Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Παρηγοριά στον άρρωστο! Ο αμερικανικός στόλος έφερε ξανά την ελπίδα στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης

Έφερε αποτέλεσμα ο Αμερικανικός ενεργειακός στόλος για τον οποίον γράφαμε τις προάλλες πως "πολιορκεί" την Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν για τέταρτη ημέρα, καθώς οι αμερικανικές προμήθειες αναμένεται να φέρουν ανακούφιση στη σφιχτή αγορά και οι έμποροι στάθμισαν τόσο τον ηπιότερο καιρό όσο και τους κινδύνους για τη ζήτηση από την παραλλαγή του ιού Omicron.

Η τιμή αναφοράς του ολλανδικού φυσικού αερίου του πρώτου μήνα υποχώρησε έως και 19% στα 90 ευρώ (101,88 δολάρια) ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Δεκεμβρίου. Η γερμανική ενέργεια για τον Ιανουάριο μειώθηκε έως και 36% στα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου καθιστούν λιγότερο ακριβή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια φυσικού αερίου ήταν εξαιρετικά ευμετάβλητα. Οι τιμές εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ πάνω από τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα την περασμένη Τρίτη, μετά την απότομη πτώση των ρωσικών ροών. Αυτό είναι 10 φορές υψηλότερο από τις τιμές του προηγούμενου έτους. Έκτοτε, το καύσιμο έχει υποχωρήσει καθώς τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου κατευθύνονται προς την Ευρώπη, διευκολύνοντας την ενεργειακή κρίση που ανάγκασε τις βαριές βιομηχανίες να περιορίσουν την παραγωγή.

"Καθώς εισερχόμαστε στα τελευταία στάδια του 2021, το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύμπλεγμα δεν δείχνει σημάδια ηρεμίας για την περίοδο των διακοπών", ανέφερε η εταιρεία συμβούλων Timera Energy σε έκθεσή της σήμερα  Δευτέρα. "Η βιομηχανική ζήτηση αγωνίζεται ως απάντηση, με τους παραγωγούς μετάλλων και λιπασμάτων να πρέπει να περιορίσουν την παραγωγή".

Ένας αυξανόμενος αριθμός πλοίων υγροποιημένου φυσικού αερίου κατευθύνεται προς τα λιμάνια της δυτικής Ευρώπης. Η περιοχή προσελκύει περισσότερες προμήθειες, καθώς οι μεγαλύτεροι αγοραστές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματά τους αυτόν τον χειμώνα αντί να προμηθευτούν περισσότερα.

Οι ηπιότερες καιρικές συνθήκες που προβλέπονται για μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης θα περιορίσουν τη ζήτηση ενέργειας, ενώ υπήρχε επίσης αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο της ταχύτατας της εξαπλούμενης Omicron. Οι λοιμώξεις από τον κορονοϊό αυξήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο και το Σαββατοκύριακο η Κίνα ανέφερε τον υψηλότερο αριθμό τοπικών κρουσμάτων από τον Ιανουάριο.

Παρόλα αυτά, δεν διαφαίνεται άμεσο τέλος της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Μηδενικός χώρος σε αγωγούς κλείστηκε για τη Δευτέρα στις δημοπρασίες day-ahead για την παράδοση φυσικού αερίου μέσω του Mallnow στη Γερμανία, όπου τερματίζει ο ρωσικός αγωγός Yamal-Europe, σύμφωνα με την Regional Booking Platform.

Η Ρωσία δεν έκλεισε καμία χωρητικότητα φυσικού αερίου στο Mallnow για τη Δευτέρα

Η ρωσική Gazprom δεν κλείνει τη διαδρομή επειδή δεν έχει αιτήματα από Ευρωπαίους πελάτες, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 23 Δεκεμβρίου. Η εταιρεία δεν σκοπεύει να προσφέρει αέριο spot στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πωλήσεών της ούτε αυτή την εβδομάδα, δήλωσε τη Δευτέρα. Δεν έχει προσφέρει spot φυσικό αέριο στην πλατφόρμα από τις αρχές Νοεμβρίου.

Το αέριο αναφοράς διαπραγματευόταν με πτώση περίπου 12% στις 12:49 μ.μ. στο Άμστερνταμ. Το γερμανικό ρεύμα ήταν 19% χαμηλότερα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Τι είδους και πόσο οπλισμό στείλαμε τελικά στην Ουκρανία; Τα καλάζνικοφ, οι S-300, ένα πλοίο με επικίνδυνο φορτίο και ένα άρθρο που δημιουργεί προβληματισμό

"Για παράδειγμα, το πώς η Ελλάδα έφτασε στην κατοχή της 20.000 τυφέκια εφόδου τύπου ΑΚ είναι μια τουλάχιστον...
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Σε γέννησα, θα σε σκοτώσω»! Ρώσοι ειδικοί: Αυτό είναι το μέλλον του Συντάγματος Αζόφ-Αυτοί οι Νατοϊκοί συνελήφθησαν στο Αζοφσταλ

Ρώσοι ειδικοί εκτιμούν ότι οι εθνικιστές του Συντάγματος Αζόφ θα γυρίσουν να δαγκώσουν το χέρι που τους ταΐζει... τις...