Οικονομία

“Μάθε μπαλίτσα” από τον “γκουρού” του χρήματος: Εκεί να επενδύσετε -Μήπως ήρθε η ώρα να ακολουθήσετε το παράδειγμά του;

Με τη Fed να τυπώνει τεράστιες ποσότητες χρήματος, τα επίπεδα των τιμών αυξάνονται με ρυθμό που δεν έχουμε δει εδώ και δεκαετίες.

Τον Νοέμβριο, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6,8% σε ετήσια βάση, ο ταχύτερος ρυθμός από τον Ιούνιο του 1982.

Αν αποταμιεύετε μετρητά, η έξαρση του πληθωρισμού σημαίνει ότι οι αποταμιεύσεις σας δεν θα είναι σε θέση να αγοράσουν την ίδια ποσότητα προϊόντων και υπηρεσιών όπως πριν.

Ευτυχώς, ο θρύλος των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ έχει πολλές συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κατέχετε όταν οι τιμές καταναλωτή εκτοξεύονται.Η συνταγή της επιτυχίας εδώ και 30 χρόνια

 

Σε μια επιστολή του από το 1981 προς τους μετόχους, ο Μπάφετ τόνισε δύο χαρακτηριστικά που βοηθούν τις εταιρείες να ευδοκιμήσουν εν μέσω υψηλού πληθωρισμού: την ικανότητα να αυξάνουν εύκολα τις τιμές και την ικανότητα να αναλαμβάνουν περισσότερες επιχειρήσεις χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύουν πολλά.

Με άλλα λόγια, επενδύστε σε επιχειρήσεις με χαμηλό κόστος ενεργητικού και τιμολογιακή δύναμη.

Ακολουθούν τρεις συμμετοχές της Berkshire που ταιριάζουν στην περιγραφή - καθώς και ένα περιουσιακό στοιχείο που μπορεί πάντα να έχει ζήτηση, ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά σκαρφαλώνουν οι τιμές καταναλωτή.


1)American Express (AXP)


Η American Express απέδειξε αρκετά πρόσφατα την τιμολογιακή της δύναμη, καθώς αύξησε την ετήσια χρέωση της κάρτας Platinum Card από τα 550 δολάρια μέχρι και τα 695 δολάρια.
Η εταιρεία μπορεί επίσης να επωφεληθεί άμεσα σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον.
Η American Express κερδίζει τα περισσότερα από τα χρήματά της μέσω των εκπτωτικών τελών αφού οι έμποροι χρεώνονται με ένα ποσοστό επί κάθε συναλλαγής με την κάρτα Amex. Καθώς οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών αυξάνονται, η εταιρεία παίρνει μερίδιο από τους μεγαλύτερους λογαριασμούς.
Στην πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις ήδη ανθούν, καθώς τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 25% σε ετήσια βάση στα 10,9 δισ. δολάρια το γ' τρίμηνο.

Η American Express είναι η τρίτη μεγαλύτερη συμμετοχή στην Berkshire Hathaway, μόνο πίσω από την Apple και την Bank of America. Κατέχοντας 151,6 εκατομμύρια μετοχές της AXP, το μερίδιο της Berkshire αξίζει πάνω από 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Berkshire κατέχει επίσης μετοχές των ανταγωνιστών της American Express, της Visa και της Mastercard, αν και οι θέσεις είναι πολύ μικρότερες.

Ναι, η American Express διαπραγματεύεται πάνω από 160 δολάρια ανά μετοχή. Αλλά μπορείτε να αποκτήσετε ένα μικρότερο κομμάτι της εταιρείας χρησιμοποιώντας μια δημοφιλή εφαρμογή που σας επιτρέπει να αγοράσετε κλάσματα μετοχών με όσα χρήματα είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε.2) Coca-Cola (KO)

Η Coca-Cola είναι ένα κλασικό παράδειγμα της λεγόμενης "ανθεκτικής στην ύφεση" επιχείρησης. Είτε η οικονομία ανθεί είτε δυσκολεύεται, ένα απλό κουτάκι κόκα κόλα εξακολουθεί να είναι προσιτό στους περισσότερους ανθρώπους.
Η εδραιωμένη θέση της εταιρείας στην αγορά της δίνει επίσης κάποια τιμολογιακή δύναμη. Εξάλλου, η Coca-Cola μπορεί πάντα να βασίζεται σε ένα τέχνασμα που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν: να διατηρεί τις τιμές της ίδιες αλλά να μειώνει διακριτικά το μέγεθος του μπουκαλιού της.

Συνυπολογίστε το εμβληματικό χαρτοφυλάκιο των σημάτων της και το γεγονός ότι τα προϊόντα της πωλούνται σε περισσότερες από 200 χώρες και εδάφη και είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί η Coca-Cola ταιριάζει καλά σε ένα μακροπρόθεσμο χαρτοφυλάκιο.
Εξάλλου, η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο πριν από περισσότερα από 100 χρόνια. Έχει επιβιώσει - και ευδοκιμήσει - σε πολλές περιόδους υψηλού πληθωρισμού.

Ο Μπάφετ διατηρεί την Coca-Cola στο χαρτοφυλάκιό του από τα τέλη της δεκαετίας του '80. Σήμερα, η Berkshire κατέχει 400 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας, αξίας περίπου 23,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

3)Apple (AAPL)

Κανείς που ξοδεύει 1.600 δολάρια για ένα πλήρως εξοπλισμένο iPhone 13 Pro δεν θα το αποκαλούσε κλέψιμο, αλλά οι καταναλωτές λατρεύουν να σπαταλούν τα προϊόντα της Apple ούτως ή άλλως.

Νωρίτερα φέτος, η διοίκηση αποκάλυψε ότι η ενεργή εγκατεστημένη βάση υλικού της εταιρείας έχει ξεπεράσει τα 1,65 δισεκατομμύρια συσκευές, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 1 δισεκατομμύριο iPhones.

Ενώ οι ανταγωνιστές προσφέρουν φθηνότερες συσκευές, πολλοί καταναλωτές δεν θέλουν να ζουν εκτός του οικοσυστήματος της Apple. Αυτό σημαίνει ότι, καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται, η Apple μπορεί να μεταφέρει το υψηλότερο κόστος στην παγκόσμια καταναλωτική της βάση χωρίς να ανησυχεί τόσο πολύ για την πτώση του όγκου των πωλήσεων.

Σήμερα, η Apple είναι η μεγαλύτερη δημόσια εισηγμένη συμμετοχή του Buffett, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 40% του χαρτοφυλακίου της Berkshire με βάση την αγοραία αξία.

Ένας από τους λόγους αυτής της συγκέντρωσης είναι η απόλυτη αύξηση της τιμής της μετοχής του τεχνολογικού γίγαντα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι μετοχές της Apple έχουν αυξηθεί περισσότερο από 500%.

Ένας "λεπτότερος" τρόπος αντιστάθμισης κινδύνου;

 

Οι μετοχές συχνά συσχετίζονται μεταξύ τους. Έτσι, σε ένα ξεπούλημα της αγοράς, ακόμη και οι πιο σταθερές εταιρείες blue-chip είναι πιθανό να καταρρεύσουν.
Τα καλά νέα; Οι μετοχές δεν είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο που έχει τη δυνατότητα να νικήσει τον πληθωρισμό.

Δείτε για παράδειγμα την τέχνη. Τα σύγχρονα έργα τέχνης έχουν ξεπεράσει την απόδοση του S&P 500 κατά 174% κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με το διάγραμμα της Citi Global Art Market Chart.
Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό το "πραγματικό" φυσικό περιουσιακό στοιχείο έχει πολύ μικρή συσχέτιση με τη χρηματιστηριακή αγορά.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Art & Finance Report της Deloitte, το 85% των διαχειριστών περιουσίας πιστεύει ότι η τέχνη θα πρέπει να περιλαμβάνεται ως μέρος μιας υπηρεσίας διαχείρισης περιουσίας.
 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ