Οικονομία

"Έσπασε" την ενεργειακή πολιορκία της Ευρώπης ο αμερικανικός στολίσκος, αλλά ο εχθρός παραμένει-Για άλλα 2 χρόνια υψηλοί λογαριασμοί ρεύματος

Στο τέλος του περασμένου έτους αποκαλύψαμε την είδηση για τον αμερικανικό ενεργειακό στολίσκο που μετακινήθηκε προς την Ευρώπη για να βοηθήσει στην ενεργειακή κρίση της "Γηραιάς Ηπείρου". 

Τελικά κατά πως φαίνεται αυτή η "ένεση" είχε αποτέλεσμα... 

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου έφτασαν σε υψηλό δύο ετών, καθώς ο αμερικανικός στολίσκος παραδίδει τις αναγκαίες προμήθειες.

Η νέα έγχυση φυσικού αερίου συνέβαλε στην αντιστάθμιση της μείωσης των ρωσικών αποστολών. Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υποχώρησαν τη Δευτέρα.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg δείχνουν ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου LNG στη βορειοδυτική Ευρώπη εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2019. Η προμήθεια προέρχεται από έναν στολίσκο έως και 20 πλοίων LNG από τις ΗΠΑ που ξεκίνησαν τα δρομολόγιά τους στα μέσα/τέλη Δεκεμβρίου. 

Οι νέες προμήθειες LNG συμβάλλουν μεν στην ανακούφιση των προβλημάτων εφοδιασμού, αλλά δεν θα λύσουν την ενεργειακή κρίση στην πεινασμένη για καύσιμα ήπειρο αυτόν τον χειμώνα, επειδή τα αποθέματα βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα για αυτή την εποχή του έτους.

Τα νέα για τις νέες προμήθειες αποτελούν προσωρινή ανακούφιση και είχαν ως αποτέλεσμα τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου του πρώτου μήνα στην Ολλανδία να υποχωρήσουν έως και 6% στα 82,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα και να διαπραγματεύονται στα 88 ευρώ γύρω στις 0600 ώρα Ελλάδας. 

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί στο μισό από περίπου 182 ευρώ σε 88 ευρώ σήμερα. Η πτώση οφείλεται κυρίως στις προοπτικές του στολίσκου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική διαφορά arbitrage μεταξύ των τιμών Nattie των ΗΠΑ και της ΕΕ πέρα και πάνω από τα ιστορικά πρότυπα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Με την κορύφωση του χειμώνα ακόμα μπροστά μας, βλέπουμε ένα ευρύ φάσμα πιθανών βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων των τιμών και αναμένουμε ότι η αυξημένη μεταβλητότητα θα παραμείνει", έγραψε η Morgan Stanley σε σημείωμα για τα εμπορεύματα. 

Παρόλα αυτά, όπως προαναφέραμε, ο στολίσκος προσφέρει στην πεινασμένη για καύσιμα ήπειρο μόνο προσωρινή ανακούφιση, καθώς οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου παραμένουν υποτονικές. Ο αγωγός Yamal-Europe, που στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία από τη Ρωσία, βρίσκεται σε αντίστροφη πορεία εδώ και τρεις εβδομάδες και άλλοι μεγάλοι αγωγοί προς την Ευρώπη έχουν καταγράψει ροές κάτω του μέσου όρου. 

Μια λύση στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης είναι η πιστοποίηση του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2 της ρωσικής Gazprom PJSC, αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι εφικτό πριν από το καλοκαίρι. Έτσι, στο μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν αυξημένες. Αν έρθει άλλη μια χειμωνιάτικη έκρηξη, οι τιμές του φυσικού αερίου αναμφίβολα θα ξεπεράσουν και πάλι τα 100 ευρώ. 

Διευθύνων Σύμβουλος της Centrica: Προετοιμαστείτε για υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας για δύο χρόνια
 

Στο μεταξύ,  η Centrica, ιδιοκτήτρια της British Gas, δήλωσε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές για έως και δύο χρόνια, οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να στοχεύσει τη βοήθεια προς τους φτωχότερους πελάτες που θα αγωνιστούν με την αύξηση των λογαριασμών θέρμανσης κατά 50%.

Η ραγδαία άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2021 οδήγησε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη, ανεβάζοντας τον πληθωρισμό και προκαλώντας την κατάρρευση περισσότερων από 20 προμηθευτών ενέργειας στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τους καταναλωτές της Βρετανίας.

"Η αγορά υποδηλώνει ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θα είναι εδώ για τους επόμενους 18 μήνες έως δύο χρόνια", δήλωσε στο BBC ο Chris O'Shea, διευθύνων σύμβουλος της Centrica.

Είπε ότι οι ελπίδες ότι οι λογαριασμοί που αυξάνονται κατά περισσότερο από 50% σε περίπου 2.000 λίρες ετησίως θα είναι βραχύβια εξέλιξη μπορεί να είναι άστοχες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Βρετανία ιδιωτικοποίησε την British Gas το 1986 και, μετά από μια σειρά από βήματα απελευθέρωσης από τότε, η καταναλωτική αγορά έχει δει μια πληθώρα διαφορετικών εταιρειών - ορισμένες ουσιαστικά απλώς έμποροι - να προσφέρουν φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα στα νοικοκυριά.

Πολλές από αυτές τις εταιρείες έχουν πλέον χρεοκοπήσει, εγκλωβισμένες μεταξύ ενός ανώτατου ορίου τιμών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, το οποίο περιορίζει το τι μπορούν να χρεώνουν οι εταιρείες στους καταναλωτές, και της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου. Η επόμενη αναθεώρηση του ανώτατου ορίου τιμών πρόκειται να ανακοινωθεί στις 7 Φεβρουαρίου.

Ο O'Shea δήλωσε ότι καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, δεν υπάρχει αφθονία φυσικού αερίου για να ενεργοποιηθεί γρήγορα.

Ερωτηθείς πώς η βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να αμβλύνει το διαφαινόμενο πλήγμα στα πορτοφόλια των καταναλωτών, είπε ότι οι υπουργοί θα μπορούσαν να αναβάλουν το κόστος που επωμίζονται οι επιζώντες προμηθευτές από την ανάληψη πελατών από εταιρείες που κατέρρευσαν. Είπε ότι ο φόρος προστιθέμενης αξίας 5% στην ενέργεια θα μπορούσε να αφαιρεθεί από την ενέργεια και οι πράσινες εισφορές θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς.

"Αυτά τα τρία πράγματα μαζί, θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ πολύ γρήγορα, χωρίς λύπη", είπε.

Οι Σουηδοί θα λάβουν επιδότηση για να πληρώσουν τον φόρο ρεύματος

 

Όπως στην Ελλάδα ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, έτσι και στην Σουηδία αφού πολλοί έλαβαν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος πολλών χιλιάδων κορωνών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου σήμεραΤετάρτη ότι εισάγει ελάφρυνση, αλλά έθεσε το ανώτατο όριο χαμηλό.

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση έκλεισε πρόσφατα τους αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας στο Ringhals και υποστήριξε ανυπόμονα μια τεράστια επέκταση της αιολικής ενέργειας. Αυτό συνέβαλε σε υψηλότερες τιμές και μια πιο ασταθή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Το φθινόπωρο, οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν και τώρα οι λογαριασμοί του ρεύματος αρχίζουν να βαραίνουν στους καταναλωτές.

 

https://twitter.com/mattiasbjo/status/1470690604694781955?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1470690604694781955%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fsamnytt.se%2Felkrisen-regeringen-infor-lattnader-pa-max-2-000-kronor%2F

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ