τα σχέδια. Με τον πληθωρισμό να αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 8% το οικονομικό έτος 2022-2023, ο καγκελάριος Οικονομικών Rishi Sunak ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου ότι τα οφέλη θα αυξηθούν μόνο κατά 3,1% – μια μείωση σε πραγματικούς όρους περισσότερο από 5%.

Όπως σημειώνει μια πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, ωστόσο, η μαζική αύξηση του χρέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν μεταφράστηκε σε μη βιώσιμα βάρη χρέους. Παρά την άνοδο του πληθωρισμού, τα επιτόκια παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Είναι πολύ σημαντικό ότι ο αντίκτυπος αυτής της πρόσθετης δαπάνης στον πληθωρισμό είναι πιθανό να είναι περιορισμένος. Η ανάλυση του ΟΟΣΑ διαπίστωσε ότι ένα κυβερνητικό κίνητρο ισοδύναμο με 0,5% του ΑΕΠ σε όλα τα μέλη του μπλοκ θα μείωνε κατά το ήμισυ τον αντίκτυπο του πολέμου στην ανάπτυξη, ενώ θα πρόσθετε ελαφρά μόνο στον πληθωρισμό.

Ωστόσο, ένας υπολογισμός στο πίσω μέρος του φακέλου από τον Bruegel τοποθετεί το κόστος για την ΕΕ σε περίπου 175 δισ. ευρώ, ή 1% του ΑΕΠ. Το αν οι δυτικές οικονομίες μπορούν να απορροφήσουν αυτό το επίπεδο πρόσθετων δαπανών παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...